Friday, May 31, 2013

Έπεσαν οι υπογραφές για τα Τοπικά Προγράμματα Αλιευτικών Περιοχών .... ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Υπεγράφησαν χθες τα Τοπικά Προγράµµατα Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (LEADER Αλιείας), που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία 2007-2013», από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και εκπροσώπους των Ομάδων Τοπικής Δράσης Εύβοιας και Χίου, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου.

Κατά την υπογραφή των LEADER Αλιείας παρευρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τη Χίο ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος και από την Εύβοια ο κ. Συμεών Κεδίκογλου. Επίσης συμμετείχε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ομάδων Τοπικής Δράσης.



Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέδειξε τη σημασία της υπογραφής των Leader Αλιείας για την Εύβοια και τη Χίο, τονίζοντας ότι το Leader αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για τις τοπικές κοινότητες τόσο σε επίπεδο κοινωνικοοικονομικό, με τη δημιουργία επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας, όσο και σε πολιτισμικό, με την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού, την προώθηση των αλιευτικών προϊόντων και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ενώ πρόσθεσε όλες τις αναπτυξιακές δράσεις, στον αλιευτικό κλάδο, τις οποίες προωθεί και στηρίζει το Υπουργείο, κυρίως τη θεσμοθέτηση των ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας.. Επιπλέον αναφέρθηκε στις στοχευμένες δράσεις, τις οποίες έχει αναπτύξει το Υπουργείο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, ανάμεσα τους με έμφαση στην αγορά της Ρωσίας, με ιδιαίτερη μνεία στα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, όπως τσιπούρας και λαβρακίου, αλλά και κονσερβοποιημένου ροδάκινου.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Ευβοίας της Ν.Δ, κ. Σίμος Κεδίκογλου τόνισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ενίσχυση της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών και χαιρέτησε την εφαρμογή του αναπτυξιακού Προγράμματος LEADER στην περιοχή της Εύβοιας και της Σκύρου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Χαιρόμαστε που «ανοίγουν» τα προγράμματα Leader, γιατί οι ψαράδες μας περνούν πολύ δύσκολα. Βέβαια υπάρχουν και τα θέματα με την Κοινοτική Επίτροπο που ελπίζουμε να διευθετηθούν σε μια λογική βάση. Τα LEADER είναι ένα πρώτο εργαλείο και θα βοηθήσει κυρίως στο θέμα της μεταποίησης, γιατί δεν πρέπει να πουλάμε χύμα, από το λάδι μέχρι την τσιπούρα το χύμα έχει τελειώσει.

Να επισημάνω και εγώ το δυναμικό των ιχθυοτροφείων μας, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι σε αγαστή λειτουργία με τις τοπικές κοινωνίες και καλωσορίζουμε και τη χωροθέτηση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Έχουμε πολλή δουλειά, αλλά αυτά είναι πολύτιμα εργαλεία και άλλη μια φορά ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση και την προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Ακολούθησε η υπογραφή των Τοπικών Προγραµµάτων Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (LEADER Αλιείας), που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία 2007-2013» ανάμεσα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη και για την Εύβοια τον Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ευβοίας Α.Ε κ. Αθανάσιο Μπουραντά και για τη Χίο το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Χίου Α.Ε κ. Πέτρο Ντομάτα.

Ο Άξονας 4 του ΕΠΑΛ 2007-2013 αφορά συνολικά σε δέκα αντίστοιχα Τοπικά Προγράµµατα Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (LEADER Αλιείας), τα οποία υλοποιούνται σε περιοχές µε μικρές κοινότητες αλιέων, ή στις οποίες η αλιεία φθίνει, ή µε χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του Leader Αλιείας της Εύβοιας είναι ύψους 4.690.000 ευρώ και αφορά σε περιοχές της Ν. Εύβοιας και της Σκύρου με ποσοστό χρηματοδότησης 27% από δημόσιες επενδύσεις και 73% από ιδιωτικές.
Αντίστοιχα, το Leader Αλιείας της Χίου είναι προϋπολογισμού ύψους 4.600.000 ευρώ και αφορά σε περιοχές της Κεντρικής και Β. Χίου, καθώς και στα νησιά Ψαρά και Οινούσσες και το ποσοστό χρηματοδότησης είναι 28% από δημόσιες επενδύσεις και 72% από ιδιωτικές.

Δήλωση Τσαυτάρη

«Τα αναπτυξιακά προγράμματα του LEADER, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας είναι μια δραστηριότητα σε συνέργεια του κεντρικού Υπουργείου και των υπηρεσιών του με τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες και τους κατά τόπους επιχειρηματίες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Είναι μια δραστηριότητα αναπτυξιακή, με σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση και φυσικά μια δραστηριότητα υποστήριξης και του τριτογενούς τομέα, δηλαδή του τουρισμού.

Το κάθε έργο είναι προϋπολογισμού ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ και πιστεύω ότι, βλέποντας το συνολικό προϋπολογισμό, θα έχουμε την ευκαιρία να εντάξουμε και πολλές τέτοιες νησιώτικες ή παράκτιες περιοχές σε αυτού του είδους τα προγράμματα. Σε αυτήν την περίοδο κρίσης προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε ορθολογικά το κάθε ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη, ιδιαίτερα ευαίσθητων περιοχών.

Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η προώθηση και η στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης των αλιευτικών περιοχών και προσδοκούμε ότι οι επιλεγμένοι φορείς που αναλαμβάνουν σήμερα την υλοποίηση αυτών των δράσεων, θα εργαστούν και αυτοί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Συμφωνία για την Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ως συν-νομοθέτες, κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία σχετικά με τη Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Σχετικά με τη συμφωνία, η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη δήλωσε τα εξής:

«Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα για όλους όσους εμπλέκονται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Στο μέλλον, πρόκειται να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ψαρεύουμε.

Ανοίγουμε το δρόμο σε ένα βιώσιμο μέλλον για τους αλιείς μας και τη βιομηχανία μας. Αυτό θα το επιτύχουμε με την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων σε ποσοστά πάνω από τα βιώσιμα επίπεδα. Με την ευθυγράμμιση των αλιευτικών δυνατοτήτων μας με τις επιστημονικές οδηγίες. Με τη διακοπή των απορρίψεων ψαριών πίσω στη θάλασσα νεκρών, όταν αυτά δεν βρίσκονται σε εμπορεύσιμο μέγεθος και με την παύση όλων των άλλων σπάταλων πρακτικών.

Τις ίδιες αρχές θα εφαρμόσουμε , όταν ψαρεύουμε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα σεβαστούμε πλήρως το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις μας.

Θα σταματήσουμε τη συγκεντρωτική πρακτική όλες οι αποφάσεις να παίρνονται στις Βρυξέλλες.

Το επόμενο βήμα, για μένα, είναι να υπάρξει η ίδια ενεργητική στάση και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ώστε να επιβεβαιωθεί η επιτυχία για τη βιομηχανία, για τους πολίτες μας και για την οικονομία της Ευρώπης». 

www.elzoni.gr
31/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin