Thursday, May 30, 2013

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων:Έτοιμη να παράσχει συμβουλές για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου

Έτοιμη να παράσχει συμβουλές στην κυπριακή Κυβέρνηση αναφορικά με τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, χωρίς να αποκλείει και εμπλοκή στη χρηματοδότηση του όλου έργου, παρουσιάστηκε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης ύψους €100 εκατομμυρίων, ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Μιχάι Τανασέσκου είπε ότι σε συνάντηση που είχε μαζί του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ζήτησε την παροχή συμβουλών από την ΕΤΕπ για το πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο.
“Και η απάντησή μας είναι ξεκάθαρα θετική. Μπορούμε να δώσουμε συμβουλές αναφορικά με τη χρηματοδότηση για να δούμε αυτό το σημαντικό έργο για την Κύπρο να υλοποιείται”, είπε.

Ερωτηθείς αν η ΕΤΕπ ενδιαφέρεται να επενδύσει στην ανέγερση του τερματικού, για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου, προσθέτοντας πως η Τράπεζα ενδιαφέρεται να δει το σταθμό του Βασιλικού να εργάζεται με πλήρη δυναμικότητα, αλλά και για τη μετεξέλιξή του σε ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος.
“Από την άλλη γνωρίζουμε τα πολύ φιλόδοξα σχέδια για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που μπορεί να είναι διαθέσιμα. Θα χρειαστεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος και μακροπρόθεσμα, ένα τερματικό υγροποίησης”, πρόσθεσε.
Και ο κ. Χόγιερ ανέφερε ότι η ΕΤΕπ μπορεί να διενεργήσει τις αναγκαίες οικονομικές αναλύσεις από τραπεζική σκοπιά. Σημείωσε ότι η ΕΤΕπ συνδυάζει την τραπεζική ιδιότητα με το συμβουλευτικό ρόλο.

“Συνεπώς μπορούμε να παράσχουμε τις αναγκαίες τεχνικές συμβουλές που οι Αρχές ενδεχομένως να χρειαστούν και αν το επιθυμούν είμαστε έτοιμοι να το πράξομε”, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν είναι εφικτή η εισαγωγή φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής το 2015, όπως ήταν η πρόνοια προηγούμενης σύμβασης με την ΕΤΕπ, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αφού ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση μεταξύ της ΕΤΕπ και του κ. Λακκοτρύπη, τόνισε πως το ζήτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί με υποβοηθητική διάθεση.

“Είναι επιθυμία και δέσμευση της Κύπρου να εισάξει και να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως καύσιμο. Πληρώνουμε το κόστος του πιο ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνεπώς δεν υπάρχει κανείς άλλος απ` εμάς τους ίδιους που επιθυμεί να διασφαλίσει φθηνότερο καύσιμο το συντομότερο. Αυτή η δέσμευση και αυτός ο προγραμματισμός παραμένει σε ισχύ, αλλά ασφαλώς έχουμε συζητήσει και έχει συζητηθεί με την ΕτΕΠ ο τρόπος προσαρμογής σε κάποια δεδομένα που προκύπτουν”, είπε.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Χόγιερ είπε ότι η ΕΤΕπ ενδιαφέρεται στη διευθέτηση αυτού του θέματος αφού αφορά ένα τεράστιο ποσό, όπως είπε.
“Ενδιαφερόμαστε να προχωρήσουμε στο φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατόν, αλλά υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι και ίσως κάποιος να πρέπει να αποφασίσει μια μεταβατική λύση”.
Όπως είπε, το ζήτημα για την ΕΤΕπ είναι κατά πόσον θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη μεταβατική περίοδο εντός του υφιστάμενου συμβατικού πλαισίου, ή θα επιστρέψουμε στα διοικητικά όργανα της Τράπεζας για νέα απόφαση. “Φυσικά πάντα στοχεύουμε σε ρεαλιστικές λύσεις”, είπε.
onlycy.com
30/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin