Sunday, May 12, 2013

Ζητούνται εθελοντές για το περιβάλλον

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΠΕΜΠΤΟΥ
Επίτροπος Περιβάλλοντος

-
Πώς μπορούμε να προσφέρουμε στο «πορτοφόλι» της ζωής μας - Η άμεση ανάμειξή μας στις πρακτικές οικολογικής συμπεριφοράς θα συμβάλει στην ποιότητα ζωής μας
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΤΕ τον πλούτο της φύσης για καθαρότερο περιβάλλον

Τα περιβαλλοντικά θέματα του τόπου βρίσκονται αυτήν την εποχή σε ένα σημείο όπου χρειάζεται η άμεση ανάμειξη εθελοντών ή ακόμη η δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων για να προωθηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση ορισμένες πολιτικές.
Ορισμένα παραδείγματα εθελοντικής δράσης είναι:Οικιακός εξοπλισμός
Ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα με τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων στην Κύπρο είναι τα ογκώδη οικιακά απόβλητα και ιδιαίτερα τα έπιπλα. Πολλά από αυτά τα έπιπλα είναι σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση και άλλα πολύ εύκολα μπορεί να διορθωθούν. Μια συνηθισμένη πρακτική για διαχείριση των αποβλήτων αυτών είναι η δημιουργία ενός εθελοντικού σώματος, το οποίο θα παραλαμβάνει τα έπιπλα και μετά από απολύμανση και την απαιτούμενη επιδιόρθωση να τα διαθέτει προς πώληση ή να τα δωρίζει σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Με τα έσοδα θα μπορεί να εργοδοτηθεί για μερικές ώρες την εβδομάδα ένας επιπλοποιός για να κάνει τις επιδιορθώσεις.

Κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, γι' αυτό προωθείται πολύ σε Αμερική και Ευρώπη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην προώθησή της είναι η ανάγκη για εκπαίδευση του κοινού και κάποτε η τιμή των κάδων.
Χρειάζεται η συμβολή εθελοντών, οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους για τη διαδικασία, αλλά επίσης και την κατασκευή ορισμένων κάδων από άχρηστα υλικά.
Κάδοι μπορούν να κατασκευαστούν από παλιά παλέτα, από βαρέλια, από κοινό πλέγμα (τέλι) και άλλα υλικά.
Δενδροφυτεύσεις και πράσινο
Τα δέντρα μάς προσφέρουν τόσα πολλά, αφού καθαρίζουν τον αέρα, βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής, προσφέρουν καταφύγιο σε πουλιά, αυξάνουν την αξία της περιοχής και βοηθούν στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Η οργάνωση μιας δενδροφύτευσης σημαίνει την εξεύρεση του χώρου και την εξασφάλιση άδειας, την ανόρυξη των λάκκων, την εξασφάλιση και φύτευση των δέντρων και τη συντήρησή τους για τα πρώτα δύο με τρία χρόνια της ζωής τους. Με τη βοήθεια της τοπικής Αρχής, όλα αυτά μπορούν να οργανωθούν πιο εύκολα και σε τακτικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να ομορφύνει πραγματικά μια περιοχή.

Η προσφορά εθελοντικής εργασίας σε συνεργασία με την τοπική Αρχή για τη φροντίδα των πολλών χώρων πρασίνου είναι σχεδόν απαραίτητη για πολλές τοπικές Αρχές, που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια ή/και το προσωπικό.
Ποδηλασία
ΜΠΟΡΕΙ για τους πιο παλιούς να είναι αυτονόητο, αλλά υπάρχουν αρκετοί που δεν γνωρίζουν ποδηλασία και χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν. Επίσης, η νέα νομοθεσία για την προώθηση του ποδηλάτου περιέχει πρόνοιες που είναι σημαντικό για ποδηλάτες και αυτοκινητιστές να γνωρίζουν. Τέτοιες εθελοντικές πρωτοβουλίες είναι πολύ χρήσιμες και σώζουν ζωές.

Επαφή με το κοινό
ΜΙΑ ομάδα ανθρώπων που περπατούν σε μια γειτονιά και κάνουν ενημέρωση ή ερωτήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική Αρχή και να μεταφέρει πίσω σημαντική πληροφόρηση. Τέτοιες πρακτικές επίσκεψης σε κατοικίες είναι πολύ διαδομένες στο εξωτερικό, και μπορεί αυτό να συνδυαστεί και με ερωτήσεις αλλά και ενημέρωση για διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα πώς γίνεται η ανακύκλωση. Τα πιο πάνω είναι μερικά μόνο από τα πιθανά παραδείγματα δράσης των εθελοντών, που σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και να μην ξεχνούμε ότι εθελοντική εργασία μπορεί να προσφέρουν και οι ιδιωτικές εταιρείες της περιοχής μέσα από την εταιρική τους περιβαλλοντική ευθύνη, ιδιαίτερα αν διαθέτουν και μηχανήματα ή/και τεχνογνωσία που η τοπική Αρχή χρειάζεται.

.sigmalive.com/simerini
12/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Blog Widget by LinkWithin