Monday, May 13, 2013

Το τρίτο ενεργειακό πακέτο

Στο Μνημόνιο Συναντίληψης για την Ειδική Οικονομική Πολιτική της Κύπρου και συγκεκριμένα στο άρθρο 5(6) αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση και εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου στο εσωτερικό της δίκαιο. Δεν αποτελεί πρωτοτυπία του Μνημονίου η δέσμευση όπως εφαρμοστεί το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο.
Το πακέτο αυτό υιοθετήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά σε νομοθετικές προτάσεις για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, εισάγοντας ουσιαστικά τις αρχές για μιαν ανταγωνιστική και ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας που να επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες να επιλέγουν μεταξύ διαφορετικών προμηθευτών, αλλά παράλληλα και τη δυνατότητα σε όλους τους προμηθευτές ενέργειας να ενταχθούν στην αγορά, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
Η δημιουργία εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με σύνθημα ‘η Ευρώπη ενεργοποιείται: μια πραγματική αγορά με ασφαλή εφοδιασμό’, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίδει μια νέα ώθηση στον ευρωπαϊκό τομέα ενέργειας και εφοδιασμού με κεντρικούς άξονες τη δυνατότητα ουσιαστικής επιλογής προμηθευτή στους καταναλωτές και άντλησης οφελών, όπως λογικότερες τιμές, καθαρότερη ενέργεια και ασφάλεια του εφοδιασμού.
Η δέσμη των νομοθετικών μέτρων που υιοθετήθηκαν το 2007 αφορούν στην προαγωγή των αρχών της αειφορίας, της ενεργειακής απόδοσης και της εγγυημένης πρόσβασης στην ενεργειακή αγορά όλων των εταιρειών παροχής ενέργειας και δη αυτών που επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με στόχο την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, της βελτίωσης του ανταγωνισμού που αποτελεί κεντρικό άξονα στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και επιτρέπουν τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το τρίτο ενεργειακό πακέτο στοχεύει στη βελτίωση των υφιστάμενων κανονιστικών ρυθμίσεων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, προνοεί τον διαχωρισμό της παραγωγής και του εφοδιασμού από τα δίκτυα διανομής, την αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας της ενεργειακής πολιτικής, επεκτείνοντας τις ρυθμίσεις σε εταιρείες τρίτων χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο ή δικαιώματα σε ευρωπαϊκό δίκτυο παροχής ενέργειας, διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών ενέργειας και αποτελεσματικότερες εθνικές ρυθμιστικές Αρχές. Παράλληλα, προωθούνται οι διασυνοριακές συνεργασίες και οι διασυνοριακές επενδύσεις με τη συγκρότηση ενός νέου ευρωπαϊκού δικτύου διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, που να προωθεί τη συνεργασία και την ανάπτυξη κοινών εμπορικών και τεχνικών κωδίκων και προτύπων ασφαλείας, ως επίσης και μεγαλύτερη διαφάνεια που να διασφαλίζει την ίση πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν την τιμολόγηση και στοχεύουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης στην αγορά, και αποτροπή της χειραγώγησης της αγοράς.
Τέλος, κεντρικός άξονας του τρίτου ενεργειακού πακέτου αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη της αλληλεγγύης με τη σύγκλιση των εθνικών αγορών και τη δυνατότητα αλληλοβοήθειας των κρατών-μελών σε περίπτωση απειλών του εφοδιασμού ενέργειας. Οι κανονιστικές ρυθμίσεις που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της Λισαβόνας και της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οριοθετούν τη μελλοντική ενεργειακή στρατηγική της Ένωσης, την οποία η χώρα μας καλείται να ενσωματώσει στην εσωτερική της έννομη τάξη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 .sigmalive.com/simerini

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin