Friday, May 24, 2013

Το νερό είναι κοινωνικό και οικολογικό αγαθό.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ .
Συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.

-
«Η ιδιωτικοποίηση των νερών δεν είναι προς όφελος των κοινωνιών, όπως έχει αποδειχθεί από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία στο θέμα. Αντιθέτως πρέπει να αυξηθεί ο δημόσιος έλεγχος και η συμμετοχή των πολιτών στις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης και γι’ αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες της «Κίνησης 136» να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και να προωθήσει καλύτερη διαχείριση του νερού μέσω συνεταιρισμών που θα θέτουν κοινωνικούς και οικολογικούς στόχους στην διαχείριση του νερού», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την ιδιωτικοποίηση του νερού και την ευρωπαϊκή εμπειρία που διοργάνωσε στις 24 Μαΐου, στον Κοινωνικό Χώρο «Οικόπολις» στη Θεσσαλονίκη.


Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν, επίσης, ο Πάμπλο Αλντάμα, μέλος του συντονιστικού συμβουλίου των Πράσινων της Ισπανίας, EQUO (Έκουο),  ακτιβιστής με δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα του, ο Κώστας Νικολάου, εκπρόσωπος της Κίνησης 136, ενώ τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος.
 

Μηνύματα με βίντεο απέστειλαν οι ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά και Σπύρος Δανέλλης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), ο Γκέχαρντ Χέφνερ (Πράσινοι, Γερμανία) καιοδήμαρχος Ζουάο Λόμπο της πόλης Μόιτα στην Πορτογαλία.


Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών ώστε να εξασφαλιστεί ότι το νερό παραμένει μια δημόσια υπηρεσία και ένα κοινό αγαθό. Απηύθυναν δημόσια πρόσκληση στην κινητοποίηση για το δημόσιο έλεγχο πάνω στο νερό της Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Κίνηση 136 με συμμετοχή στην ανοιχτή συνέλευση και δυνατότητα εγγραφής στην Ένωση Συνεταιρισμών Νερού την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 7μμ, στο Λευκό Πύργο. Στην συγκέντρωση θα συμμετάσχει και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος καθώς και ο Πάμπλο Αλντάμα.
 

Μεταξύ άλλων, ο συντονιστής της ΕΓ των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ανέφερε ότι οπουδήποτε ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, έγινε ακριβότερο και υποβαθμίστηκε η ποιότητα του. Για το λόγο αυτό και οι πολίτες αντιστάθηκαν και μια σειρά από πόλεις ανακτούν τον έλεγχο του συλλογικού αυτού αγαθού. Συμμετέχουμε στις κινήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως η «SOSτε το νερό», ζητούμε τοπικό δημοψήφισμα και στηρίζουμε τις συνεταιριστικές προσπάθειες όπως της Ένωσης πολιτών για το νερό.
.chrysogelos.gr 
24/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin