Friday, May 03, 2013

Ο πιο εντυπωσιακός απολιθωμένος κορμός δένδρου 20 μέτρων στο Φυλαχτό Έβρου...ΑΡΙΣΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟΣ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ 40 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Μια ανάσα από την δυτική όχθη του ποταμού Έβρου βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα απολιθωμένα δάση της Ευρώπης που τμήματά του προβάλλονται κοντά στην κεντρική πλατεία στον αυλόγυρο του αγροτοτουριστικού κέντρου .....

Το Φυλακτό είναι χωριό του νομού Έβρου και του  πρώην δήμου Τυχερού βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης επί της Εθνικής οδού 51 (Αρδανίου - Καστανιών). 

Στο Φυλακτό αξίζει να δείτε  ένα από τα καλύτερα διατηρημένα απολιθωμένα δάση της Ευρώπης ενώ κάτω από στέγαστρο αξίζει να δει κανείς τον τεράστιο κορμό των   20 μέτρων και τον παλαιότερο της Ελλάδας, με ηλικία περίπου 40 εκατομμυρίων ετών. 

Η γύρω περιοχή ενδείκνυται για μια εξόρμηση σε συνδυασμό με καλά ταβερνάκια που προσφέρουν σπεσιαλιτέ με ποταμίσια ψάρια, βόλτες με άλογα και γνωριμία με όμορφα νοικοκυρεμένα χωριά.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ

Υπενθυμίζουμε ότι  το 1995, ο καθηγητής Παλαιοβοτανικής - Παλαιοντολογίας του Παν/μίου Αθηνών Ευάγγελος Βελιτζέλος είχε κάνει μια σημαντική ανακοίνωση (σύμφωνα με την εφ. Μακεδονία) για το δάσος του 'Εβρου. "Το δάσος είναι κατά τι αρχαιότερο από εκείνο της Λέσβου. Είναι ηλικίας 25.000.000 χρόνων, καθαρά τροπικό και εκεί οι έρευνες μας είναι πολύ περιορισμένες. Το δάσος της Θράκης εμείς δεν το ξέρουμε, αλλά οι ξένοι συλλέκτες μεταφέρουν το- νους στο εξωτερικό. Τώρα τελευταία σε μια έκθεση απολιθωμάτων στη Γερμανία, τα βάφτιζαν Τουρκικά, αλλά τα αναγνώρισα, και είδα πως ήταν από το απολιθωμένο δάσος του 'Εβρου ''.Στο Διδυμότειχο, στο σπήλαιο της Ακρόπολης ή "Καγιάλι' απέναντι από το πεντάζωνο, βρέθηκε δείγμα απολιθώματος που ανήκει σε κοράλλι τύπου Cladocora Cespitosa, το οποίο ζει σε βάθος 20 μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Αν υπολογίσουμε το υψόμετρο του σημείου που βρέθηκε στα 60 μέτρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μεσολάβησε ανάδυση της περιοχής κατά 80 τουλάχιστον μέτρα, κίνηση από τις πιο σημαντικές σε πανελλαδική κλίμακα.Το κοράλλι βρέθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1963 από τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας με επικεφαλής τον Ι. Ιωάννου.
3/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin