Tuesday, April 16, 2013

YPEKA: Ομιλία του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, στο συνέδριο του Economist " Europe unbound - overcoming stagnation: re igniting Greece's potential "

Κυρίες και κύριοι,

Zούμε σήμερα μία περίοδο ανακατατάξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Αυτό που παραμένει όμως σταθερό είναι ο πάγιος πολιτικός και στρατηγικός στόχος ο δικός μας και της Ευρώπης για απρόσκοπτη, ασφαλή και επαρκή ενεργειακή τροφοδοσία. Για ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας.

Είναι βέβαιο πως, όποια χώρα στην περιοχή μας, στο νευραλγικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μπορέσει να αναλάβει ρόλο, είτε στην ασφαλή διακίνηση των ενεργειακών πόρων, είτε στην παραγωγή ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο και εξασφαλίζει μεγάλα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη.

Ταυτόχρονα όποια χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, τις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις, αλλά και τις πολιτικές, είναι αυτή που έχει τα σημαντικότερα οφέλη να κερδίσει.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί…

Σήμερα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το διαχρονικό ρόλο της Ελλάδας ως ζωτικό κομμάτι των εμπορικών, οικονομικών και ναυτικών δρόμων που ενώνουν την Ανατολή με τη Δύση και την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη.

Και ταυτόχρονα έχουμε τη μεγάλη ευθύνη και πρόκληση να εμπλουτίσουμε αυτό το ρόλο. Να τον επεκτείνουμε και στην Ενέργεια…

Λειτουργώντας ως ο απαιτούμενος παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας που χρειάζεται σήμερα η Ανατολική Μεσόγειος.

Να είμαστε πλέον το «σημείο εισόδου» για τα καινούρια ενεργειακά δίκτυα ολόκληρης της Ευρώπης, από «σημείο προορισμού» που ήμασταν μέχρι σήμερα.

Η χώρα μας βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να αποτελέσει ενεργό κομμάτι στους νέους δρόμους ανεφοδιασμού που διανοίγονται με σκοπό να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη και να ενδυναμώσουν την ενεργειακή της ασφάλεια για δεκαετίες...

Και, μετά από πολλά χρόνια, η Ελληνική Κυβέρνηση υλοποιεί, όλα όσα χρειάζονται για να αξιοποιηθούν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα με τον καλύτερο τρόπο.
Ώστε από το «δυνητικό», από το ανεκπλήρωτο, από τους ευσεβείς πόθους, να κάνουμε το όραμα όλων των Ελλήνων πράξη και να περάσουμε επιτέλους στο ρεαλιστικό, το πραγματικό, το επωφελές για τη χώρα μας.

Προχωρούμε με προσεκτικά βήματα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση ενεργειακών σχεδίων, ορισμένα από τα οποία λίγα χρόνια πριν έμοιαζαν πολύ μακρινά, σήμερα όμως δρομολογούνται και δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα...

Μετατρέποντας τις δυνατότητες που η γεωγραφική μας θέση και ο ορυκτός μας πλούτος προσφέρει σε άμεσα ορατά οφέλη: σε ενίσχυση της ασφάλειας και του γεωπολιτικού ρόλου για την Ελλάδα, σε ενεργειακό πλούτο για ολόκληρη την Ευρώπη, σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση.

Θωρακίζουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας για όλα τα εναλλακτικά σενάρια στο μέλλον με καταρτισμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις:
  • • Προχωρήσαμε στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με την Ιταλία και την Αλβανία για τον αγωγό φυσικού αερίου Transadriatic Pipeline, και κάναμε όλα τα απαραίτητα βήματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ώστε ο συγκεκριμένος αγωγός να αποτελεί πια μία απολύτως ανταγωνιστική πρόταση για την μεταφορά αερίου από την Κασπία.

  • • Κυρώσαμε το Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου ITGI, που μπορεί να μην αποτελεί πια εναλλακτική οδό για το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Νότιο Διάδρομο.

  • • Αξιολογούμε τα ευρήματα των γεωφυσικών ερευνών που διενεργήθηκαν στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, ώστε να αποκτήσουμε μία πρώτη εικόνα για τα εγχώρια κοιτάσματα και να προχωρήσουμε με ταχύτητα και στα επόμενα απαραίτητα βήματα που αφορούν την αξιοποίησή τους. Την παραγωγή και εξαγωγή ελληνικών υδρογονανθράκων σε μεγάλη κλίμακα, εαμ επιβεβαιωθούν τα πρώτα στοιχεία.

  • • Και προχωρούμε στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση διακρατικών έργων ενεργειακών διασυνδέσεων χωρίς προηγούμενο, όπως η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ. Έργα που αναβαθμίζουν τις ενεργειακές διασυνδέσεις και διασυνοριακές συναλλαγές με τις γειτονικές χώρες και ταυτόχρονα εξυπηρετούν τον πάγιο και διαχρονικό στόχο της Ελλάδας για ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τη νησιωτική.

Φυσικά, η ανάληψη ενός τέτοιου αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου προϋποθέτει και την αντίστοιχη ενδυνάμωση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς σε όλους τους τομείς, ώστε αυτή να λειτουργεί αποτελεσματικά και υποδειγματικά.

Σας ανέφερα και προηγουμένως πως, όποια χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, τις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις, είναι αυτή που θα έχει τα σημαντικότερα οφέλη.

Αυτό είναι και το νόημα των μεγάλων – και επίπονων, σε ορισμένες περιπτώσεις - διαρθρωτικών αλλαγών που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε με συνέπεια και συνέχεια στο σύνολο της εγχώριας αγοράς.

Αυτός είναι ο δρόμος που συνεχίζουμε να πορευόμαστε, με βάση το πρόγραμμα που καταρτίσαμε αρχικά για τη σταθεροποίηση της αγοράς - και στη συνέχεια για τη συνολική άρση των στρεβλώσεων στη λειτουργία της - αλλά και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, που όπως γνωρίζετε προχωράει σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Με συνέπεια και σεβασμό στις ευρωπαϊκές οδηγίες και με κατάλληλη προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε, αφενός η μετάβαση στην τελική κατάσταση να γίνει προσεκτικά και ομαλά για όλη την αγορά ενέργειας και αφετέρου να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον: Την ενίσχυση των υποδομών και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι πάροχοι ενέργειας, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Με την υλοποίηση όλων όσων τολμήσαμε και πετύχαμε, σε πρωτόγνωρα σύντομο χρονικό διάστημα, αποδεικνύουμε έμπρακτα πως η Ελλάδα έχει πια γυρίσει οριστικά σελίδα.

Δηλώνουμε όχι μόνο τη δυνατότητα, αλλά κυρίως την ετοιμότητα της Ελλάδας, να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Διεκδικούμε με πράξεις, με συγκεκριμένο σχεδιασμό και προσεκτικά βήματα, όχι με ευχολόγια, τη θέση της Ελλάδας στο ενεργειακό μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης, και είμαστε βέβαιοι πως ο χρόνος θα δικαιώσει τις προσπάθειες μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΕΚΑ
16/4/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin