Tuesday, April 16, 2013

Στα αζήτητα 8,8 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Στοιχεία απορρόφησης ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η επίδοση της χώρας μας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς διευρύνεται η απόσταση της Ελλάδας από το μέσο όρο της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές Απριλίου 2013, το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων από τη χώρα μας διαμορφώθηκε σε 56,7% έναντι 49,2% του κοινοτικού μέσου όρου. Δηλαδή, η επίδοση της χώρας μας ήταν 7,5 μονάδες υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η διαφορά αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν η απόσταση ήταν έξι ποσοστιαίες μονάδες (55% για την Ελλάδα έναντι 49% της ΕΕ).
Με την επιτάχυνση των απορροφήσεων η Ελλάδα κατατάσσεται στην 8η θέση μεταξύ των «27» ενώ το Φεβρουάριο βρισκόταν στην 13η θέση. Η πρόοδος στην αξιοποίηση των Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, με την απλούστευση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων, την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, την εφαρμογή των προγραμμάτων υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α.
Σε κοινή τους δήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Κυριάκος Βιρβιδάκης επισημαίνουν τα εξής:
«Το ΕΣΠΑ φυσικά δεν είναι πανάκεια. Είναι ωστόσο ένα σημαντικό εργαλείο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα  προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα (εγγυητικές, ρυθμοί χορήγησης δανείων κλπ.), η πρόοδος στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι εμφανής. Υπάρχει βελτίωση τόσο στο ποσοστό απορρόφησης όσο και στην κατάταξη της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες Χώρες-Μέλη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση, γιατί ο φετινός στόχος είναι ακόμη πιο δύσκολος αλλά κυρίως επειδή οι ανάγκες της οικονομίας είναι μεγαλύτερες.»
Είδος
Φορέας
Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Σχετικά αρχεία
http://www.espa.gr/

Στα αζήτητα 8,8 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
Με την ανεργία να ξεπερνά το 27% και την ύφεση να τρέχει με ποσοστό άνω του 6%, σημαντικά ποσά από τα κοινοτικά κονδύλια παραμένουν “παρκαρισμένα” σε διάφορα ταμεία
Αναξιοποίητα στο ράφι της ελληνικής ύφεσης παραμένουν 8,8 δισ. ευρώ ή το 43,3% των κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει επειδή η απορροφητικότητα… επέστρεψε στα επίπεδα του 2011.
Τότε δηλαδή που ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ασκούσε κριτική ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις χαμηλές απορροφήσεις, τα «λογιστικά τερτίπια» και τα «παρκαρισμένα» λεφτά στα διάφορα ταμεία, που ανέβαζαν τεχνικά τα ποσοστά απορρόφησης.
Απορρόφηση στα.. χαρτιά
Μια από τα ίδια ισχύουν και σήμερα, καθώς σε μια περίοδο που η ανεργία ξεπερνά το 27% και η ύφεση τρέχει με ποσοστό άνω του 6%, σημαντικά ποσά από τα χρήματα που εμφανίζονται σήμερα στα χαρτιά να έχουν απορροφηθεί, στην πραγματικότητα δεν έχουν διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία και παραμένουν παρκαρισμένα σε ταμεία χαρτοφυλακίου, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Jeremie κ.ά.
Ακόμη και αν στο άμεσο μέλλον η απορροφητικότητα αυξηθεί, όπως εκτιμά ο υπουργός Ανάπτυξης, η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς και ωραιοποιήσεις, όπως επιχείρησε να κάνει μέσα στο Σαββατοκύριακο η ηγεσία του ΥΠΑΝ, επενδύοντας στις εντυπώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τα επικαλέστηκε το υπουργείο Ανάπτυξης, στις αρχές Απριλίου 2013 το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων διαμορφώθηκε σε 56,7% έναντι 49,2% του κοινοτικού μέσου όρου (11,46 δισ. ευρώ σε σύνολο 20,2 δισ. ευρώ). Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα μας πλέον στην 8η θέση μεταξύ των «27», ενώ τον Φεβρουάριο βρισκόταν στη 13η θέση, αλλά ακόμη αρκετά πίσω από τα προ κρίσης επίπεδα (5η θέση στα τέλη του 2009).
Μάλιστα η Ελλάδα παραμένει ακόμη πίσω από χώρες όπως η Ιρλανδία (67,6%) και η Πορτογαλία (63,2%), που παρότι αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα κατάφεραν να εκμεταλλευτούν πιο αποτελεσματικά τα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και τη Λιθουανία (62,9%), την Εσθονία (62,8%), τη Σουηδία (59,5%), τη Φινλανδία (58,2%) και τη Γερμανία (58%).
Oι χαμένοι των κονδυλίων
Ο κίνδυνος να χαθούν στο μέλλον κονδύλια από τα 8,8 δισ. ευρώ που πρέπει να απορροφήσει η χώρα είναι υπαρκτός, και στην καλύτερη περίπτωση πολλά από τα χρήματα αυτά που αφορούν «κολλημένα» έργα, θα διοχετευθούν σε άλλες δράσεις από αυτές για τις οποίες προορίζονταν, με μεγάλους χαμένους τις κοινωνικές υποδομές, όπως τα σχολεία, τους επαρχιακούς δρόμους, τα πολιτιστικά κέντρα, τις μονάδες ψυχικής υγείας, μικρά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης κ.ά., τα οποία οι Περιφέρειες δεν μπορούν να υλοποιήσουν λόγω έλλειψης χρημάτων.
Το 2013 θα είναι ακόμη πιο δύσκολη χρονιά από την περσινή, δεδομένου ότι φέτος ο πήχης για την είσπραξη κοινοτικών κονδυλίων έχει ανέβει στα 3,89 δισ. ευρώ και η συμβολή τους θα είναι σημαντική για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης στην οικονομία. Ηδη το ΥΠΑΝ έχει θέσει σε εφαρμογή αλλαγές στο καθεστώς των απαλλοτριώσεων ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των έργων, προωθεί νέο πακέτο απλοποίησης των διαδικασιών είσπραξης των κονδυλίων από τους δικαιούχους, κ.ά.
Την ίδια στιγμή «τρέχει» παράλληλα και η προετοιμασία για το επόμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 μέσω των περιφερειακών συνεδρίων που διοργανώνονται σε κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Με ορίζοντα τις 13 Μαΐου, οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες θα διαμορφωθεί το συνολικό σχέδιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Τα σχέδια του ΕΣΠΑ θα τεθούν σε άτυπη διαβούλευση τον Ιούλιο με την Ε.Ε., ενώ επισήμως αναμένεται να υποβληθούν το φθινόπωρο.
Του Βασίλη Γεώργα
www.efsyn.gr
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin