Friday, April 26, 2013

Διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο: Υποκύπτει η Ουκρανία στις ρωσικές πιέσεις .... Αποκρατικοποίηση της Naftogaz

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε από τη βουλή την Παρασκευή να άρει την απαγόρευση ιδιωτικοποίησης των αγωγών που μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Ρωσίας στην Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να τους πουλήσει ή να τους νοικιάσει στη Μόσχα, με αντάλλαγμα φθηνότερες τιμές στο φυσικό αέριο που προμηθεύεται. 

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην ουκρανική βουλή προβλέπει την άρση της απαγόρευσης αποκρατικοποίησης της εταιρείας Naftogaz, η οποία – μεταξύ άλλων - κατέχει και χειρίζεται τους αγωγούς. 


Εδώ και καιρό το Κίεβο επιχειρεί να διαπραγματευτεί φθηνότερες τιμές με τη Ρωσία, η οποία όμως για να κάνει έκπτωση στις τιμές έχει θέσει ως όρο να επιτραπεί στο ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να αναλάβει τη λειτουργία των αγωγών στο ουκρανικό έδαφος.
Η Ουκρανία απέρριπτε αυτό το ενδεχόμενο επί δύο και πλέον δεκαετίες, αφότου κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η διαμάχη των δύο χωρών για το ζήτημα είχε προκαλέσει προβλήματα στο παρελθόν στην τροφοδότηση της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. 
.enet.gr
26/4/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin