Thursday, April 04, 2013

Δηλώσεις του υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη και του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. J. Hahn

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να ταυτιστεί με ένα νέο ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία και γι” αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε. Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε απλά και μόνο με τη λογική της απορρόφησης των κονδυλίων, αλλά με τη λογική της αξιοποίησής τους, της προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.
Γι” αυτό τον λόγο οργανώσαμε το σημερινό Συνέδριο, γι” αυτό τον λόγο καλέσαμε τον Επίτροπο τον κ. Hahn να παραστεί και να μιλήσει. Δεν είναι η παρουσία του συνήθης στα συνέδρια που ενδεχομένως γίνονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακριβώς επειδή η Ελλάδα διέρχεται μια μεγάλη κρίση θέλησε ο ίδιος να έρθει εδώ, πρώτον για να μας μεταδώσει τις απόψεις του και δεύτερον γιατί με την παρουσία του θέλησε να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα.

Βεβαίως με τον Επίτροπο θα συζητήσουμε και θέματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, τα έργα προτεραιότητας, την προσπάθεια να τρέξουμε γρήγορα, την προσπάθεια να απορροφήσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Και ειδικότερα βεβαίως θα συζητήσουμε και το μεγάλο θέμα των αυτοκινητοδρόμων, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μας με τις Τράπεζες, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και η τελική επίσημη έγκριση από τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
J. HAHΝ: «Η συμμετοχή μου στη σημερινή συνάντηση αποδεικνύει τη θέληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη στήριξη που αναπτύσσεται στην Ελλάδα για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Βεβαίως θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τον κ. Υπουργό για τα τρέχοντα προβλήματα και θα είμαστε κοντά στην Ελλάδα για να υποστηρίξουμε τα έργα και τη δουλειά που γίνεται, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία όλη η στήριξη που θέλουμε να δώσουμε στη χώρα σας για την επόμενη προγραμματική περίοδο και την ανάπτυξη.
Το βασικό πρόβλημα σήμερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη είναι πως θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν τον κορμό των οικονομιών μας, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης.
Άρα αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να δούμε ποιοι είναι εκείνοι οι χώροι, ποια είναι εκείνα τα πεδία που μπορούμε να στηρίξουμε αποτελεσματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να επενδύσουμε σε αυτά τα πεδία.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί ο κορμός της εταιρικής μας σχέσης για το μέλλον για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Πάνω από 50% των επενδύσεων που θα γίνονται στην Ελλάδα για υποδομές και βασικές διαρθρωτικές αλλαγές θα χρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αποτελεί λοιπόν μια ευκαιρία το σημερινό γεγονός για να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε εκτιμά ο κ. Hahn ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την έγκριση για την έναρξη των έργων στους αυτοκινητόδρομους;
J. HAHΝ: Όλα αυτά υπόκεινται στις συζητήσεις τις οποίες έχουμε συνέχεια και θα έχουμε μάλιστα αμέσως μετά από το τέλος αυτής της συνέντευξης Τύπου, γνωρίζω ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει συγκεκριμένες προτάσεις και διαβλέπω ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση στο τέλος αυτού του μήνα.
 .mindev.gov.gr
4/4/13

 ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ΕΣΠΑ

1 comment:

 1. Επίτροπος Johannes Hahn: "Τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι θετικά - Η Ελλάδα προσπαθεί και θα ξεπεράσει την κρίση"

  Στην εναρκτήρια ομιλία του στο 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 που πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Επίτροπος κ. Johannes Hahn, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως "φίλο της Ελλάδας" και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο Επίτροπος σημείωσε ότι, λόγω των μέτρων λιτότητας, πολλές θετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών δεν έχουν προβληθεί όσο θα έπρεπε στη χώρα μας. Ενδεικτικά ανέφερε τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το ελληνικό κράτος για την προώθηση μεγάλων έργων στην ελληνική περιφέρεια, τα οποία θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

  Ο κ. Hahn υπογράμμισε ότι η Πολιτική Συνοχής αποτελεί σήμερα τον βασικό μοχλό ανάπτυξης στην ΕΕ, ενώ τόνισε το νευραλγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

  Κατά την ομιλία του, ο Επίτροπος σημείωσε τις νέες καινοτομίες που θα εισαχθούν κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, πριν τη διάθεση οποιουδήποτε κονδυλίου θα πρέπει να πληρούνται οι "εκ των προτέρων προϋποθέσεις" (ex-anteconditionalities), οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι η "έξυπνη εξειδίκευση", δηλαδή η προαγωγή της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

  Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην "περιοδεία" στην οποία πραγματοποιεί από πέρυσι στις 13 ελληνικές Περιφέρειες, συνέστησε ότι αυτές θα πρέπει να εστιάσουν τις χρηματοδοτήσεις τους σε σαφώς προσδιορισμένα έργα προτεραιότητας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται θα αρχίσουν να αποδίδουν πολύ σύντομα.

  Ο κ. Hahn παρουσίασε το κείμενο θέσεων (position paper) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα Πολιτική Συνοχής, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις, την παροχή επιχειρηματικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μέσω της έρευνας και την επένδυση σε βιώσιμες υποδομές, όπως η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων.

  Ο Επίτροπος κάλεσε τους συνέδρους να εργαστούν συλλογικά και να καταλήξουν σε μια αποτελεσματική διοικητική οργάνωση. "Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για επένδυση σε έργα που συμβάλλουν στη μεταμόρφωση της Ελλάδας. Έργα που κάνουν τη διαφορά στις ζωές των Ελλήνων. Έργα που δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας", σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Κλείνοντας, ο Επίτροπος εξήρε το έργο του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής στην Πάτρα, το οποίο επισκέφθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να εστιάσει στις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής (key enabling technologies), αλλά και στον ποιοτικό τουρισμό. Σημείωσε, επίσης, ότι θα έχει εντός της ημέρας κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για να προβούν σε μια επισκόπηση της προόδου υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, το οποίο αποτελεί βασικό άξονα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

  Τέλος, ο κ. Hahn μετέφερε τα θετικά μηνύματα που λαμβάνει σχετικά με τις προσπάθειες της Ελλάδα και εξέφρασε την υποστήριξη ολόκληρης της Ευρώπης προς τη χώρα μας.

  Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Επιτρόπου στα αγγλικά μπορείτε να αναζητήσετε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:

  http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-13-276_en.htm

  http://euractiv.gr/epitropos-johannes-hahn-ta-minymata-apo-tin-eyropi-einai-thetika-i-ellada-prospathei-kai-tha-ksepera
  4/4/13

  ReplyDelete

Only News

EL News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Blog Widget by LinkWithin