Monday, April 22, 2013

Νέα δεδομένα για το μετρό της Θεσσαλονίκης

Αίσιο τέλος είχε η συμφωνία που κυοφορούνταν κατά τους τελευταίους μήνες στον κατασκευαστικό κλάδο και είχε ως κύριο αντικείμενο το πολύπαθο έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Ο όμιλος της Ελλάκτωρ ανακοίνωσε σήμερα πως αποκτά τον έλεγχο της ΑΕΓΕΚ, η οποία είναι επικεφαλής της αναδόχου κοινοπραξίας που κατασκευάζει το έργο του υπόγειου σιδηρόδρομου της πόλης. Ως γνωστόν, η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική αντιμετώπιζε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και είχε περιέλθει εδώ και καιρό υπό τον έλεγχο των πιστώτριων τραπεζών. Η επικύρωση της συμφωνίας εξαγοράς της θέτει πλέον νέα δεδομένα για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας και την πορεία εκτέλεσής του.
Όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της Ελλάκτωρ, μεταξύ της θυγατρικής εταιρίας της Ακτωρ ΑΤΕ και των τραπεζών Alpha και Πειραιώς υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

Την απόκτηση από την ΑΚΤΩΡ μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική ΑΕ, αφού πρώτα μετατραπούν σε προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές,
Την απόκτηση από την ΑΚΤΩΡ μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,992% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρίας ΑΕΓΕΚ ΑΕ.
Την ανάληψη από την ΑΚΤΩΡ της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική για τα υπό εκτέλεση έργα της, με σκοπό την εύρυθμη, έγκαιρη και απρόσκοπτη αποπεράτωσή τους.
Η ανακοινωθείσα συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων έως τις 31 Μαϊου.
Σημειώνεται ότι η Άκτωρ ΑΤΕ έχει ήδη επιλεγεί ως προσωρινός ανάδοχος για το έργο της επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, συνολικού τιμήματος 518 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται στις αρχές του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα προκύψουν νομικές εμπλοκές από τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες κοινοπραξίες / εταιρίες.
Γ.Μ.
22/4/13
--
-

1 comment:

  1. Θεσσαλονίκη: «Το μετρό δεν θα τελειώσει πριν το 2019»....

    Για «καθυστερήσεις» με «σκοπιμότητες» έκαναν λόγο εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο μετρό Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία και του προέδρου του ΕΚΘ, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη κι αν λυθούν τώρα οι εμπλοκές που έχουν προκύψει το έργο δε θα τελειώσει πριν το 2019».

    Υπογράμμισαν ότι ενώ απαλλοτριώθηκε ο χώρος του ΣΜΑ στο Φοίνικα καθυστερεί η εκκένωση του, ενώ υποστήριξαν ότι «τεχνηέντως» δημιουργήθηκε θέμα με τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου.

    «Η απόφαση του ΚΑΣ προβλέπει την απόσπαση των αρχαίων και μετακίνηση στο στρατόπεδο Π. Μελά, ή κάπου αλλού, άρα και στον ίδιο το σταθμό. Μπορεί να ξεκινήσει η αφαίρεση τους και όποια απόφαση ληφθεί θα εκτελεστεί σε επόμενο χρόνο» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων Χάρης Κυπριανίδης. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν επίσης την Αττικό Μετρό για «σκοπιμότητα» σε ότι αφορά τις πρόσφατες απολύσεις 390 αρχαιολόγων, προσθέτοντας ότι δε θα ανεχτούν προσλήψεις «με μισθούς των 500 ευρώ».

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=177594
    29/4/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin