Wednesday, April 03, 2013

Επιδοτήσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ στον τομέα της αλιείας...Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Προίκα 1.020.000€ δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση τριών εργαστηρίων ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας αλιευμάτων, ώστε να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό, την πιστοποίηση και τη διαπίστευσή τους. 

Πρόκειται για:
 
* Το Εργαστήρι Υδροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
 
* Το Τμήμα Παθολογίας Υδρόβιων Οργανισμών - Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Ασθενειών Δίθυρων Μαλακίων  Ελλάδας & Κύπρου, του Ινστιτούτου Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης - Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
* Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
 
Η χώρα μας κατέχει πάνω από το 50% του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς στις ιχθυοκαλλιέργειες, στην τσιπούρα και το λαβράκι, εξάγει σημαντικές ποσότητες μυδιού, ενώ παράγει και χέλι. Βελτιώνεται διαρκώς και σε άλλα προϊόντα όπως μυτάκι, φαγκρί κ.ά. και παράγει και γόνο.
 
Με υπουργική απόφαση του Θανάση Τσαυτάρη, η ενίσχυση των τριών εργαστηρίων γίνεται μέσω του μέτρου 3.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-13, που κινδυνεύουν τα κονδύλιά του να μην απορροφηθούν εξαιτίας, των τραγικών καθυστερήσεων, όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ένταξη έργων για την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειας, εξαιτίας της διαρκούς μετακόμισης της Διεύθυνσης Αλιείας από υπουργείο σε υπουργείο.
 
Να θυμίσουμε ότι η επίτροπος Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κονδύλια αλιείας, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, ενώ μόλις το τελευταίο διάστημα, πέρασαν αρμοδιότητες στα χέρια του ειδικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Θανάση Θεοχαρόπουλου. 
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός των προαναφερόμενων έργων ανέρχεται σε 1.020.000€, εκ των οποίων 75% είναι κοινοτική συμμετοχή και 25% προέρχονται από εθνικούς πόρους.
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin