Thursday, April 11, 2013

Εγγυημένο κούρεμα στα φωτοβολταϊκά

Του Βασίλη Γεώργα
Ψαλίδι μέχρι 50% στις εγγυημένες τιμές τους και νέο χαράτσι σε καταναλωτές ετοιμάζει η κυβέρνηση για να κλείσει τη φετινή τρύπα των 640 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό ΑΠΕ
Νέα χαράτσια σε καταναλωτές και επιχειρήσεις μέσω του τέλους ΑΠΕ, αλλά και γενναίο… «εθελοντικό κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, που απολαμβάνουν περίπου 6.000 επενδυτές σε όλη την Ελλάδα, ετοιμάζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ελέγξει τα ελλείμματα του ειδικού λογαριασμού που χρηματοδοτεί τις ΑΠΕ πριν ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.
 
Τα νέα μέτρα
Το πρόβλημα των χρεών στην αγορά ενέργειας που ξεπερνούν τα 330 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά στα φωτοβολταϊκά, ενώ αγγίζουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ (χρέη ΔΕΗ προς ιδιώτες παραγωγούς και ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ) βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής (9/4/13) συνάντησης που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας Μπομπ Τράα και Ματίας Μορς με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος και παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα που αναμένεται να λάβει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να κλείσει η μαύρη τρύπα στην αγορά των φωτοβολταϊκών.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται και επισήμως «εξαιρετικά κρίσιμη», καθώς από 333 εκατ. ευρώ το 2012, το έλλειμμα του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) αναμένεται να φτάσει τα 640 εκατ. ευρώ φέτος και να ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ το 2014 δεδομένου ότι μέσα στην επόμενη διετία εκτιμάται ότι η εγκαταστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα αυξηθεί κατά 60%, από τα 1.536 MW σήμερα σε περισσότερα από 2.500 MW στο τέλος του 2014.
Η τρόικα έχει ζητήσει να κλείσει άμεσα η «μαύρη τρύπα» του λογαριασμού ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να έχει λόγο στις πολιτικές που θα εφαρμοστούν και οι οποίες μέχρι σήμερα «στόχευαν» στην επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω διαδοχικών αυξήσεων στο τέλος ΑΠΕ.
Αυτές θα αποτελέσουν πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, η οποία προσανατολίζεται να επιβάλλει κλιμακωτό «κούρεμα» από 10% έως 50% στις εγγυημένες τιμές για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις της περιόδου 2009-2013 με παράλληλη θέσπιση κινήτρων στους επενδυτές για την αποπληρωμή των δανείων (περίπου 2 δισ. ευρώ) ώστε να μην «εκραγούν», και παράλληλα να προχωρήσει σε νέα αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και να συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
 
  • AΠΕ υπό κατάρρευση
  • Στη σύσκεψη έλαβε μέρος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η παρουσία του οποίου είναι ενδεικτική όχι μόνο της κρισιμότητας της κατάστασης σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και του προβληματισμού του πρωθυπουργικού γραφείου για τις πολιτικές επιπτώσεις ενός πιθανού νέου τυφώνα μέτρων στα «λαοφιλή» φωτοβολταϊκά. Στο Ελντοράντο των φωτοβολταϊκών επενδύσεων που σήμερα απειλούνται με κατάρρευση έπειτα από διαδοχικές εισφορές και μειώσεις εγγυημένων τιμών, συμμετείχαν από την αρχή χιλιάδες αγρότες που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό αλλά ανερμάτιστο θεσμικό πλαίσιο των υψηλών εγγυημένων τιμών που υιοθέτησαν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

10/4/13

1 comment:

  1. Κριτική στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ από τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών.....

    Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις Ανανεώσιμες Πηγές, ασκεί με σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

    Ο ΣΕΦ υποστηρίζει ότι η Πολιτεία επιχειρεί με διαρκείς, συχνά αλληλοαναιρούμενες και σποραδικές ρυθμίσεις να "ελέγξει" τη μετάβαση προς την "πράσινη" εποχή και το αποτέλεσμα των άστοχων αυτών ρυθμίσεων είναι αποκλειστικά η απώλεια επενδυτικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας και η οικονομική καταστροφή όσων εμπιστεύτηκαν τις υποσχέσεις της Πολιτείας.

    Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το σχέδιο νόμου είναι αποσπασματικό, αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό. Ο Σύνδεσμος καλεί τέλος το ΥΠΕΚΑ να δώσει την πλήρη εικόνα των πρωτοβουλιών που προτίθεται να λάβει, για να καταστεί σαφές στην αγορά ποιοι είναι οι όροι του παιχνιδιού και να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση του συνόλου των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    http://www.capital.gr/News.asp?id=1777907
    19/4/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin