Thursday, April 11, 2013

Kίνα: Μετά τον αέρα και το νερό, επικίνδυνα χημικά και στο έδαφος

Ίχνη βαρέων μετάλλων και παρασιτοκτόνων που απαγορεύτηκαν την δεκαετία του 80 εντοπίστηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν από το έδαφος της Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα περιβαλλοντικός αξιωματούχος, αποκαλύπτοντας μια νέα διάσταση όσον αφορά την έκταση του προβλήματος της περιβαλλοντικής ρύπανσης στη χώρα.
Τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν τα πτώματα χοίρων να επιπλέουν σε ποτάμι που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό την Σανγκάη με αποτέλεσμα να τεθεί πλέον και ζήτημα της ασφάλειας των υδάτων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Οικολογίας του Υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος, Ζουάνγκ Γκουοτάι, από έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγματα εδάφους σε εθνικό επίπεδο, προέκυψε ότι η επαρχία πλήρωσε ακριβά το τίμημα της γεωργικής επανάστασης χάρη στην οποία η παραγωγή σιτηρών σχεδόν διπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια.
Ο Ζουάνγκ επισήμανε ότι μέχρι και το 65% των λιπασμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην κινεζική επαρχία χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένα, με αποτέλεσμα να μολυνθούν ποτάμια και αγροί.
"Όλες οι ρυπαντικές ουσίες τελικά καταλήγουν στο έδαφος και όταν εξετάσαμε τα δείγματα από το έδαφος διαπιστώσαμε ότι ακόμη και η ρύπανση από μέταλλα εδώ και 100 χρόνια υπήρχε ακόμη, καθώς και από το παρασιτοκτόνο '666' που απαγορεύτηκε την δεκαετία του 80", είπε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Ζουάνγκ, η Κίνα σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας —η οποία διήρκεσε τέσσερα χρόνια— πολύ σύντομα, δύο μήνες μετά την απαγόρευση της πρόσβασης στις πληροφορίες αυτές με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για "κρατικό μυστικό".
Η δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών εντάσσεται στις προσπάθειες της Κίνας για μεγαλύτερη διαφάνεια και για να διαψεύσει τις υποψίες των πολιτών ότι η κυβέρνηση απέκρυπτε συστηματικά το μέγεθος του περιβαλλοντικού προβλήματος που προκλήθηκε ύστερα από περισσότερες από τρεις δεκαετίες συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης.
 .imerisia.gr
10/4/13
--
-
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin