Monday, March 25, 2013

Η συγνώμη Νετανιάχου βήμα προς έναν αγωγό Ισραήλ – Τσεϊχάν εκτιμά η Χουριέτ

Ανοίγει ο δρόμος για έναν αγωγό Ισραήλ – Τσεϊχάν εκτιμά η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ γράφοντας πως ενώ ξένοι αναλυτές θεωρούν πως η συγνώμη Νετανιάχου προς τον Ερντογάν για το επεισόδιο στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά πριν 3 περίπου χρόνια «λύνει τον γρίφο του ισραηλινού φυσικού αερίου», τούρκοι ειδικοί πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για ένα βήμα προς το άνοιγμα του δρόμου για έναν αγωγό Ισραήλ – Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεταφορά μέσω Τουρκίας των τεραστίων αποθεμάτων φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου που έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται Ισραήλ και Κύπρος, είναι η πιο οικονομική λύση. Όπως γράφει, ο γενικός διευθυντής των διεθνών οικονομικών σχέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ, πρέσβης Μιτχάτ Ρεντέ, τον περασμένο Νοέμβριο, μιλώντας στη οικονομική και ενεργειακή σύνοδο του Ατλαντικού Συμβουλίου είχε υποστηρίξει ότι η πιο λογική επιλογή εμπορευσιμότητας του ισραηλινού φυσικού αερίου είναι να υπάρξει αγωγός προς την Τουρκία.
Η δήλωση, αναφέρεται, είχε δημοσιευθεί σε ισραηλινά ΜΜΕ σε ευρεία κλίμακα. Περίπου 4 μήνες μετά, σημειώνεται, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου λόγω του Μαβί Μαρμαρά ζήτησε συγνώμη από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν και έγινε αφορμή για σχόλιο πως άνοιξε ο δρόμος για τον αγωγό.
Ο Ρεντέ είχε δηλώσει σχετικά με το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο ότι «η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά. Μέσω της Τουρκίας μπορεί να φθάσει και στην αγορά της Ευρώπης. Αλλιώς θα χρειαστούν παραπάνω από 10 δις δολάρια και θα πρέπει να δημιουργηθούν βάσεις υγροποιημένου αερίου». Τούρκοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ανακαλύψεις των αποθεμάτων του ισραηλινού φυσικού αερίου είναι οι σημαντικότερες των τελευταίων 10 χρόνων και είναι πολύ σημαντικό αυτό να φθάσει στις αγορές. Πιστεύουν επίσης ότι για το λόγο αυτό η Τουρκία είναι μια καλή αγορά και ο ιδιωτικός τουρκικός τομέας, σε συνεργασία με διεθνείς επενδυτές μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό το έργο. Αυτή τη στιγμή, προστίθεται, κάνουν γεωτρήσεις η αμερικανική Noble με την ισραηλινή Delek. Υπάρχουν όμως πολλές τουρκικές εταιρείες που έχουν προτείνει την μεταφορά του ισραηλινού αερίου, όπως Zorlu, Genel Enerji, Turcas, Calik, Ege gaz. «Μεταξύ των τουρκικών εταιρειών υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός γι αυτό».
Το άλλο πόδι της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, είναι στην Κύπρο, σημειώνει η Χουριέτ. Οι ειδικοί ενέργειας, αναφέρεται, πιστεύουν ότι για να βγάλουν το αέριο οι Ε/κ, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και των Τ/κ, δεν θα φτιάξουν άλλη γραμμή, αλλά μαζί με το ισραηλινό φυσικό αέριο πρέπει να φτάσει στην Τουρκία με τον ίδιο αγωγό. Πρέπει, προστίθεται, να υπάρξει και μια συμφωνία στο θέμα του ίσου διαμοιρασμού των εσόδων από το φυσικό αέριο με το ψευδοκράτος. Διασυνδέεται δε το γεγονός ότι στην ανατολική Μεσόγειο κινούνται αμερικανικές εταιρείες και η συγνώμη του κ. Νετανιάχου ήρθε κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή.
Ο ερευνητής του New America Foundation, Στιβ Λεβίν απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις της εφημερίδες ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει στριμωχτεί. «Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις στο Ισραήλ υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου 5 δις βαρελιών. «Σύντομα το Ισραήλ θα πρέπει να αποφασίσει πόση ποσότητα θα εξάγει». Η εξαγωγή του φυσικού αερίου, για τον αμερικανό ερευνητή έπαιξε ρόλο στις αποφάσεις του κ. Νετανιάχου.
Η Χουριέτ γράφει ακόμη και για διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν και αφορούν την τιμή πώλησης του ισραηλινού αερίου, σημειώνοντας ότι αρμόδιοι από το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι η τιμή πώλησης είναι πολύ σημαντική. Από τους παράγοντες, προστίθεται, που θα καθορίσουν το αν η Τουρκία αγοράσει ισραηλινό αέριο είναι η τιμή. Επιπλέον, έχει σημασία η αμοιβή ή χρέωση για την επανεξαγωγή του αερίου προς την Ευρώπη, καταλήγει το δημοσίευμα.
.onlycy.com
25/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments:

  1. Netanyahu reassures Greeks: Turkey reconciliation won't come between us....

    Israel's security and economic ties with Greece have strengthened over the past three years as relations with Turkey have floundered.......http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-reassures-greeks-turkey-reconciliation-won-t-come-between-us.premium-1.511724?localLinksEnabled=false
    25/3/13

    ReplyDelete
  2. «Άξονας Τουρκίας - Ισραήλ για το φυσικό αέριο»....Έπειτα από τη «συγγνώμη» του Ισραήλ για το Mavi Marmara....

    Η «συγγνώμη» του Ισραήλ για το θάνατο οκτώ Τούρκων πολιτών στην επιδρομή εναντίον του πλοίου Mavi Marmara ανοίγει τον δρόμο για την μετατροπή της Τουρκίας σε παγκόσμιο «πρωταθλητή» στη μεταφορά ενέργειας, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), κ. Φατίχ Μπιρόλ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο κ. Μπιρόλ θεωρεί ότι η κίνηση που έκανε το Ισραήλ θα βοηθήσει τη συνεργασία Τουρκίας Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας: «η Τουρκία θα μπορεί πλέον μαζί με το Ισραήλ να μεταφέρει ενεργειακά αποθέματα στην παγκόσμια αγορά», εξηγεί.

    Ο κ. Μπιρόλ προσθέτει ότι η Τουρκία αποτελεί την οικονομικότερη και πλεονεκτικότερη λύση για τη μεταφορά των Ισραηλινών ενεργειακών αποθεμάτων από την ανατολική Μεσόγειο στην παγκόσμια αγορά.

    Προέβλεψε επίσης ότι το Ισραήλ θα μπορεί να προχωρήσει στην εξόρυξη αποθεμάτων φυσικού αερίου 7 - 8 φορές μεγαλύτερων από τις δικές του ανάγκες τα οποία θα μπορεί συνεπώς να διοχετεύσει στις διεθνείς αγορές.

    Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα αερίου γύρω από την Κύπρο.

    «Ξέρουμε ότι υπάρχουν πλούσια αποθέματα», είπε, αλλά επισήμανε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το κόστος της εξόρυξης τους.

    Την ίδια εκτίμηση διατυπώνει και ο σερ Μάικλ Λι, ειδικός σύμβουλος του German Marshall Fund στις Βρυξέλλες. Σε σχόλια που έκανε νωρίτερα σήμερα σημείωσε ωστόσο ότι «η νέα διπλωματική αποκλιμάκωση Τουρκίας-Ισραήλ δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος της συνεργασίας του Ισραήλ με την Κύπρο στον ενεργειακό τομέα».

    Η τουρκική πολιτική ηγεσία επαναλαμβάνει ότι τα όποια αποθέματα ενεργείας βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά ότι αποτελούν περιουσία «όλων των κατοίκων της Κύπρου».
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=266812
    26/3/13

    ReplyDelete
  3. Gas from Israel’s New Field Starts Flowing....

    TEL AVIV, March 30 (RIA Novosti) – Israel moved a step closer to energy independence on Saturday when natural gas from a recently discovered offshore field began flowing for the first time, local media reported.

    The Tamar field, which is located 90 kilometers off Israel's Mediterranean coast, was discovered in 2009 and holds an estimated 284 billion cubic meters, the Haaretz said.

    "We have made an important step to energy independence," Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu said.

    The larger Leviathan field is expected to go online in 2016.

    The Tamar field is being developed by a group that includes the U.S.-based company Noble Energy, which has a 36 percent stake, and Israeli companies Delek Group (31 percent), Isramco (29 percent) and Dor Alon (4 percent).

    In February, a subsidiary of the Russian energy giant Gazprom signed an agreement for the exclusive rights to export liquefied natural gas produced from the Tamar floating LNG plant.
    http://en.rian.ru/business/20130330/180348630.html
    30/3/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin