Wednesday, February 06, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Υπογραφές σήμερα με Total

Στη σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο
Άναψε το πράσινο φως η Κυβέρνηση για υπογραφή της συμφωνίας με τη γαλλική εταιρεία για έρευνα υδρογονανθράκων στα τεμάχια 10 και 11 εντός της ΑΟΖ

Το πράσινο φως για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της γαλλικής εταιρείας Total, για χορήγηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων για τα τεμάχια 10 και 11 εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, άναψε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από συνεδρία του υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το συμβόλαιο με την Total, το οποίο θα υπογραφεί σήμερα.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ακόμη ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τις συνεδρίες της 30ής Οκτωβρίου και 19ης Δεκεμβρίου 2012, αποφάσισε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με την εταιρεία Total όσον αφορά στη χορήγηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων για τα τεμάχια 10 και 11».
Δώδεκα γύροι συναντήσεων
«Οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε, «οι οποίες ξεκίνησαν στις 13 Νοεμβρίου του 2012 ήταν εντατικές και ολοκληρώθηκαν μετά από 12 γύρους πολυήμερων συναντήσεων. Κατά την περίοδο αυτή», σημείωσε περαιτέρω, «η αρμόδια υπουργική επιτροπή σε συχνές συσκέψεις που πραγματοποιούσε, ετηρείτο ενήμερη για την πορεία των διαπραγματεύσεων».
Ανέφερε, επίσης, ότι «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συνεπικουρείτο από τη συμβουλευτική του ομάδα, την οποία αποτελούσαν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο βοηθός Γενικός Λογιστής, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, ο Νομικός και Λογιστικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εμπορίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Σταύρος Σταύρου, ο κ. Χατζηττοφής και η κ. Αντωνίου».

Βελτιώσεις επί των αρχικών προτάσεων
Επισήμανε, επιπρόσθετα, ότι, «ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, επετεύχθησαν βελτιώσεις επί των αρχικών τεχνικών και οικονομικών προτάσεων της εταιρείας Total», προσθέτοντας ότι «ο Υπουργός Εμπορίου, αφού έκρινε ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν ήταν επιτυχείς, σύμφωνα με τον κανονισμό 7 των σχετικών περί υδρογονανθράκων κανονισμών, υπέβαλε στο Υπουργικό Συμβούλιο το συμβόλαιο, το οποίο και ενέκρινε σήμερα (χθες)».
«Αφού το συμβόλαιο υπογραφεί από τα δύο μέρη, θα χορηγηθεί η σχετική άδεια έρευνας υδρογονανθράκων στην εν λόγω εταιρεία για τα τεμάχια 10 και 11», διευκρίνισε.

Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής
Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε χθες στη σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά το πέρας της συνεδρίας του Συμβουλίου, «στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεων του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων, είχε τεθεί από τον υπουργό στη σύσκεψη της 9ης Νοεμβρίου 2012 το θέμα της σύστασης Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής».

Ο σκοπός του Συμβουλίου, εξήγησε, «ως ένα σώμα καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα, είναι, αφενός, να παρέχει τη δυνατότητα τακτικής και ενδελεχούς ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του εκάστοτε Υπουργού Εμπορίου και των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με τη διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης, με έμφαση στον τομέα των υδρογονανθράκων και, αφετέρου, να παρέχει προς την εκτελεστική εξουσία την αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη πριν από τη λήψη των αποφάσεων».
Εμβάθυνση της διαφάνειας

Το Συμβούλιο, πρόσθεσε, «έχει στόχο να ενισχύσει και να εμβαθύνει τα ζητήματα της διαφάνειας και συλλογικότητας και, ταυτόχρονα, την περαιτέρω αξιοποίηση εμπειρογνωμοσύνης σ’ αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα της ενέργειας».

Η σύσταση του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, διευκρίνισε, «αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης της Κυβέρνησης για δημιουργία νέων θεσμών, οι οποίοι θα συμβάλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης και στην ορθολογική διαχείριση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ».
Η σύνθεση
Αναφερόμενος στη σύνθεση του Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και μέλη είναι ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ή εκπρόσωπος του προέδρου της Αρχής, ο πρόεδρος ή εκπρόσωπος του προέδρου του ΔΣ της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου ή εκπρόσωπός του, ο Διευθυντής ή εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικού Σχεδιασμού Ενέργειας και Θαλάσσιας Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών, τρεις ακαδημαϊκοί ή εμπειρογνώμονες προερχόμενοι από συναφείς με το αντικείμενο επιστημονικούς ή επαγγελματικούς κλάδους». Σε αυτούς, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, προστίθενται οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

«Άγνωστο» ποιοι
Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποια συγκεκριμένα άτομα θα στελεχώνουν το Συμβούλιο και ότι απλώς έχει αποφασιστεί η θεσμική σύνθεσή του. Πρόσθεσε ότι έχουν, επίσης, εγκριθεί και οι διαδικασίες σύγκλησης του Συμβουλίου, το οποίο θα συνέρχεται προς συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ορθολογική και αειφόρο εκμετάλλευση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εξερεύνηση, παραγωγή ή και άλλων συναφών θεμάτων. Εξήγησε ότι το Συμβούλιο θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι αργότερα από κάθε δεύτερο μήνα, έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου ή και μετά από σχετικό αίτημα που υποβάλλεται στον υπουργό από δύο ή και περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα συμψηφιζόμενα ποσοστά των οποίων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ανέρχονται τουλάχιστον στο 25% του εκλογικού Σώματος.

Προκήρυξη ΔΕΦΑ

Εν τω μεταξύ, η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκαν ενώπιόν της και μελετώνται 8 δεσμευτικές ολοκληρωμένες προτάσεις, αναφορικά με την προκήρυξή της για την Προμήθεια Φυσικού Αερίου στους Ηλεκτροπαραγωγούς Σταθμούς της Κύπρου. Αρχικά είχαν υποβληθεί 17 προτάσεις, από τις οποίες οι 14 κρίθηκε ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν στη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών ολοκληρωμένων Προτάσεων. Στη συνέχεια ζητήθηκε από αυτές τις Εταιρείες όπως υποβάλουν τις Δεσμευτικές τους Ολοκληρωμένες Προτάσεις. 

 .sigmalive.com
6/2/13

1 comment:

  1. Τουρκική επιθετικότητα για τις ΑΟΖ καταγγέλλει ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου......

    Η Τουρκία συνεχίζει «την πολιτική του χωροφύλακα στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης αναφορικά με τις νέες απειλές της Άγκυρας για την κυπριακή ΑΟΖ.

    Είναι σημαντικό το γεγονός, είπε, ότι η Κύπρος, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, έκτισε στρατηγικές συμμαχίες.

    Με την υπογραφή των συμβολαίων με τις εταιρείες ΕΝΙ, Total, Noble και την ισραηλινή Delek, ανέφερε ο κύριος Συλικιώτης, κτίστηκαν συμμαχίες και με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

    Σημείωσε δε, ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της, καταγγέλλοντας τις απειλές της Τουρκίας και υλοποιώντας την πολιτική της στη βάση του δικαίου της θάλασσας και του διεθνούς δικαίου.-

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/02/2013_484351
    23/2/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin