Wednesday, February 20, 2013

Ουκρανία: Πληρώνουμε ακριβά την «ανεξαρτησία» από τη Μόσχα

Η Ουκρανία θα απορρίψει οποιαδήποτε προϋπόθεση της τεθεί, για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ τόνισε ο Ουκρανός πρέσβης στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνόδου κορυφής τη Δευτέρα.
Οι δηλώσεις του Kostiantyn Yelisieiev αποτελούν απάντηση στις επίμονες απαιτήσεις των Βρυξελλών να υλοποιήσει το Κίεβο τις «3 προϋποθέσεις» πριν υπογραφεί η συμφωνία με την ΕΕ. Ο Επίτροπος , αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Štefan Füle πρόσφατα επανέλαβε στην Ουκρανία τις 3 προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης.
Ο Yelisieiev είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να καταλάβει το λόγο που πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις για την Ουκρανία: Έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι δεν υποχρεούνται να καταργήσουν τη θανατική ποινή προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ.

 «Προσπαθείτε να μεταχειριστείτε την Ουκρανία ως χώρα προς ένταξη», είπε.
Η Κομισιόν στο μεταξύ διαχειρίζεται το θέμα της Ουκρανίας έξω από το πλαίσιο διεύρυνσης, και την αντιμετωπίζει ως «εταίρο» της ευρύτερης γειτονιάς της.
Ωστόσο ο Ουκρανός δεν παρέλειψε να επαινέσει τον Füle και την Ύπατη Εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton, για την καλή κατανόησή τους για την κατάσταση στη χώρα του.
Αντίθετα ήταν επικριτικός απέναντι σε μεμονωμένα κράτη μέλη που καθυστερούν όπως είπε την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις.
 «Μην αγνοείτε το φιλορωσικό λόμπυ μέσα στην ΕΕ», είπε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Yelisieiev είπε ότι η πολιτική της «ντροπής και ενοχοποίησης» που προωθήθηκε από αυτές τις χώρες αναφορικά με την Ουκρανία «απέτυχε» και ότι η ΕΕ «κατάλαβε τη σημασία να δεσμευθεί σε έναν διάλογο» με το Κίεβο.
Πράγματι, πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, όπου οι διμερείς σχέσεις είχαν φθάσει σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.
Ωστόσο σήμερα, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, ο διάλογος έχει εντατικοποιηθεί και το «καλό κλίμα» προνοεί πρόοδο στις σχέσεις.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας αναμένεται να υπογραφεί στη σύνοδο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στο Βίλνιους το Νοέμβριο, υπό την αιγίδα της Λιθουανικής Προεδρίας.

Απογοήτευση με την «έλλειψη αλληλεγγύης» από την ΕΕ
Ο Ουκρανός τόνισε ότι η χώρα του είναι απογοητευμένη με την πολύ «παθητική προσέγγιση των Βρυξελλών» σε ζητήματα που σχετίζονται με την παροχή βοήθειας από τη Ρωσία καθώς και τη μεταφορά του μέσω του ουκρανικού εδάφους.
Συγκεκριμένα εξέφρασε πικρία για την θέση της Σλοβακίας, που θεωρεί πως δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα να «επιστρέψει» ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι ευτυχώς η Πολωνία, συμφώνησε να πουλήσει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουκρανία.
Παρά τους πρόσθετους φόρους διέλευσης για την εκ νέου δρομολόγηση ρωσικού φυσικού αερίου από τη Γερμανία μέσω της Πολωνίας και την προμήθεια που πληρώθηκε στην γερμανική εταιρεία RWE, το αέριο ήταν 20% φθηνότερο από τις παροχές της Gazprom στο Κίεβο, τόνισε.
Εξέφρασε επίσης παράπονα για την «αποτυχία εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης» έναντι του South Stream, τον αγωγό που στηρίζει η Gazprom για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Κατηγόρησε κάποιες χώρες της ΕΕ που φέρονται να ζήτησαν εξαίρεση του South Stream από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ.
Παρά τις καθυστερήσεις, ο Ουκρανός πρέσβης τόνισε ότι η χώρα του δεν έμεινε αδρανής και ότι βρίσκονται διάφορα έργα σε εξέλιξη για την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. Έφερε ως παράδειγμα την ανάπτυξη του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο.
Όλο αυτό, είπε, χρηματοδοτήθηκε από την Ουκρανία χωρίς καμία βοήθεια από την ΕΕ, και ότι αποτελεί μια άλλη απόδειξη ότι το Κίεβο πληρώνει ακριβά την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα.
EurActiv.gr    

--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

1 comment:

  1. Η Ουκρανία δεν θα πληρώσει στη Ρωσία το φυσικό αέριο, που δεν απορρόφησε....

    Η Ουκρανία δεν προτίθεται να πληρώσει στη Ρωσία 7 δισ. δολάρια στο λογαριασμό της Gazprom ως πρόστιμο για το μη απορροφηθέν ρωσικό φυσικό αέριο το 2012.

    «Τους απαντήσαμε ευγενικά, ότι αυτά τα 7 δισ. δολάρια δεν γίνονται αποδεκτά ως απαίτηση και δεν πρόκειται να πληρωθούν», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Νικολάι Αζάροφ.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εν λόγω όγκος χρηματικών μέσων αποτελεί «τέσσερις ετήσιους προϋπολογισμούς», τους οποίους η Ουκρανία θα δαπανήσει σε κατασκευαστική έργα και προγράμματα ανακατασκευής του οδοστρώματος της χώρας.

    http://greek.ruvr.ru/2013_03_02/106638194/
    2/3/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin