Sunday, February 24, 2013

«Φούσκωσαν» οι Τούρκοι με τα αποθέματα αερίου

Νέο «αέρα» αναμένεται να αποκτήσει η Αγκυρα μετά την αποκάλυψη πως η Τουρκία διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου. Αμερικανικοί χάρτες που απεικονίζουν τις περιοχές όπου η Τουρκία φιλοξενεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν «αναστατώσει» από προχθές την κοινή γνώμη της γείτονος.
Ιδιαίτερα η περιοχή της Ανατολικής Θράκης όπως και η νοτιοανατολική Τουρκία φαίνεται πως έχουν πολύ πλούσια υπεδάφη, με αποτέλεσμα οι πιο αισιόδοξες φωνές στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας να κατατάσσουν τη χώρα, βάσει των νέων εκτιμήσεων και στοιχείων, στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Οι αυξανόμενες ανάγκες της τουρκικής οικονομίας καθιστούν δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον της Αγκυρας για την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων, ειδικά όταν πρόκειται για αποθέματα μη συμβατικού φυσικού αερίου.
Η παγκόσμια αγορά του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη δυναμική, όπου την πρωτοκαθεδρία φαίνεται, προς το παρόν, πως κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άμεση κινητοποίηση της αμερικανικής Shell, η οποία προσβλέπει στην ενεργότερη συμμετοχή της στις έρευνες στην τουρκική επικράτεια.
Ενδεχομένως αυτός να είναι και ο λόγος που αναθεώρησε τη στάση της μετά τις απειλές της Αγκυρας, η οποία διεμήνυσε ότι όποια εταιρεία συνεργαστεί στο μέλλον με την Ελλάδα ή την Κύπρο «θα απολέσει τα προνόμιά της στην Τουρκία».

Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει καμία ευκαιρία αναξιοποίητη αναφορικά με την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση.
(της Νεφέλης Τζανετάκου, Ελευθεροτυπία, 24/2/2013)
http://www.energypress.gr/news/Foyskwsan-oi-Toyrkoi-me-ta-apothemata-aerioy
24/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin