Wednesday, January 02, 2013

WWF: «Καλά νέα από την Ευρώπη για τη βιώσιμη αλιεία»

Ένα πρώτο αλλά και σημαντικό βήμα σημειώθηκε από την Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου, με αρκετά όμως ακόμη να απομένουν  για την ολοκλήρωση της διαδρομής προς μια βιώσιμη αλιεία, τονίζει το WWF, σχετικά με την ψηφοφορία της 19ης Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «τα μεσογειακά γραφεία του WWF εκφράζουν την ικανοποίησή τους για μια σειρά από θέματα που είναι κρίσιμα για τη βιώσιμη αλιεία της περιοχής, αλλά και αποφάσεις που αν ψηφιστούν στην Ολομέλεια στις αρχές του 2013, θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα για τη Μεσόγειο.


Βάσει της ψηφοφορίας, θα εφαρμοστούν μέτρα διαχείρισης για όλα τα ευρωπαϊκά (και άρα και μεσογειακά) ιχθυαποθέματα, τα οποία και θα εξασφαλίσουν την ανάκαμψή τους πάνω από τα επίπεδα της Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης, το αργότερο μέχρι το 2020. H Επιτροπή επίσης υιοθέτησε την τροποποίηση, που υποχρεώνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υλοποιήσουν πολυετή σχέδια για όλα τα ιχθυαποθέματα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, οπότε και θα είναι σε ισχύ η αναθεωρημένη Κοινή Αλιευτική Πολιτική».

«Αυτό σημαίνει ότι υπεραλιευμένα αλιεύματα, όπως ο μπακαλιάρος, θα επωφεληθούν άμεσα αφού θα εφαρμοστούν σχέδια ανάκαμψης παρόμοια με αυτά που έχουν εφαρμοστεί για τον ερυθρό τόνο», δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, Υπεύθυνος Θαλάσσιων Προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Το WWF καλεί όλους τους Ευρωβουλευτές να στηρίξουν τις αποφάσεις της Επιτροπής Αλιείας στην τελική ψηφοφορία της Ολομέλειας στις αρχές του 2013. Επίσης, καλεί το Συμβούλιο των Υπουργών να σεβαστεί την έκφραση της λαϊκής βούλησης των Ευρωπαίων πολιτών. «Αναφερόμαστε στο άμεσο μέλλον της γενιάς μας και των παιδιών μας, μιλάμε για τα επόμενα δέκα χρόνια. Οι λάθος αποφάσεις θα σημαίνουν την εξάλειψη των ιχθυαποθεμάτων τόσο για τη δική μας όσο και για τις επόμενες γενιές», σημείωσε ο Δρ. Σέρτζι Τουντέλα, Επικεφαλής του Τομέα Αλιείας στο Μεσογειακό Γραφείο του WWF.

Σωτήρης Σκουλούδης

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin