Thursday, January 31, 2013

Σε λίγες μέρες η υπογραφή με την TOTAL για τα τεμάχια 10 και 11

Προχωρούν οι διαδικασίες για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Λευκωσία: Σε λίγες μέρες αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TOTAL για ερευνητική γεώτρηση στα τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη.
«Σύντομα, σε λίγες μέρες θα υπογράψουμε συμφωνία με τη γαλλική TOTAL για τα τεμάχια 10 και 11», είπε ο Νεοκλής Συλικιώτης, σε δηλώσεις του σήμερα στο Υπουργείο.



Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μίλησε για "παράλογα όνειρα" της "ελληνοκυπριακής διοίκησης" στη Μεσόγειο, ο Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε πως «εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να αξιοποιούμε τον πλούτο και τους φυσικούς μας πόρους για την πρόοδο και την ευημερία του κυπριακού λαού», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η Κύπρος διεκδικεί και έναν ευρύτερο περιφερειακό ρόλο σαν μια χώρα που μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής στα θέματα της ενέργειας».

Είπε ακόμα ότι «προχωρούμε όλες τις διεργασίες για να δημιουργήσουμε το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, που φιλοδοξούμε να είναι ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο».

Οι ενέργειες αυτές προωθούνται έχοντας τη στήριξη και της ΕΕ και μάλιστα για πολλά από αυτά τα έργα η Κύπρος έχει υποβάλει προτάσεις στην ΕΕ για να συγχρηματοδότηση, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός τόνισε ότι η σημασία των συμφωνιών που υπέγραψε η Κύπρος με την ENI-KOGAS και θα υπογράψει με την TOTAL δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική. «Θωρακίζουν πολιτικά την Κύπρο και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμα ότι «με αυτές τις συμφωνίες θα προχωρήσουν έργα δισεκατομμυρίων και η Κύπρος με αυτά τα συμβόλαια θα έχει σημαντικό μερίδιο, με ποσοστά που θα κυμαίνονται σε επίπεδα από τα καλύτερα στον κόσμο, όταν θα έχουμε τα μεγάλα έσοδα».

Σε ό,τι αφορά το ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από τα δικαιώματα υπογραφής της συμφωνίας με την TOTAL ο Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι θα είναι κατά πολύ λιγότερα από τα ποσά που εισπράχθηκαν για τη συμφωνία με την ENI-KOGAS και θα καταλήξουν στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω του ότι δεν έχει ακόμα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Ερωτηθείς για την πρόθεση που εξέφρασε η TOTAL να «τρυπήσει» απευθείας για πετρέλαιο, ο Υπουργός απάντησε ότι αυτό θα είναι σημαντικό για την κυπριακή οικονομία εάν υλοποιηθεί γιατί η μεταφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές δεν απαιτεί πολύπλοκες και δαπανηρές υποδομές.


Πηγή: ΚΥΠΕ
31/01/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin