Thursday, January 31, 2013

Η Κίνα στο κατώφλι της οικολογικής καταστροφής

Δεν πρέπει να αποκλείεται η μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος και σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι ευκολότερη η αντιμετώπιση των φυσικών ανωμαλιών, που παρατηρούνται σήμερα στην Κίνα,- έτσι σχολίασαν ορισμένοι εμπειρογνώμονες της Ρωσίας την κατάσταση με τις πυκνές ομίχλες, τα νέφη και τους καπνούς, που αναδύονται στις κεντρικές και τις ανατολικές περιοχές της Κίνας. Γίνεται λόγος για το χωρίς προηγούμενο σε όλη την περίοδο των μετεωρολογικών παρατηρήσεων φαινόμενο.
Είναι καταφανής η διαμόρφωση της ζώνης πολύ υψηλή ατμοσφαιρικής πίεσης και μεγάλης συγκέντρωσης των τοξικών αερίων και βλαβερών ουσιών. Γίνεται λόγος πρώτ’ απ’ όλα ια τα καυσαέρια, που εκπέμπτονται από τα αυτοκίνητα,- θεωρεί ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ιγκόρ Ουσακόφ. Ο Ιγκόρ Ουσακόφ υπενθύμισε επίσης ότι μόνο στο Πεκίνο με 20 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα, χωρίς τα μεταφορικά μέσα που φθάνουν στην πόλη από τις άλλες περιοχές. Αυτό ακριβώς σημαίνει οικολογική συμφορά,- παρατήρησε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας:

- Η συμφορά αυτή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα κάτω από τις αντίξοες συνθήκες. Το φαινόμενο αυτό, που έχει τόσο τεχνητό, όσο και φυσικό χαρακτήρα, αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους Κινέζους. Έχουν ήδη φανερωθεί ορισμένες κοινωνικές αποχρώσεις και κοινωνικές συνέπειες. Οι Κινέζοι έχουν παραθέσει τα εξής δεδομένα - το περασμένο έτος κατά το 30% αυξήθηκε ο αριθμός των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που σχετίζονται με την κατάσταση του φυσικου περιβάλλοντος. Το νερό είναι βρώμικο, βρώμική είναι και η ατμόσφαιρα. Τελευταία η εφημερίδα «Τσάινα Ντέιλι» αναγνώρισε ότι ο άνθρωπος ύστερα από τα 50 χρόνια της ζωής του στην περιοχή νοτίως του ποταμού Γιανγκτσέ, είναι ήδη καταδικασμένος λόγω της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος από βαρέα μέταλλα. Μερικές φορές μου προκαλεί έκπληξη η ειλικρίνεια των κινεζικών ΜΜΕ, τα οποία σε σχέση με τις ομίχλες γράφουν ότι στο 18ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας μιλούσαν για την Κόκκινη Κίνα, ενώ ο ουρανός είναι μαύρος. Τα κινεζικά ΜΜΕ καταδεικνύουν απροκάλυπτα το πρόβλημα.

Οι ομίχλες, τα νέφοι και οι καπνοί πάνω από την Κίνα έδωσαν στους εμπειρογνώμονες λόγο να χτυπήσουν συναγερμό. Χρειάζεται να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η μετάβαση του ενεργειακού συστήματος και των άλλων κλάδων σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας,- είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Αλεξέι Κνίζνικοφ, υπεύθυνος για τα προγράμματα της περιβαλλοντικής πολιτικής του συγκροτήματος καυσίμων και ενέργειας του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Φύσης.
- Μέχρι τώρα, το ενεργειακό σύστημα της Κίνας βασίζεται κυρίως στον άνθρακα, κάτι που σημαίνει πιο υψηλό επίπεδο μολυντικών εκπομπών. Σε σχέση με αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί το ποσοστό των οικολογικά καθαρών καυσίμων και πρώτ’ απ’ όλα του φυσικού αερίου στο ενεργειακό δυναμικό της Κίνας. Χρειάζεται να κατασκευαστούν αεριαγωγοί προς την Κίνα με σκοπό την μετάβαση των Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο.
Σήμερα στη ζώνη περιβαλλοντικής συμφοράς βρίσκεται περίπου το ένα έβδομο της κινεζικής επικράτειας. Μάλιστα, στο Πεκίνο έχει καταγραφεί το υψηλότερο - το έκτο - επίπεδο του περιβαλλοντικού κινδύνου. Ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αντρέι Οστρόφσκι απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει απειλή καταστροφής του, είπε τα παρακάτω:
- Αν η υφιστάμενη κατάσταση θα διαρκέσει ακόμα περίπου ένα μήνα, τότε μπορεί συμβεί μεγάλη καταστροφή, βέβαια αν δεν θα φυσούν άνεμοι και αν διατηρηθεί η ζώνη υψηλής πίεσης.
Για τις πλησιέστερες ημέρες οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχή και χιόνι στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Κίνας.
31/01/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin