Wednesday, January 16, 2013

REUTERS: Μάχη για τη ΔΕΠΑ - Ανησυχία για το ρωσικό «φλερτ»

Ξεκινάει η μάχη για την απόκτηση της ΔΕΠΑ καθώς σήμερα αναμένεται να καταρτισθεί η τελική λίστα των υποψήφιων επενδυτών και να προχωρήσει η δέυτερη φάση του διαγωνσιμού που θα καταληξει στην κατάθεση των δεμευτικών προσφωρών.
Με χθεισνό του άρθρο το πρακτορείο αναφέρεται στο ενδεχόμενο πώλησής της σε ρωσικούς ομίλους.
«Η εμμονή των διεθνών δανειστών της Ελλάδας σε ταχεία εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου έχει συμβάλει στην έλλειψη ελκυστικών υποψήφιων αγοραστών», αναφέρει, και υπογραμμίζει την ανησυχία των Βρυξελλών μήπως η ρωσική Gazprom καταλήξει να εξαγοράσει τη ΔΕΠΑ, αποκτώντας δεσπόζουσα θέση σε χώρα-μέλος της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που ο ρωσικός όμιλος είναι ο στόχος μεγάλης έρευνας της Ε.Ε. για τον ανταγωνισμό.

Ομιλοι
Οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι, όπως η ιταλική ENI και η γαλλική EdF προτίμησαν να μην προχώρησαν στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού λόγω της ανησυχίας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να προκριθούν δύο ρωσικοί όμιλοι η Gazprom και η Sintez, του μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ, η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, η Μ&Μ (κοινή εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη) και η ΤΕΡΝΑ για τον ΔΕΣΦΑ, εταιρεία θυγατρική της ΔΕΠΑ.
Οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως να ανησυχούν ότι η Sintez μπορεί να υποκρίνεται ότι ανταγωνίζεται τη Gazrpom για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, μόνον και μόνον για να της πουλήσει σε λίγα χρόνια την εταιρεία, σε περίπτωση που κερδίσει τον διαγωνισμό, αναφέρει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι η αξία της ΔΕΠΑ μπορεί να φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και σήμερα θα καταρτισθεί η τελική λίστα (short list) των υποψήφιων επενδυτών, θα εγκριθεί το process letter που θα δοθεί στους επενδυτές και να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του data room, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι επενδυτές προκειμένου να καταρτίσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Δηλαδή σήμερα θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την περαιτέρω εξέλιξη του διαγωνισμού που θα καταλήξει με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Σημειώνεται ότι ενώ στην αρχική φάση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, ανταποκρίθηκαν 14 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και μεγάλες ευρωπαϊκές, όπως ΕΝΙ, Gaz Natural, Edison και άλλες, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που προέβλεπε την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών, παρουσιάστηκαν μόνο πέντε εταιρείες:


* Gazprom (Ρωσία)
* Negusneft (Ρωσία, θυγατρική του ομίλου Sintez)
* Socar (Αζερμπαϊτζάν)
* Κοινοπραξία των εταιριών Μ&Μ GasCo (Μυτιληναίος-Motor Oil) και
* οι εταιρίες PPF (Τσεχία) και ΓΕΚ-Τέρνα οι οποίες υπέβαλαν από κοινού
προσφορά.
 .imerisia.gr
16/1/13
--
-

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin