Wednesday, January 16, 2013

Υπογράφηκε το συμβόλαιο για τη βιοποικιλότητα στο Εθνικό Πάρκο Τροόδους

Λευκωσία: Υπογράφηκε την Τρίτη μεταξύ του Γραφείου Προγραμματισμού και του Τμήματος Δασών συμβόλαιο για τη χρηματοδότηση του έργου «Διατήρηση της βιοποικιλότητας κατά την αποκατάσταση και διαχείριση του μεταλλείου Αμιάντου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους», το οποίο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από τις Χορηγίες ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) 2009-2014.
Το έργο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ενώ το Γραφείο Προγραμματισμού θα διαχειρίζεται το Πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου εμπίπτει το έργο. Η χρηματοδότηση που θα παρασχεθεί στην Κύπρο για την υλοποίηση του έργου έχει καθοριστεί με βάση τις σχετικές πρόνοιες του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα τρία Κράτη Δωρητές του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ (Ισλανδία, Λίχτενσταϊν και Νορβηγία) το Δεκέμβριο του 2011, καθώς και τη Συμφωνία Προγράμματος που υπογράφηκε μεταξύ των μερών στις 5 Δεκεμβρίου 2012.



Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €1.350.000. Ποσό ύψους €1.138.167, που αποτελεί το 84,3% του συνολικού προϋπολογισμού, θα παρασχεθεί από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ, ενώ ποσό ύψους €211.833, που αποτελεί το 15,7% του συνολικού προϋπολογισμού, θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κυριότερος στόχος του έργου είναι να συμβάλει στη μείωση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέσω της βελτίωσης των πρακτικών αποκατάστασης και διαχείρισης του μεταλλείου, που αποτελεί τμήμα του πιο πολύτιμου ορεινού τοπίου της Κύπρου, ως προς την αποδοτικότητα και συμμόρφωση με τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες και της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής τους ώστε να καλύπτουν επαρκώς ένα ευρύτερο φάσμα αναγκών, περιλαμβανομένων της διατήρησης της βιοποικιλότητας, της βελτίωσης του περιβάλλοντος τοπίου και σχετικών κοινωνικών προεκτάσεων.

Η υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών και αποδοτικών μεθόδων θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και την παραγωγή πιο φιλικών προς το περιβάλλον αποτελεσμάτων. Επίσης, το έργο αναμένεται να έχει ευεργετική επίδραση τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του όσον αφορά την αποκατάσταση μεγάλου αριθμού εγκαταλειμμένων μεταλλείων (κυρίως χαλκού) και λατομείων. Επιπλέον, το έργο θα συμβάλει στην ενσωμάτωση του παράγοντα της διαφύλαξης της βιοποικιλότητας στις διαδικασίες αποκατάστασης και στη βελτίωση των μέτρων που θα λαμβάνονται στο μέλλον για τη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας του εμπλεκόμενου προσωπικού, καθώς και στην αναβάθμιση του τοπίου και την αύξηση της ελκυστικότητας του σε επισκέπτες και τουρίστες.

Από την υλοποίηση του έργου αναμένεται να επωφεληθεί ολόκληρη η κοινωνία της Κύπρου, και ειδικότερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων που περιβάλλουν το μεταλλείο, οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Δασών και οι επαγγελματίες στον τομέα της αποκατάστασης μεταλλείων. Αναμένεται, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για εργάτες και επιστήμονες και ευκαιρίες για επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο του έργου θα ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στα Κράτη Δωρητές και την Κύπρο, μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων και συνεργασίας με Νορβηγούς ειδικούς. 

.philenews.com
15/1/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin