Saturday, January 12, 2013

Επιφυλακτική η ΕΕ για την πολιτική Obama ως προς το Κλίμα

H EE αντέδρασε με ψυχραιμία στις εικασίες σχετικά με πιθανή αλλαγή κατεύθυνσης στην κλιματική πολιτική των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του προέδρου Barack Obama.
Περιβαλλοντολόγοι λένε ότι ο Obama εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή στο Λευκό Οίκο. Η EurActiv αντιλαμβάνεται ότι οι αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναμένουν σημαντική δήλωση για την κλιματική αλλαγή στο άμεσο μέλλον.

Αυτή θα μπορούσε να γίνει είτε από τον Obama στην «State of the Union» στις αρχές Φεβρουαρίου, είτε από τον υποψήφιο ΥΠΕΞ John Kerry.
Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ τονίζει ότι οι Βρυξέλλες «θα παρακολουθήσουν στενά τι θα ειπωθεί σε αυτές τις δηλώσεις».
«Είναι σαφέστατο ότι αυτό που συνέβη στη Νέα Υόρκη- δεδομένου ότι το προηγούμενο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ- πρόκειται να τροφοδοτήσει συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή και να προξενήσει μεγαλύτερη δυναμική αυτών των συζητήσεων, ενώ πρέπει να δούμε πώς αυτό μεταφράζεται από άποψη πολιτικής» είπε στη EurActiv ο ευρωπαίος αξιωματούχος. 
Οι ευρωπαίοι πολιτικοί είναι επιφυλακτικοί για τις προθέσεις του Obama μετά την περιορισμένη πρόοδο στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Ντόχα τον Δεκέμβριο, και την περιφρονητική αντίδραση του προέδρου προς την αναστολή των σχεδίων της ΕΕ να συμπεριλάβει τις διεθνείς αερογραμμές στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της (ETS).
«Θα θυμάστε ότι κάποτε υπήρξε ο τυφώνας Katrina, που επίσης οδήγησε σε μεγάλες συζητήσεις (για την κλιματική αλλαγή), επομένως μόνο ο χρόνος θα δείξει», συνέχισε η πηγή. «Ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη».
Ο Obama καλείται να αντιμετωπίσει την -κυριαρχούμενη από ρεπουμπλικάνους- Βουλή των Αντιπροσώπων που σταθερά μπλοκάρει τις κινήσεις  για ισχυρότερη δράση υπέρ του κλίματος, καθώς επίσης και ισχυρά συμφέροντα που αντιτίθενται στην περιβαλλοντική νομοθεσία.
Αλλά ο Kerry είναι φανερά ενθουσιώδης όσον αφορά στη δράση για το κλίμα, αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να προωθήσει ένα νομοσχέδιο για την θέσπιση μιας «cap and trade» (δηλαδή εκ των προτέρων καθορισμός και κατανομή των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου) αγοράς διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της Γερουσίας των ΗΠΑ, πράγμα που δείχνει απτή διάθεση για δράση.
Πολιτικός  συνασπισμός ευρείας βάσης
Στις 5 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουάσιγκτον για την κλιματική αλλαγή, Todd Stern,  δήλωσε ότι ο Obama βρίσκεται στην αναζήτηση μιας ευρείας πολιτικής συμμαχίας, ικανής να κινητοποιήσει το περιβαλλοντικό συναίσθημα που δημιουργήθηκε από την τραυματική πορεία του τυφώνα  Sandy μέσω της Νέας Υόρκης τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Δεν μπορούν να γίνουν πολλά χωρίς την κοινή γνώμη στο πλευρό σου, αλλά δεν υπάρχουν πολλά που δεν μπορούν να επιτευχθούν αν η κοινή γνώμη είναι μαζί σου», πρόσθεσε ο Stern. «Αυτό ισχύει επίσης και για την αλλαγή του κλίματος». 
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί συνέδριο στις αρχές της άνοιξης που θα έχει ως στόχο να εξετάσει τρόπους χρήσης «περιορισμένων δημόσιων πόρων» για τη μόχλευση εκατοντάδων δις δολαρίων του ιδιωτικού τομέα για την κλιματική βοήθεια. . 
Η EurActiv αντιλαμβάνεται ότι το επιτελείο του Obama πιστεύει πως μια αλλαγή στην πολιτική για το κλίμα είναι αδύνατη χωρίς να πιεστεί το Κογκρέσο από την κινητοποίηση μια πολιτικής συμμαχίας εκτός Ουάσιγκτον.
Ο σχηματισμός συνασπισμού
«Η κυβέρνηση Obama πρέπει να σχηματίσει έναν πολιτικό συνασπισμό στις ΗΠΑ που θα εξετάσει τι είναι πολιτικά εφικτό για το κλίμα, καθώς δεν πρόκειται α συμβεί τίποτα στο Κογκρέσο χωρίς πολιτική στήριξη», τόνισε διπλωμάτης των Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι χρειάζεται παράλληλα μια συναίνεση που ευνοεί την ανάπτυξη στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ωστόσο στη διεθνή σκηνή, θεωρείται ότι  οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση μεταξύ της απόρριψης του Κιότο επί Bush και της παγκόσμιας συναίνεσης που πάει πολύ παραπέρα.
«Θα ήθελα να αφήσω περισσότερο χρόνο στον Obama ώστε να είναι πιο ακριβής στην κλιματική του πολιτική», είπε ο Bo Kjellén, Σουηδός πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής για το κλίμα.
«Ωστόσο αναφορικά με τον στόχο των 2 βαθμών Κελσίου, δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο χρειαζόμαστε», είπε στη EurActiv.
Μακροπρόθεσμοι δείκτες
Μακροπρόθεσμες δείκτες υποδηλώνουν ότι μια ριζική αλλαγή στον διατλαντικό τρόπο σκέψης βρίσκεται σε εξέλιξη, με το State Department  και το στρατό των ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν από κοινού την αλλαγή του κλίματος, ως θέμα εθνικής ασφάλειας.
Διάφοροι think tank των Ρεπουμπλικάνων έχουν επίσης ταχθεί υπέρ ενός φόρου άνθρακα, αν και ένα τμήμα  των εσόδων, πρέπει να αντισταθμίζεται από άλλες φορολογικές περικοπές για τους υψηλόμισθους.
Ωστόσο, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να πιέζει για μια «ευέλικτη» αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, χαρακτηρίζοντας ως «ανεφάρμοστες» τις προσεγγίσεις που βασίζονται στις δεσμευτικές μειώσεις εκπομπών από τις χώρες που είναι ιστορικά περισσότερο υπεύθυνες για αυτές.
Αντ 'αυτού, οι ΗΠΑ προτείνουν να επιτραπεί σε όλα τα έθνη να συμφωνήσουν σε εθελοντικές δεσμεύσεις για ένα συμφωνημένο στόχο - όπως η διατήρηση ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης CO2 κάτω από 450 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), με σημείο ενεργοποίησης τους 2 βαθμούς Κελσίου. Βρίσκεται προς το παρόν στα 391 ppm, και αυξάνεται ετησίως κατά σχεδόν 3ppm.
Η θέση αυτή μπορεί να είναι η βέλτιστη που αισθάνεται η κυβέρνηση Obama ότι μπορεί σήμερα να «πουλήσει» στο εσωτερικό, εξακολουθώντας ωστόσο να πέφτει κάτω από το ελάχιστο όριο που πολλοί στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι έτοιμοι να δεχθούν.
«Ο Obama πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κλιματικής αλλαγής των τελευταίων χρόνων, και να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε καταλύτη μεγαλύτερης δράσης για το κλίμα, αντί να πιέζει τον υπόλοιπο κόσμο σε έναν αγώνα δρόμου για χαμηλότερες φιλοδοξίες»,  δήλωσε στη EurActiv η Lies Craeynest, η οικονομική  και πολιτική σύμβουλος δικαιοσύνης της  Oxfam.
EurActiv.gr  
 
--
-

ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin