Thursday, January 10, 2013

ΥΠΕΚΑ: Συγχρηματο​δότηση καινοτόμων έργων Ανανεώσιμω​ν Πηγών Ενέργειας στο πλαίσιο του προγράμματ​ος NER300 της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο πως θα συγχρηματοδοτήσει 23 καινοτόμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με €1.2 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο του προγράμματος NER300 (http://ec.europa.eu/clima/funding/ner300/index_en.htm). Η Ελλάδα, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπέβαλε δύο επιτυχείς προτάσεις, οι οποίες θα επιχορηγηθούν με €86,5εκ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% περίπου του συνόλου του προγράμματος.
Το NER300 άντλησε κεφάλαια από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα κεφάλαια αυτά θα διανεμηθούν στα καινοτόμα έργα ΑΠΕ.

H ένταξη δυο ελληνικών έργων μεταξύ των 23 που χρηματοδοτεί τελικά το πρόγραμμα NER300, από τις 78 συνολικά προτάσεις που υποβλήθηκαν, αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα. Η ποιότητα των ηλιοθερμικών έργων MINOS και MAXIMUS κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που αξιολόγησε τις προτάσεις, ως άριστη και η Επιτροπή, που είχε συγκροτηθεί από το Υπουργείο βοήθησε επιμελώς στην άρτια προετοιμασία της Ελληνικής συμμετοχής, την υποβολή των φακέλων και των συμπληρωματικών στοιχείων. Το ΥΠΕΚΑ αισιοδοξεί,  πως τα έργα θα δώσουν στην Ελλάδα διεθνή διάκριση στις συγκεκριμένες τεχνολογίες, θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Τα Ελληνικά έργα είναι:
- CSP MINOS: Έργο ηλιοθερμικής τεχνολογίας πύργου, στην νοτιοανατολική Κρήτη, μεγέθους 50MWe, από την εταιρία NUR-MOH A.E. Το έργο θα ωφελήσει ουσιαστικά την ενεργειακή αυτάρκεια της Κρήτης, με τεχνολογία η οποία χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να προσφέρει εγγυημένη ηλεκτρική ενέργεια, σε κόστος ανταγωνιστικό με τα ορυκτά καύσιμα τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε €42,041,991.
- CSP Maximus: Έργο ηλιοθερμικής τεχνολογίας τύπου Stirling στο νομό Φλώρινας, συνολικού μεγέθους 75,3MWe, από την εταιρεία A.N. MAXIMUS SOLAR THERMAL LTD. Το έργο θα είναι το πρώτο και μεγαλύτερο του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο, με εκμετάλλευση της τεχνολογίας DishStirling. Θα αποτελείται από 37 υποέργα τα οποία θα έχουν κοινό σημείο σύνδεσης με το δίκτυο. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε €44,550,000.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin