Monday, January 07, 2013

Άννη Καρολίδου: Τι δίνουν για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ οι μνηστήρες

Έτοιμος να διεκδικήσει πολύ δυνατά τη ΔΕΠΑ και τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ,είναι ο ρωσικός όμιλος SINTEZ GROUP, μέσω της Negusneft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσικής Δημοκρατίας στην εξόρυξη και διάθεση πετρελαίου όπως και στην εμπορία φυσικού αερίου.
Ο Όμιλος SINTEZ, που σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr έχει αρχικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ ( κι' όχι μόνο για το 35,5% του ελληνικού δημοσίου), κατέθεσε τη μεγαλύτερη, ενδεικτική σε τούτη τη φάση, προσφορά και για τις δύο εταιρείες, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και είναι έτοιμος, στις επόμενες ημέρες, να υποβάλλει και δεσμευτική προσφορά.

Τονίζεται ότι πωλείται το 100% της ΔΕΠΑ, δηλαδή το 65% που ελέγχει το δημόσιο και το 35% που κατέχουν τα ΕΛΠΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τη ΔΕΣΦΑ ( κάτοχος και διαχειριστής του εθνικούς συστήματος μεταφοράς αερίου) πωλείται το 66% και το υπόλοιπο ποσοστό μένει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.
Όπως πληροφορείται η Voria.gr, για την απόκτηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ο SINTEZ προτίθεται να επενδύσει συνολικά 1,9 δισ. ευρώ. Ο αμέσως επόμενος ενδιαφερόμενος, η επίσης ρωσική Gazprom, μόνο για τη ΔΕΠΑ, κάνει προσφορά της τάξης των 850 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη, η M& M Gas, προσφέρει το ποσό των 450 εκατ. ευρώ μόνο για τη ΔΕΠΑ. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, το τσέχικο fund PPF, που κατέβαινε μαζί με τον ελληνικό όμιλο ΓΕΚ -Τέρνα, φέρεται να αποχωρεί από την κούρσα του διαγωνισμού, ενώ στοιχεία δεν υπάρχουν και για την ενδεικτική προσφορά της SOCAR, της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν το σήμα από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ( ΤΑΙΠΕΔ), για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Να σημειωθεί ότι το Ταμείο έχει ενημερώσει τους επενδυτές πως θα πρέπει να δεχθούν τα χρηματο-οικονομικά στοιχεία για τις δύο εταιρείες καθώς δεν θα υπάρξει περιθώριο για due diligence και διενέργεια έρευνας από πλευράς πιθανών επενδυτών.
Το ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ αλλά και ΔΕΣΦΑ από πλευράς SINTEZ, εξηγείται αφού ο όμιλος εμπορεύεται μεν φυσικό αέριο αλλά δεν είναι παραγωγός όπως η GAZPROM και η SOCAR.
Για τον όμιλο SINTEZ σημειώνεται ότι ελέγχεται από τον Ρώσο κροίσο Λεονίντ Λεμπέντεφ. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την εξόρυξη ορυκτών, την έρευνα και παραγωγή πετρελαίου, το εμπόριο φυσικού αερίου, το real estate. Ο SINTEZ, εκτός Ρωσίας, δραστηριοποιείται σε Ινδονησία και Ναμίμπια, αλλά και στα Βαλκάνια, σε Βουλγαρία και ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO A. Korolev, ο όμιλος βλέπει την Ελλάδα σαν ένα ενεργειακό hub, μέσω του οποίου θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη. Επίσης, είναι θετικός στα σχέδια της ΔΕΠΑ για την κατασκευή αγωγών προς τις γειτονικές χώρες, για τον εφοδιασμό τους, στο πλαίσιο μίας οργανωμένης ενεργειακής αγοράς στη Ν.Α.Ευρώπη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα ΔΕΠΑ, «δένει» επιχειρηματικά με τα ΕΛΠΕ.  Εάν αυτός, που θα κάνει κίνηση για τα ΕΛΠΕ, πάρει και το περίπου 41% που ελέγχει ο όμιλος Λάτση με τη Paneuropean Holdings, θα γίνει ένας πολύ μεγάλος παίκτης στην ελληνική αγορά ενέργειας, αν όχι ο μεγαλύτερος.
(voria.gr, 7/1/2013)
http://www.energypress.gr/news/Ti-dinoyn-gia-DEPA-DESFA-oi-mnhsthres
7/1/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin