Saturday, January 19, 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ: «Μπλόκο» σε μεγάλα κτίρια

Μεγαλύτερους περιορισμούς επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας στους όρους δόμησης όταν αφορά αρτιότητες που έχουν γίνει δεκτές κατ' εξαίρεση ως παρέκκλιση από τους ισχύοντες κανόνες. Το Ε' τμήμα ΣτΕ «μπλοκάρει» ουσιαστικά τη δόμηση μεγάλων κτιρίων σε μικρά οικόπεδα, προβάλλοντας συνταγματικές ενστάσεις και την ανάγκη να εφαρμόζονται πάντα πολεοδομικά κριτήρια, αλλά και «ψαλιδίζοντας» σημαντικά τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης, αλλά και το εμβαδόν των κτισμάτων.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε μεν συνταγματικά ανεκτό το μέτρο της ιδιωτικής πολεοδόμησης, αφού λειτουργεί ως προσωρινό μόνο μέσο χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά έθεσε ταυτόχρονα τις «κόκκινες γραμμές» απέναντι στις συνηθισμένες πολεοδομικές παρεκκλίσεις (στην αρτιότητα κ.λπ.) στις οποίες συχνά καταφεύγει η πολιτεία.

Κρίνοντας κατ' εξαίρεση συνταγματικά ανεκτή την αρτιότητα οικοπέδων 300 τ.μ. για την ανάπτυξη αστικού οικοδομικού συνεταιρισμού σε περιοχή με έντονες οικιστικές πιέσεις, το ΣτΕ «μπλόκαρε» ως αντισυνταγματική την πρόβλεψη (σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος) συντελεστή δόμησης 0,6 και μέγιστου εμβαδού 185 τ.μ. για κατοικίες.
Επισημαίνοντας ότι το Σύνταγμα απαιτεί τον ορθολογικό σχεδιασμό και τους καλύτερους δυνατούς όρους διαβίωσης, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι τα προβλεπόμενα μεγέθη (συντελεστή, εμβαδού) σε συνδυασμό με τη προτεινόμενη αρτιότητα και μάλιστα παραθαλάσσια έκταση, «οδηγούν στη δημιουργία οικισμού με κτίσματα μεγάλου όγκου σε σχέση με το εμβαδόν των οικοπέδων η οποία δεν συνάδει με τα συνταγματικά πολεοδομικά κριτήρια».
Για να διασώσει την πολεοδόμηση των ιδιωτικών εκτάσεων το ΣτΕ έκρινε αναγκαίο να μειωθεί ο συντελεστής σε 0,4 και το ανώτατο επιτρεπόμενο εμβαδόν σε 120 τ.μ. για τις κατοικίες, ενώ «έκοψε» και τον συντελεστή (από 1,10 σε 0,8) που προβλεπόταν για κτίρια ειδικών χρήσεων (χρήσεις αγοράς, διοίκησης, κέντρου υγείας, βρεφονηπιακού σταθμού, θρησκευτικού χώρου κ.λπ.). Το δικαστήριο επιβάλλει ουσιαστικά τη λογική της μικρής μόνο δόμησης στα μικρά οικόπεδα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι για τους όρους πολεοδόμησης είναι αδιάφορη η τυχόν ύπαρξη έντονων οικιστικών πιέσεων, η ανάγκη να διατεθούν οικόπεδα σε όλα τα μέλη οικοδομικού συνεταιρισμού κ.λπ.
Αλ. Αυλωνίτης
.imerisia.gr
19/1/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin