Saturday, January 26, 2013

Η εγκατάλειψη της υπαίθρου «σβήνει» την βιοποικιλότητα!

Σημαντικά τα στοιχεία από ειδικό πρόγραμμα που συντόνισε η Καθηγήτρια του Πανεπ. Ιωαννίνων Βασιλική Κατή.

Σύμφωνα με μελέτη στην οροσειρά της Πίνδου.



Το γεγονός, ότι η σταδιακή εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει επηρεάσει σημαντικά και την βιοποικιλότητα στη χώρα μας αποκαλύπτεται από μελέτη, που έγινε στα πλαίσια ειδικού διεθνούς προγράμματος, που αφορούσε και τη χώρα μας, του οποίου το συντονισμό είχε η διακεκριμένη Επίκουρος Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασιλική Κατή.
Στη χώρα μας, η μελέτη εστιάστηκε στην οροσειρά της Πίνδου στην υψομετρική ζώνη των 500- 1100 μέτρων, όπου καταγράφηκαν 78 είδη θάμνων και δέντρων και 45 είδη στρουθιόμορφων πουλιών (5716 άτομα), εκ των οποίων, τα 14 είναι είδη προστατευόμενα (SPEC).


Οι κοινότητες των πουλιών επηρεάζονται αρνητικά από την εγκατάλειψη της γης όσον αφορά στη σύνθεση και στην ποικιλότητά τους. Τα πιο ευαίσθητα είδη, τα οποία δείχνουν σημαντική μείωση, είναι είδη που προτιμούν ανοιχτά ενδιαιτήματα, ή είναι είδη των Μεσογειακών θαμνώνων.

Να επανέλθουν…
Αυτό που φαίνεται από την έρευνα είναι η ανάγκη να υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές αποκέντρωσης, που θα παρακινήσουν τους ανθρώπους να επανέλθουν και να παραμείνουν στην ορεινή ζώνη της Ελλάδας, εφαρμόζοντας παραδοσιακές αγρο-κτηνοτροφικές πρακτικές.
«Οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την υποστήριξη της κτηνοτροφίας εντός των εγκαταλειμμένων αγρών, καθώς βρέθηκε πως η βόσκηση συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση των ανοιγμάτων και στη διατήρηση του αγροτικού μωσαϊκού τοπίου» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έρευνα.

Η προώθηση…
Μάλιστα, προτείνεται να προωθηθούν η βιολογική γεωργία σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο σύστημα προώθησης των τοπικών προϊόντων στην αγορά και επιδοτήσεις για παραδοσιακές πρακτικές εκτατικής καλλιέργειας και βόσκησης, έτσι ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα από τις πρωτογενείς δραστηριότητες στα απομακρυσμένα βουνά της πατρίδας μας.
Πάντως, να σημειωθεί, ότι η εγκατάλειψη των ορεινών χωριών, η οποία αναπόφευκτα οδηγεί στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις ορεινές περιοχές της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, επηρεάζοντας άμεσα τη δομή του τοπίου και έχοντας συχνά αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.

Το πρόγραμμα…
Τέλος, να σημειωθεί, ότι η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος AGRALE (2010-2012) και χρηματοδοτήθηκε από το SEE-ERA.NET PLUS, υπό το 7ο Πλαίσιο Στήριξης για την Ανάπτυξη της Έρευνας και της Τεχνολογίας (2007-2013). Το πρόγραμμα πραγματεύεται το θέμα των επιπτώσεων της εγκατάλειψης της γεωργικής γης στη δομή του τοπίου, τη βλάστηση και τα αγροτικά πουλιά στη ΝΑ Ευρώπη.
Ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία και συντονίστηκε από την Επίκουρο Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασιλική Κατή, με τη συμμετοχή του Αγροτικού Πανεπιστημίου Τιράνων, του Πανεπιστημίου Βιέννης, της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου Ζάγκρεμπ.

.proinoslogos.gr
26/01/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin