Monday, January 14, 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙ​ΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΕΤ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑ​ΦΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΒΑΡΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΟΝ ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε υπουργέ πώς ξεκινήσαμε από το 25% που ζητούσε μεσοσταθμικά ως αύξηση η ΔΕΗ για όλη τη χρονιά περάσαμε στο 13% της ΡΑΕ και τώρα φτάνουμε περίπου σ’ ένα 8%. Πόσο θα φτάσει να είναι αυτό το 8% μέσα στη χρονιά. Πού περίπου θα φτάσει. Θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις έτσι δεν είναι;
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η ΔΕΗ υπέβαλε τα κόστη της στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία και γνωμοδότησε προς το Υπουργείο, όντως αυτό που είπατε γύρω στο 13% μεσοσταθμικά ετήσια. Από κει και πέρα εμείς, μελετώντας τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής πιστεύουμε, ότι αυτό μπορεί να κυμανθεί για τη χρονιά του 2013 χαμηλότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Κύριε υπουργέ ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να είναι οριζόντιο γιατί δηλαδή να μην μπορούν να επωμισθούν το βάρος μόνο τα υψηλότερα εισοδήματα ή αυτά που έχουν πολύ υψηλή κατανάλωση.
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εμείς αυτή τη στιγμή αυτό, το οποίο κάναμε ήταν ταυτόχρονα με αυτή την υποχρέωση να περάσουν τα κόστη της ΔΕΗ στο τιμολόγιο, κάτι το οποίο προβλέπεται και είναι υποχρεωτικό από την Ευρωπαϊκή Οδηγία .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από αυτό το 8% που επιβάλλετε τώρα, γύρω στο 8% είναι η αύξηση, το 5% δεν είναι αυτό το κόστος;
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι, το 5% αυτή τη στιγμή είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι μόνο για μας. Ξεκινάει φέτος βέβαια και από δω και πέρα έτσι θα είναι. Το υπόλοιπο είναι η αύξηση βάσει του κόστους της ΔΕΗ, το οποίο επίσης είναι υποχρεωτικό, σύμφωνα με την υποχρεωτική οδηγία να ανταποκρίνονται τα τιμολόγια στο κόστος της ΔΕΗ. Όμως εμείς ταυτόχρονα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί όμως αυτό πρέπει να είναι οριζόντιο;
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η κυβέρνηση, λοιπόν, ακριβώς, ταυτόχρονα με αυτό δημιουργεί μια ασπίδα για τους καταναλωτές από δω και πέρα. Με ποια έννοια;
Ότι διευρύνουμε το κοινωνικό τιμολόγιο τόσο σε βάθος όσο και σε έκταση. Με ποιο τρόπο; Κάνοντας τρία πράγματα, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά, που δεν υπήρχαν προηγουμένως.
Πρώτον, το όριο που υπήρχε των 1.400 kWh στην τετραμηνιαία κατανάλωση αυξάνεται και γίνεται μεσοσταθμικά. Προηγουμένως, αν κάποιος περνούσε τις 1.400 kWh στο τετράμηνο έχανε την έκπτωση. Αυτό πια γίνεται μεσοσταθμικά, που σημαίνει ότι μπορεί να ξεπεράσει τις 1.500 αρκεί να έχει μέσο όρο το χρόνο 1.500.
Δεύτερον, η έκπτωση ήταν μόνο στις πρώτες 800 kWh. Αυτό καταργείται τελείως. Είναι σε όλη την κατανάλωση.
Τρίτον, προσθέτουμε στους χαμηλόμισθους το εισόδημα, το προβλεπόμενο εισόδημα
Που θα πρέπει να έχουν από τη στιγμή που μιλούμε για μία οικογένεια με ένα, δύο παιδιά. Προστίθεται, δηλαδή το 12.000 γίνεται 15.000 ή γίνεται 18.000.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έχουμε δώσει όλα αυτά τα στοιχεία Να πούμε κάτι πρακτικό για τον κόσμο; Ο κόσμος βλέπει από τα στοιχεία που έχετε δώσει ότι οι αυξήσεις του επιπέδου 8,6 με 9% για τις μικρές καταναλώσεις ή είναι 25% που βλέπουμε στις εφημερίδες κατ’ αρχήν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Οι αυξήσεις τελικά είναι για τις μικρές καταναλώσεις μέχρι τις 1000kWh, είναι 8 και 9% ή είναι 25% που βλέπουμε στις εφημερίδες σήμερα; Υπάρχει παρανόηση;
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι αυτό είναι ένας διαφορετικός υπολογισμός. Αυτό, ούτως ή άλλως μέχρι 1.000 κιλοβάτ μου είπατε, αν δεν κάνω λάθος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Γιατί δεν το άκουσα καθαρά. Αυτό εμείς υπολογίζουμε μέχρι τις 1.200kWh, που είναι μια μικρομεσαία κατασκευή, ένα μικρομεσαίο σπίτι. Τα χαμηλά, που κάτω από τις 800kWh, είναι τα περισσότερα - αν θέλετε - εξοχικά, είναι οι δεύτερες κατοικίες. Στην περίπτωση, όμως που κάποιοι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, των κάτω των 1.200 kWh είναι η πλειοψηφία στο κοινωνικό τιμολόγιο. Το θεωρούμε δεδομένο Άρα δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο, και κοινωνικό τιμολόγιο σημαίνει πλέον 40% συν έκπτωση σε όλη τη κατανάλωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά κύριε Παπαγεωργίου συγγνώμη, που σας διακόπτω αλλά ο χρόνος θα μας πιέσει και θέλω να το θέσω το ερώτημα. Παρ’ όλα αυτά πάλι ο πολίτης καλείται να πληρώσει και παρά τη διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου υπάρχει και μία μεσαία τάξη που πιά δεν ξέρω αν χαρακτηρίζεται μεσαία τάξη, η οποία επιβαρύνεται τη στιγμή που έχει στραφεί στο ρεύμα και στη ΔΕΗ για να ζεσταθεί φέτος το χειμώνα. Δηλαδή κρίνεται ότι αυτή η χρονική στιγμή είναι κατάληλη και με το πετρέλαιο, και με το φόρο του πετρελαίου τόσο ψηλά να επιβαρυνθεί πάλι η μέση οικογένεια και από τη ΔΕΗ με αυτό το ποσοστό που έρχεται στο τετράμηνο περίπου τα 16-17 ευρώ και θα έχουμε και περαιτέρω αύξηση; Δηλαδή;
Απαντήστε μου.
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όπως είπατε, η αύξηση είναι 16 ευρώ περίπου για τη μέση ελληνική οικογένεια το τετράμηνο. Τέσσερα ευρώ το μήνα. Οι υπόλοιπες δε δύο δόσεις, οι οποίες υπολείπονται σύμφωνα με την υποχρέωση που έχουμε από την Ευρωπαϊκή οδηγία, είναι ξεκάθαρο, ότι θα είναι ανάλογα μικρές, όπως είναι τώρα. Δηλαδή τώρα μιλάμε για 8% και 9% γιατί είναι και το 5% για το διοξείδιο του άνθρακα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σύνολο της αύξησης θα φτάσει κάτω από το 13% όπως έχει ζητήσει η ΡΑΕ η θα ανέβει κοντά εκεί ;
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αν θέλετε σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή και κάνουμε την πρόβλεψη της χρονιάς, ναι θα είναι χαμηλότερη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά ζητάτε πάλι από τους πολίτες να πληρώσουν τη στιγμή που το κράτος νομίζω οφείλει πολλά εκατομμύρια στη ΔΕΗ έτσι; Είδαμε πρίν από ένα διάστημα ότι μετά από πόσα χρόνια σας πλήρωσε για κάτι φανάρια κάποια εκατομμύρια έτσι;
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι γεγονός, αλλά θα σας πω και το εξής. Αυτή τη στιγμή μέσα στον εξορθολογισμό που γίνεται στην ενεργειακή αγορά, όπως γίνεται συνολικά και στην οικονομία της χώρας, έχουμε συνεργαστεί ιδιαίτερα στενά με τον Υπουργό Οικονομικών τον κύριο Στουρνάρα, ακριβώς για να διατεθούν αυτά τα κονδύλια από πλευράς του κράτους, τα οφειλόμενα προς τη ΔΕΗ . Ώστε η ΔΕΗ να αποπληρώσει τους προμηθευτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα ερώτημα πρακτικά να κάνουμε, από τη 1η Ιουλίου σύμφωνα με το μνημόνιο θα έχουμε απελευθέρωση του τιμολογίου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί μετά η ΔΕΗ να προχωρήσει σε αυξήσεις χωρίς κρακτική παρέμβαση;
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κοιτάξτε, εδώ δημιουργείται ένα σενάριο χωρίς υπόσταση. Η ΔΕΗ κατ’ αρχήν είναι μια εταιρεία που κατά 51% ανήκει στο Δημόσιο, άρα όπως και μέχρι σήμερα, έτσι θα συνεχίσει να διαβουλεύεται με το Υπουργείο για το τι μέλει γενέσθαι. Συν και ότι η ΔΕΗ, όταν και όποτε νομίζει, ότι πρέπει να υπάρξει κάποια αλλαγή στα τιμολόγια, αυτό δεν μπορεί να γίνεται όποτε κρίνει κάποιος. Υπάρχει ένα καθεστώς, που σημαίνει τέλος του έτους θα υποβληθούν στη ΡΑΕ, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προτάσεις για το επόμενο έτος και η ΡΑΕ θα γνωμοδοτήσει εάν και κατά πόσο είναι δικαιολογημένη η αίτηση και σε ποιο ύψος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απελευθέρωση αγοράς ενέργειας επίσης θα έχει στη τιμή του ρεύματος κάποιες συνέπειες;
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό το οποίο, θα έλεγα αυτή τη στιγμή, γιατί είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή για την ενεργειακή αγορά, αλλά όπως έχει αποδειχθεί διεθνώς στην ενέργεια αλλά και σε άλλες αγορές η απελευθέρωση, ο ανταγωνισμός μόνο όφελος για τον καταναλωτή έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπαγεωργίου, γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν τα νέα αυξημένα τιμολόγια και τι θα κάνετε με όλα αυτά που δεν έχετε εισπράξει μέχρι αυτή τη στιγμή, Πείτε μας.
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η μη είσπραξη ενός σημαντικού ποσού το προηγούμενο έτος οφειλόταν σε διάφορους παράγοντες και όχι στην τιμή του ρεύματος. Αυτή τη στιγμή ,αυτό που συζητούμε και αυτό το οποίο προσπαθούμε, είναι ταυτόχρονα να κάνουμε τον εξορθολογισμό της ΔΕΗ, την οργάνωση, την αναδιοργάνωση - αν θέλετε - της ΔΕΗ, η οποία επίκειται. Κι εννοώ για την καλύτερη αποτελεσματικότητα τόσο στα κόστη όσο και στα οικονομικά της αποτελέσματα. Και ταυτόχρονα όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε, ότι όταν μιλούμε για ΔΕΗ και για το λογαριασμό ΔΕΗ, δεν μιλούμε μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα υπόλοιπα που επιβαρύνουν το λογαριασμό και πολλοί τα συγχέουν με το λογαριασμό της ΔΕΗ είναι κάτι, το οποίο θα ξεχωρίσει πιστεύω πολύ σύντομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα ελπίζουμε νάχουμε σύντομα την ευκαιρία να τα ξαναπούμε γιατί θέλουμε να ρωτήσουμε πολλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της Ενέργειας, ΔΕΠΑ , κ.λ.π. αλλά τώρα δεν είναι ο χρόνος.
Μ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πολύ ευχαρίστως.
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin