Tuesday, December 11, 2012

Μελετάται παράταση για την υλοποίηση των «παλιών» φωτοβολταϊκών

Στο να δώσει μικρή παράταση στην προθεσμία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με βάση τις «παλιές» ταρίφες, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με τον πρόσφατο νόμο 4093/12 (το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στο οποίο εντάχθηκαν και τα μέτρα για τις ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων και η έκτακτη εισφορά) ορίστηκε ότι όλες οι άδειες των φωτοβολταϊκών διατηρούν τις εγγυημένες  τιμές αναφοράς τους για ένα τετράμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 12 Μαρτίου του 2013. Πρακτικά όμως το διάστημα για την κατασκευή των πάρκων είναι μικρότερο και συγκεκριμένα μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, επειδή η ετοιμότητα δηλώνεται 30 ημέρες νωρίτερα, ενώ στις 12 Μαρτίου θα πρέπει να έχει «ηλεκτριστεί» από τη ΔΕΗ η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση.

Θεωρείται βέβαιον ότι τα πάρκα που κατασκευάζονται γρήγορα – γρήγορα μέσα στο χειμώνα, είναι τόσα που η ΔΕΗ είναι αδύνατον να τα συνδέσει. Πολλώ δε μάλλον όταν έχει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ελλείψεις σε υποδομές: Καλώδια, κολώνες κ.λπ.
Επιπλέον οι καιρικές συνθήκες με την έλευση του χειμώνα είναι ένας άλλος λόγος που δεν επιτρέπει την υλοποίηση των έργων. Η  Βόρεια  Ελλάδα  πλήττεται ήδη από χιονοπτώσεις, οι  οποίες δε θα  υποχωρήσουν πριν από τον Μάρτιο με βάση  τα  στοιχεία  των τελευταίων ετών.
Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που το ΥΠΕΚΑ σκέφτεται πλέον σοβαρά να δώσει παράταση στο χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές. «Δεν μιλάμε για μεγάλη παράταση που να κινητοποιήσει κάποιους επενδυτές εξαρχής. Μιλάμε για παράταση που θα δώσει, σε αυτούς που ξεκίνησαν ήδη, τη δυνατότητα να συνδεθούν» δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας ο οποίος ωστόσο σπεύδει να αποσαφηνίσει ότι οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. «Θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε τα πράγματα μέχρι τελευταία στιγμή» προσθέτει.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την κατάργηση του 18μηνου για τα έργα που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΛΑΓΗΕ, η ζήτηση για εξοπλισμό έχει «χτυπήσει κόκκινο» καθώς πολλοί επενδυτές προσπαθούν να προλάβουν και να υλοποιήσουν τα έργα τους.
Ως γνωστόν, με το τετράμηνο που έχουν τώρα στη διάθεσή τους οι επενδυτές, θα πρέπει όλα τα έργα που είχαν περιθώριο έως τον Ιούλιο του 2013 ή τον Ιανουάριο του 2014, να κατασκευαστούν μέχρι τις 12 Μαρτίου του 2013.
Η συσσώρευση πολλών έργων που προσπαθούν να προλάβουν τις ημερομηνίες έχει δημιουργήσει οργασμό δραστηριότητας, με αποτέλεσμα όποιος έχει σήμερα στοκ από πανέλα, ινβέρτερς και λοιπό εξοπλισμό, να κάνει «χρυσές δουλειές» όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Οι παραγγελίες στο εξωτερικό δίνουν και παίρνουν, στην προσπάθεια των εταιρειών να καλύψουν τη ζήτηση, ενώ και οι τιμές του εξοπλισμού έχουν «τσιμπήσει» λόγω της μεγάλης ζήτησης.
 .energypress.gr
11/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin