Monday, December 31, 2012

«Πράσινα» τούβλα από απόβλητα χαρτιού

Ισπανοί ερευνητές ανακάλυψαν μία νέα μέθοδο να «πρασινίσουν» ένα από τα πλέον κοινά υλικά δόμησης, το τούβλο. Αξιοποιώντας απόβλητα χαρτοποιίας κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα τούβλο, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που απαιτεί λιγότερη ενέργεια, ενώ παράλληλα περιορίζει την ποσότητα αποβλήτων που καταλήγει στους ΧΥΤΑ.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαέν άντλησαν κυτταρίνη από τα απόβλητα χαρτιού καθώς και τη «λάσπη» που έμεινε από τη διαδικασία καθαρισμού των λυμάτων της χαρτοποιίας. Οι ουσίες αυτές αναμίχθηκαν με πηλό, συμπιέστηκαν και εξωθήθηκαν από μια ειδική συσκευή σε μορφή «λουκάνικου». Έπειτα, οι ερευνητές τεμάχισαν το μίγμα και το τοποθέτησαν σε καμίνι προκειμένου να μετατραπεί σε τούβλο.

«Η προσθήκη αποβλήτων σημαίνει ότι το τελικό προϊόν έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, συνεπώς είναι καλός μονωτής», εξηγεί η Κάρμεν Μαρτίνεθ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα αποτελέσματά της στην επιθεώρηση Fuel Processing Technology. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση τέτοιων τούβλων για την ανέγερση ενός σπιτιού ή μιας επιχείρησης θα συνέβαλλε στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
«Πρόκειται για ένα επιπλέον όφελος από τη χρήση αυτών των τούβλων αντί για τα συμβατικά τούβλα που κατασκευάζονται από παραδοσιακές πρώτες ύλες», προσθέτει η Μαρτίνεθ. Το μίγμα δεν μένει στο καμίνι για πολλή ώρα, κάτι που επίσης εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα.
Πάντως τα νέα «χάρτινα» τούβλα που κατασκευάστηκαν δοκιμαστικά είναι αρκετά μικρότερα από τα συνηθισμένα (6 εκ. μήκος, 3 εκ. πλάτος, 1 εκ. ύψος), όμως οι ερευνητές λένε ότι είναι σε θέση να κατασκευάσουν μεγαλύτερα.
Παραδέχονται ότι η κατασκευή τους δεν είναι το ίδιο ανθεκτική, αν και η μηχανική αντοχή τους είναι μεγαλύτερη από το νόμιμο ελάχιστο όριο. Η επόμενη φάση των πειραμάτων θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ενίσχυση του υλικού, ενδεχομένως με τη χρήση υλικών από άλλες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων. 
 .naftemporiki.gr
31/12/12
----

 ****Researchers at the Univ. of Jaen (Spain) have mixed waste from the paper industry with ceramic material used in the construction industry, and the result is a brick that has low thermal conductivity, meaning it acts as a good insulator. However, its mechanical resistance still requires improvement.

"The use of paper industry waste could bring about economic and environmental benefits, as it means that material considered as waste can be reused as raw material," according to the conclusions of the study developed by researchers at the Upper Polytechnic School of Linares (Univ. of Jaen), which has been published in the Fuel Processing Technology journal.

Source: SINC

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin