Tuesday, December 25, 2012

Η Εγνατία «θωρακίζεται» και για ακραία καιρικά φαινόμενα!

Χιονοφράχτες, κουβέρτες και τρόφιμα σε δύσκολα σημεία της.
Την… άμυνά της οργανώνει η Εγνατία οδός απέναντι σε ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία του άξονα και ταλαιπωρία σ’ όσους τον χρησιμοποιούν! 
«Όπλα» της απέναντι στον καιρό και κυρίως απέναντι στο  χιόνι, είναι οι χιονοφράχτες, οι κουβέρτες, οι κονσέρβες και οι... σταφίδες! Παράλληλα, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» σ’ όλο το μήκος του δρόμου, ώστε να λυθούν προβλήματα και δυσλειτουργίες του.

Όσον αφορά τα ακραία φαινόμενα του χειμώνα, ο κίνδυνος ισχυρών χιονοπτώσεων και εγκλωβισμού διερχόμενων οχημάτων και οδηγών επί πολλές ώρες ή και μερόνυχτα στο οδόστρωμα της αρτηρίας που από την Ηγουμενίτσα φτάνει ως τον Έβρο οδήγησε τους αρμοδίους της «Εγνατία Α.Ε.» στη λήψη μέτρων. Εξάλλου, η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος το χειμώνα, σε όποιον δρόμο κι αν κινείται.
 Οι χιονοφράχτες
Κυριότερο μέτρο για να αποτραπεί ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου, τον οποίο διασχίζουν δεκάδες χιλιάδες οχήματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, είναι οι χιονοφράχτες που εγκαταστάθηκαν στα σημεία «υψηλού κινδύνου» του δρόμου. Ως υψηλού κινδύνου θεωρούνται τμήματα του δρόμου όπου ο δυνατός άνεμος παρασέρνει μεγάλες ποσότητες χιονιού στο οδόστρωμα, προκαλώντας τα λεγόμενα «ανεμοσούρια», τα οποία περιορίζουν την ορατότητα των οδηγών και καθηλώνουν τα οχήματα, δημιουργώντας μεγάλα μποτιλιαρίσματα. Οι χιονοφράχτες είναι ειδικά σχεδιασμένα πλαστικά δίχτυα, τα οποία τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από τον δρόμο και επιτρέπουν να περνάει ο αέρας αλλά εμποδίζουν τη διέλευση του χιονιού που συσσωρεύεται πλέον έξω από αυτόν.
Στο μεταξύ, η «Εγνατία Α.Ε.» μελετάει την εγκατάσταση μόνιμων χιονοφραχτών, όπως και τη φύτευση δέντρων στην άκρη του δρόμου, που θα λειτουργούν ως φυσικά χιονοπετάσματα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο της δημιουργίας αναχωμάτων.
Κουβέρτες - τρόφιμα
Φαινόμενα αποκλεισμού έχουν καταγραφεί κυρίως στον κάμπο της Κοζάνης, όπου τα ανεμοσούρια αποτελούν τον εφιάλτη των οδηγών τον χειμώνα. Έτσι, εκτός από τους χιονοφράχτες οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου φρόντισαν και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εγκλωβισμένοι. Σε εγκαταστάσεις λοιπόν της Εγνατίας πλησίον των σημείων «υψηλού κινδύνου» έχουν αποθηκευτεί περισσότερα από 500 πακέτα με ισοθερμικές κουβέρτες, τρόφιμα όπως κονσέρβες, σταφίδες και νερό, έτσι ώστε να διανεμηθούν εάν χρειαστεί σε τυχόν εγκλωβισμένους οδηγούς και επιβάτες!
Τρία νέα έργα στον άξονα
Στο μεταξύ, μία σειρά από παρεμβάσεις κατά μήκος του άξονα ανακοίνωσε χθες η «Εγνατία Α.Ε.». Συγκεκριμένα, υπογράφτηκαν τρεις νέες συμβάσεις οι οποίες αφορούν τα εξής έργα: Τοποθέτηση ενισχυμένης περίφραξης στο τμήμα από Σιάτιστα έως  Κορομηλιά του Κάθετου Άξονα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή και σε τμήματα του κυρίου άξονα της Εγνατίας Οδού από Παναγιά έως Σιάτιστα, οριστικά μέτρα σταθεροποίησης του επιχώματος στο τμήμα από τον κόμβο Αράχθου έως αυτόν του Περιστερίου και διαπλάτυνση σε τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας από τη  Θεσσαλονίκη ως τα Ν. Μουδανιά και την Ποτίδαια.
Οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι κατά μήκος του άξονα, τον οποίο διασχίζουν καθημερινά και χιλιάδες φορτηγά διεθνών μεταφορών, προβλέπεται η δημιουργία οχτώ Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) από τους οποίους αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ένας, στον Πλάτανο Ημαθίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οδηγοί να αντιμετωπίζουν και πρόβλημα ανεφοδιασμού των οχημάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι ένας τέτοιος Σταθμός πρόκειται να λειτουργήσει και στην περιοχή μας, στο ύψος του Μικρού Περιστερίου. 
.proinoslogos.gr
25/12/12
-----
ΣΧΕΤΙΚΟ:

Κοζάνη: Τοποθετούνται οι χιονοφράκτες στην ΕΓΝΑΤΙΑ

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin