Thursday, December 06, 2012

Ινδονησία: Πρωτοποριακό σχέδιο προστασίας τροπικού δάσους

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ενέκρινε σχέδιο για την προστασία ενός τροπικού δάσους με έκταση περίπου ίση με τη Σιγκαπούρη, υποσχόμενη να ανταμείψει τους επενδυτές που θα το στηρίξουν με δικαιώματα στην αγορά ρύπων.
Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο του είδους του που εγκρίνεται στην ασιατική χώρα και αποτελεί τμήμα μιας πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών (reducing emissions from deforestation and degradation - REDD).

Το Καταφύγιο Βιοποικιλότητας Ρίμπα Ράγια στην Ινδονησία ετοιμάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια. Θα καλύπτει έκταση 800.000 στρεμμάτων και θα έχει τη στήριξη του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom καθώς και της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz.
«Ελπίζουμε σχέδια σαν το Ρίμπα Ράγια να αποδειχθούν πρωτοποριακά, αποδεικνύοντας ότι η προστασία της φύσης μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και να διατηρήσει τα δάση μας για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο υπουργός Δασών της Ινδονησίας Ζουλκιφλί Χασάν.
Η Ινδονησία είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως ως προς την έκταση των τροπικών δασών της, τα οποία όμως συρρικνώνονται με γρήγορους ρυθμούς, λόγω της επέκτασης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και της εκμετάλλευσης της ξυλείας και του ορυκτού πλούτου της.
Συμβάλλοντας στη διάσωση του δάσους και περιορίζοντας τις εκπομπές ρύπων καθώς αποφεύγεται η αποψίλωσή του, επενδυτές όπως η Gazprom θα λαμβάνουν δικαιώματα για εκπομπές που θα μπορούν να πωλούν στην αγορά ρύπων ή να τα χρησιμοποιούν για να μειώνουν τις δικές τους εκπομπές. Τα χρήματα από τις πωλήσεις δικαιωμάτων θα διοχετεύονται επίσης σε προγράμματα για τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων.
Στην έκταση του καταφυγίου, που βρίσκεται στη επαρχία του Κεντρικού Καλιμαντάν στο Βόρνεο και συνορεύει με ένα εθνικό πάρκο, ζουν πολλά σπάνια είδη ζώων, περιλαμβανομένων και απειλούμενων με εξαφάνιση ουραγκοτάγκων.
.naftemporiki.gr
5/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin