Monday, December 24, 2012

Σε συναγερμό Αργεντινή και Χιλή εξαιτίας της δραστηριότητας του ηφαιστείου Κοπαχούε

Η Χιλή και η Αργεντινή βρίσκονται κατάσταση κόκκινου και πορτοκαλί συναγερμού αντίστοιχα εξαιτίας της δραστηριότητας του ηφαιστείου Κοπαχούε που βρίσκεται νότια των Άνδεων στα σύνορα των δύο χωρών, σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή.
   Το Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών της Χιλής (Onemi) δεν έχει προς το παρόν ζητήσει την απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο. Στο Κοπαχούε ζουν 500 άνθρωποι, 900 στο Καβιαχούε και 800 στο Μαπούσε.

   Τα αέρια που βγαίνουν από τον κρατήρα του ηφαιστείου ύψους 2.965 μέτρων άλλαξαν χρώμα το βράδυ της Κυριακής, από γκρι σε άσπρα, δείχνοντας πως υπάρχουν ατμοί.
   "Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου θα καταλήξει σε μια μεγάλη έκρηξη", ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Γεωλογίας της Χιλής.
   Οι αρχές της επαρχίας Νεουκέν της Αργεντινής δεν έχουν διατάξει την εκκένωση της περιοχής, επισημαίνοντας πως οι κάτοικοι "ζουν σε απόλυτη ηρεμία". 
agelioforos.gr
24/12/12 
----


ΣΧΕΤΙΚΟ:


1 comment:

  1. «Κόκκινος συναγερμός» για το ηφαίστειο Κοπαχούε.....

    Σε επιφυλακή βρίσκονται Χιλή και Αργεντινή, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης δραστηριότητας του ηφαιστείου Κοπάχουε. Οι αρχές των δύο χωρών έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό», ενώ απομακρύνονται περίπου 3.000 άτομα που ζουν στη γύρω περιοχή.

    Το Κοπάχουε βρίσκεται στην οροσειρά των Άνδεων, στα σύνορα Χιλής-Αργεντινής, και έχει έκταση περίπου 3 χλμ. Από την Κυριακή, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 450 μικρές σεισμικές δονήσεις.

    Η κυβέρνηση της Χιλής διέταξε τη Δευτέρα την εκκένωση της περιοχής γύρω από το ηφαίστειο, όπου διαμένουν περίπου 2.200 άτομα. «Η εκκένωση θα ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες, αν και μπορεί να καθυστερήσει έως και 72 ώρες, καθώς μπορεί να επηρεαστεί από τις κακές καιρικές συνθήκες», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Ρικάρντο Τόρο. «Όλα δείχνουν ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έκρηξη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Άντρες Τσάντβικ.

    Στην Αργεντινή, οι αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία των σχολείων σε μια ακτίνα περίπου 16 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, ενώ απομακρύνονται περίπου 900 κάτοικοι.

    Η Χιλή έχει περισσότερα από 3.000 ηφαίστεια στις Άνδεις, εκ των οποίων τα 500 παραμένουν ενεργά. Το Κοπάχουε είναι ένα από τα πιο δραστήρια ηφαίστεια στην περιοχή.
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=366233
    28/5/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin