Thursday, December 13, 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΕΛΛΙΝΥ για τα θρυλούμενα τεράστια αποθέματα Υ/Α στη χώρα μας...

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων θα ήθελε με το παρόν ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 12/12/2012, για μια ακόμη φορά να ενημερώσει με αντικειμενικότητα την κοινή γνώμη για τα θρυλούμενα τεράστια αποθέματα Υ/Α στη χώρα μας... 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΤο Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες με ιδιαίτερη ανησυχία τις συζητήσεις στην τηλεόραση, τις ανακοινώσεις, τις μελέτες, τις δημοσιογραφικές πληροφορίες κλπ., που αφορούν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Τα πολλά τρισεκατομμύρια σε κυβικά μέτρα αερίου η δισεκατομμύρια σε βαρέλια πετρελαίου και τα δισεκατομμύρια των ευρώ που πρόκειται να εισπράξει η χώρα, μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν.
Επιστήμονες σχετικοί η άσχετοι με το αντικείμενο, πολιτικοί, καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και δημοσιογράφοι, που πολλές φορές δεν έχουν καμμιά σχέση με το πετρέλαιο, παρουσιάζονται στην επικαιρότητα, είτε για προσωπική προβολή, είτε λόγω συμφερόντων ή άλλων επιδιώξεων, που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να καταλάβουμε, μας λένε τη γνώμη τους περί ύπαρξης τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας, χωρίς να την αιτιολογούν, παρά μόνον κάνοντας υποθέσεις.
Και ενώ η γενικώτερη κρίση που μας συμπαρασύρει όλους σχεδόν καλπάζει, οι άμοιροι πολίτες ακούν τα πολλά δισεκατομμύρια και περιμένουν σε 3 η 5 χρόνια να γίνουν πλούσιοι.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων, που είναι πλήρως ανεξάρτητο, περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους Ελληνες επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων που εργάσθηκαν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τα τελευταία 35 χρόνια (ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΕΛΠΕ κλπ.) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θέλει για μια ακόμη φορά να επαναλάβει και να ενημερώσει με αντικειμενικότητα την κοινή γνώμη λέγοντας ότι :
1. Καμμιά ποσοτική η ποιοτική εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει εάν δεν προηγηθούν:

  • - Γεωλογική έρευνα.
  • - Σεισμική έρευνα, ερμηνεία κλπ.
  • - Γεωτρήσεις, δοκιμές παραγωγής, και ανακήρυξη κοιτάσματος.
  • - Τεχνικο-οικονομική ανάλυση των δεδομένων μετά από περισσότερες γεωτρήσεις για εμπορευσιμότητα του κοιτάσματος.
Τα παραπάνω σε περιοχές νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο (πλήν - εν μέρει - του Κατακόλου) δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
 
2. Με βάση τις ενέργειες που γίνονται τώρα απο την Πολιτεία, καμμιά γεώτρηση δεν
μπορεί να πραγματοποιηθεί πρίν το 2016-2017 και που εάν ανακαλυφθεί αμέσως το κοίτασμα (στατιστικά το ποσοστό επιτυχίας ειναι μονον 7% !), τότε χρειαζόμαστε 2-3 χρόνια ακόμη για περιχαράκωση και προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του κοιτάσματος και άλλα 4-7 χρόνια για την ανάπτυξή του (παραγωγικές γεωτρήσεις, εξέδρες, δίκτυα μεταφοράς κλπ.), οπότε θα αρχίσει και η εισροή πόρων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα θα προχωρήσουν σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και χωρίς καθυστερήσεις, δηλαδή το 2024-2026. Οι πετρελαιο-εταιρίες τα γνωρίζουν αυτά και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν τα χρήματά τους.
Σημειώνουμε ότι μια γεώτρηση στη θάλασσα (ανάλογα με το βάθος της θάλασσας και το βάθος του γεωλογικού στόχου) μπορεί να στοιχίσει 40-70 εκατομμύρια δολλάρια.
3. Για να μπούν σε εφαρμογή οι δραστηριότητες αυτές χρειάζεται η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) η/και συμφωνίες ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ με τα όμορα Κράτη.
Πέραν των πιο πάνω βέβαια, η χώρα χρειάζεται:

  • - Καλύτερο επενδυτικό κλίμα.
  • - Προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού.
  • - Ενδεχόμενη αλλαγή της Νομοθεσίας.
  • - Καθορισμό με σαφήνεια των γεωλογικών στόχων.
- Προ πάντων χρησιμοποίηση έμπειρου και εξειδικευμένου στελεχειακού δυναμικού.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο θόρυβος θα κοπάσει και θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με Εθνική Συνείδηση το πως θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε και να εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στον Ελληνικό χώρο το ΓΡΗΓΟΡΩΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
για τo Δ.Σ του ΕΛΛΙΝΥ

.elliny.gr/
13/12/12
-------------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin