Friday, December 21, 2012

Επίσκεψη με τραίνο στις «φωτιές της Φλώρινας» και στο χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου

Τον κόσμο της Θεσσαλονίκης καλεί η διοίκηση του ΟΣΕ να πάρει το τραίνο και να βρεθεί στη Φλώρινα να ζήσει το έθιμο του ανάματος της φωτιάς, αλλά και να επισκεφθεί το χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου.
Με τρία ημερήσια δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη, οι φίλοι του τραίνου έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τη Φλώρινα για να συμμετέχουν στο μακροβιότερο έθιμο της Μακεδονίας που διατηρείται μέχρι σήμερα και «ζεσταίνει» κάθε χρόνο την χειμωνιάτικη Φλώρινα τις παραμονές των Χριστουγέννων.
Τα δρομολόγια:
Θεσσαλονίκη – Φλώρινα

07:14 – 09:47
12:23 – 14:55
19:30 – 22:02
Φλώρινα – Θεσσαλονίκη
06:15 – 08:48
09:59 – 12:31
16:12 – 18:45
Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής:
Θεσσαλονίκη – Φλώρινα
Απλή μετάβαση 10€
Μετ’ επιστροφής 16€
Φοιτητικό 7,50 €
Μαθητικό 5,00 €
Το έθιμο
Μόλις σημάνει μεσάνυχτα 23 προς 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, δίνεται το σύνθημα για να ανάψουν οι φωτιές σε κάθε γειτονιά της Φλώρινας. Πρόκειται για ένα έθιμο που στις μέρες μας συνδέεται με τα Χριστούγεννα και αναπαριστά τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί την παραμονή της γέννησης του Χριστού, ενώ προέρχεται από τους αρχαίους Μακεδόνες που γιόρταζαν το «Τριέσπερον» από την αρχή του χειμερινού ηλιοστασίου (21 Δεκεμβρίου) και για τρεις συνεχόμενες νύχτες - μέχρι να αρχίσει να μεγαλώνει η μέρα.
Το έθιμο αυτό κινητοποιεί κάθε χρόνο τους κατοίκους της Φλώρινας να προετοιμάσουν (ακόμη και για μήνες) την ξυλεία που θα χρησιμοποιηθεί για το άναμμα της φωτιάς. Ένας αγώνας ανάμεσα στις γειτονιές αρχίζει για το ποια φωτιά θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια αλλά και σε… ύψος (φτάνει μέχρι και 15 μέτρα το ύψος φλόγας), παράλληλα με την μυστική φύλαξη των ξύλων της κάθε ομάδας, αφού η παράδοση θέλει να ορίζονται και φύλακες για τη διαρκή και άγρυπνη φρούρηση των σημείων που αυτά αποθηκεύονται.
Η νύχτα των φωτιών στη Φλώρινα είναι μια μαγική εικόνα. Σε κάθε φωτιά της πόλης ο συγκεντρωμένος κόσμος που τις περιβάλλει, συμβάλλει στην υπαίθρια γιορτή που στήνεται με χορούς, τραγούδια, κρασί και πολλά κεράσματα, υπό τους ήχους μάλιστα των γνωστών χάλκινων της Φλώρινας.
Πλήθος κόσμου και τουριστών συρρέει στη Φλώρινα από κάθε μέρος της Ελλάδας για να βρεθεί σ’ αυτή τη σπάνια γιορτινή ατμόσφαιρα της ολοφώτιστης χριστουγεννιάτικης νύχτας. Η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική.
Στο χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου
Επίσης η διοίκηση του ΟΣΕ καλεί τους πολίτες να ξεκινήσουν το ταξίδι τους με το τραίνο από τη Θεσσαλονίκη για τη Φλώρινα και να απολαύσουν τις ομορφιές του χιονιού και των χειμερινών σπορ με συνδυασμό δωρεάν λεωφορείου που ξεκινά από το σταθμό του τραίνου προς το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τη συνδρομή του Florina Travel και του χιονοδρομικού κέντρου Πισοδερίου ξεκίνησε από σήμερα 21 Δεκεμβρίου, δοκιμαστικά για τις γιορτές, δωρεάν δρομολόγια με λεωφορεία τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκδρομέων. Ο συνδυασμός των δρομολογίων αφορά το πρωινό τραίνο (άφιξη στο Σταθμό Φλώρινας 09:47) για αναχώρηση προς το χιονοδρομικό κέντρο, και το τελευταίο τραίνο (αναχώρηση για Θεσσαλονίκη 16:12) για την επιστροφή.
Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες - φίλοι του βουνού το πρόγραμμα συνδυασμού τραίνου – λεωφορείου έχει ως εξής:
Αναχώρηση: Άφιξη τραίνου στο Σταθμό Φλώρινας: 09:47 – Αναχώρηση με λεωφορείο για Πισοδέρι: 09:50
Επιστροφή: Αναχώρηση με λεωφορείο από Πισοδέρι: 15:15 – Άφιξη στο Σταθμό Φλώρινας 15:50 – Αναχώρηση τραίνου 16:12
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr
.agelioforos.gr
21/12/12
-----

1 comment:

 1. ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Οριακή κερδοφορία έπειτα από 120 χρόνια......


  Οι αποκρατικοποιήσεις και οι επενδύσεις, αποτελούν το δίδυμο-φωτιά για την κυβέρνηση, και, ταυτόχρονα, το μεγάλο στοίχημα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Τον Μάρτιο, και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εντάσσεται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει επιλεγεί ο ιδιώτης επενδυτής για το 100% της εταιρείας.
  Εντός του Μαρτίου ο επενδυτής
  Μετά από δύο χρόνια σκληρών προσπαθειών με περικοπές ζημιογόνων δρομολογίων, μειώσεις προσωπικού και περικοπές στη μισθοδοσία , η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατάφερε να βγει από το "τούνελ".

  Το 2012, για πρώτη φορά στην ιστορία των 120 χρόνων του ελληνικού σιδηρόδρομου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρουσίασε έστω και οριακή κερδοφορία, ενώ οι επιβάτες αυξήθηκαν κατά 38% σε σχέση με το 2011.

  Τον επόμενο μήνα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπαίνει για τα καλά στις ράγες τη ιδιωτικοποίησης.

  Τέλη Μαρτίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΡΟΣΚΟ, η εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, εντάσσονται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Τον Ιούνιο ξεκινά η διαδικασία για την υποβολή προσφορών. Το φθινόπωρο θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών και τέλη του 2013 - αρχές του 2014 αναμένεται να ανακοινωθεί ο επενδυτής ή οι επενδυτές για το 100% των εταιρειών.

  Για δημόσιο σιδηρόδρομο επιμένουν οι εργαζόμενοι.

  Η επέκταση της ηλεκτροκίνησης σε όλο το δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2016 αναμένεται να κάνει την εταιρεία περαιτέρω κερδοφόρα και ελκυστική.

  Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιόρισε τα τελευταία χρόνια το ενεργό δίκτυό της σε 1.500 χλμ από 2.500, και τώρα πραγματοποιεί 300 δρομολόγια και μεταφέρει 15 εκατ. επιβάτες ετησίως.

  Στο μεταξύ, ανάρπαστα γίνονται τα φθηνά εισιτήρια μέσω ίντερνετ, με τα οποία ο επιβάτης, αν τα κλείσει εγκαίρως, μπορεί να ταξιδέψει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη μόνο με 9 ευρώ.

  http://www.ert.gr/eidiseis/oikonomia/ellada/story/143096/trainose-oriaki-kerdoforia-epeita-apo-120-xronia#.USsuCzfhV1E
  24/2/13

  ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin