Thursday, December 13, 2012

Παρακρατήθηκαν από "τους φωτοβολταϊκούς" οι πρώτες εισφορές και μάλιστα με... φόρο

Ξεκίνησε να εφαρμόζεται η επιβολή της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ (ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις πληρωμές των ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και  πληρώνει κάπως νωρίτερα από τον ΛΑΓΗΕ) άρχισε να παρακρατάει την εισφορά από τα τιμολόγια του Αυγούστου, του δεύτερου μήνα στον οποίο επιβλήθηκε η έκτακτη εισφορά.
Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στο energypress παραγωγοί που πληρώθηκαν, η παρακράτηση δεν είναι μόνον εκείνη που αναλογεί στο ποσοστό της έκτακτης εισφοράς του Αυγούστου, αλλά και το ήμισυ της εισφοράς που αναλογεί στο τιμολόγιο του Ιουλίου, του πρώτου μήνα επιβολής της, και την οποία δεν είχαν προλάβει να υπολογίσουν από τον ΔΕΔΔΗΕ όταν πλήρωσαν τον Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπόλοιπο μισό της εισφοράς του Ιουλίου θα το παρακρατήσει ο ΔΕΔΔΗΕ τον επόμενο μήνα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι παραγωγοί έχουν κόψει τιμολόγιο για το σύνολο του ποσού και έχουν καταβάλει τον αντίστοιχο ΦΠΑ. Ωστόσο, το πιο επικίνδυνο για τους παραγωγούς είναι ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για να μην πληρώσουν και φόρο επί της… εισφοράς. Πρόκειται για το γνωστό θέμα που έχουν θέσει ορισμένοι από τους φορείς των φωτοβολταϊκών και θεωρήθηκε «υπερβολικό». Να μην υπολογίζεται δηλαδή ως έσοδο (και άρα να μην φορολογείται) το σύνολο του τιμολογίου, αλλά το «καθαρό» ποσό που μένει μετά την παρακράτηση της εισφοράς. Όσο και αν φαντάζει αυτονόητη μια τέτοια απόφαση, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του energypress, το θέμα συζητείται σε επίπεδο υπουργείου οικονομικών, χωρίς ακόμα να υπάρχει λύση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το έχει θέσει, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών εγείρουν αντιρρήσεις, στη λογική ότι οι έκτακτες εισφορές δεν εκπίπτουν από τα έσοδα. Αξιόπιστες πηγές μάλιστα εκτιμούν ότι «δεν είναι εύκολο να ληφθεί μια τέτοια απόφαση μόνον για τις ΑΠΕ».
Να σημειωθεί τέλος, ότι στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ δεν έχει υπάρξει ακόμα παρακράτηση της εισφοράς, καθώς δεν έχει πληρώσει ακόμα τον… Ιούλιο.
.energypress.gr
12/12/12 
---------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin