Saturday, December 15, 2012

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ/Σχεδόν 942 εκατ. θέσεις εργασίας εξαρτώνται από το οικοσύστημα

Εως και 8 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης συντηρούν οι δαπάνες των επισκεπτών σε περιοχές Natura 2000, ενώ σε αξία υπολογίζονται σε 50 - 85 δισ. ευρώ ανά έτος, όπως υποστηρίζει η έκθεση «Estimating the Overall Economic Value of the Benefits provided by the Natura 2000 Network».
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα οφέλη από τις θαλάσσιες περιοχές Natura 2000 εκτιμώνται στα 1,4 - 1,5 εκατ. ευρώ/έτος, ποσό που μπορεί να ανέβει στα 6 - 6,5 εκατ. ευρώ εφόσον το 20% των περιοχών αυτών προστατευθεί αποτελεσματικά.
Οι περιοχές Natura 2000 εκτιμάται ότι φιλοξενούν 1,2 - 2,2 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο και τα ψυχαγωγικά οφέλη των περιοχών Natura 2000 εκτιμώνται στα 5 - 9 δισ. ευρώ. Ενώ, μια πρόσφατη μελέτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το κόστος της μη εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας για το περιβάλλον και των μελλοντικών στόχων της βιοποικιλότητας είναι 50 δισ. ευρώ/έτος.
Ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης, η προστασία και διαχείριση των φυσικών περιοχών και η προστασία της βιοποικιλότητας αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος «χρηματοδότηση περιοχών Natura 2000» τονίζει ότι σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις η ροή των παροχών από το χερσαίο δίκτυο Natura 2000 είναι της τάξης των 200 έως 300 δισ. ευρώ/έτος - ή 2 - 3% του ΑΕΠ της Ε.Ε., ενώ το κόστος του είναι μόλις 5,8 δισ. ευρώ/έτος.
Τα ανωτέρω, αποτελούν συμπεράσματα της ημερίδας με θέμα «Προστατευόμενες περιοχές και πράσινη απασχόληση» που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Χρυσόγελος [1] ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι Φορέων Διαχείρισης Περιβάλλοντος, πανεπιστημιακοί, περιβαλλοντολόγοι, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικοί σε θέματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. «Τα οικοσυστήματα προσφέρουν υπηρεσίες που έχουμε υποτιμήσει.
Σήμερα τα στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η προστασία της βιοποικιλότητας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας καθώς επίσης βασική προϋπόθεση για την οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη», όπως τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, υποστηρίζοντας πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας καθώς το 60% των παγκόσμιων οικοσυστημάτων είναι υποβαθμισμένα και ο ρυθμός με τον οποίο εξαφανίζονται τα είδη της βιοποικιλότητας είναι 1.000 μεγαλύτερος σήμερα απ' ότι στους προβιομηχανικούς καιρούς.
Παγκόσμια βιοποικιλότητα
Για να μειωθεί ο κίνδυνος της εξαφάνισης των ειδών και για να προστατευτεί αποτελεσματικά η παγκόσμια βιοποικιλότητα χρειαζόμαστε 76 δισ. δολάρια το χρόνο μέχρι το 2020, το οποίο αντιπροσωπεύει το 1% της αξίας των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων που χάνονται κάθε χρόνο και μόλις το 20% των ετήσιων παγκόσμιων δαπανών για αναψυκτικά.

«Τα οικοσυστήματα προσφέρουν υπηρεσίες που έχουμε υποτιμήσει» ανέφερε ο Ν. Χρυσόγελος αποδεικνύοντας με στατιστικά δεδομένα ότι η προστασία της βιοποικιλότητας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και τη δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά και βασική προϋπόθεση για τη οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφέρθηκε μάλιστα σε έκθεση που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις «κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής για τη βιοποικιλότητα» που εκτιμά ότι το 35% των θέσεων εργασίας (927 εκατ. δουλειές) στις αναπτυσσόμενες χώρες και το 7% των θέσεων εργασίας (14,6 εκατ. δουλειές) στην Ε.Ε. εξαρτώνται από τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων.
Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Το 60% των παγκόσμιων οικοσυστημάτων είναι υποβαθμισμένα
  • Τα ψυχαγωγικά οφέλη των περιοχών εκτιμώνται στα 5 - 9 δισ. ευρώ.
  • Τα οφέλη από τις θαλάσσιες περιοχές Natura 2000 εκτιμώνται στα 1,4 - 1,5 εκατ. ευρώ/έτος
Οι έξι στόχοι της ευρωπαϊκής πολιτικής
Παρουσιάζοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ο Przemyslaw Oginski, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στη δυνατότητα επενδύσεων σε περιοχές Natura 2000 -για την φύση και τον άνθρωπο κι ανέλυσε τους (6) έξι στόχους της πολιτικής της ΕΕ που σκοπό θα έχουν:
  • Την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το Natura 2000.
  • Την υιοθέτηση συνολικής πολιτικής για τα οικοσυστήματα.
  • Την ενίσχυση της συνείδησης προστασίας της βιοποικιλότητας στον αγροτικό τομέα και τη δασοπονία.
  • Την ενίσχυση της πολιτικής για την αλιεία.
  • Την καταπολέμηση των ξένων ειδών - εισβολέων στα οικοσυστήματα.
  • Την προστασία της βιοποικιλότητας από παγκόσμια δίκτυα.
Πρότεινε την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας στρατηγικής σχετικά με τα οικονομικά των οικοσυστημάτων και τη βιοποικιλότητα με στόχου έως το 2020 οι υπηρεσίες τους διατηρηθούν και να εμπλουτιστούν με πράσινες υποδομές, με σκοπό την αποκατάσταση του 15% των φυσικών περιοχών. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χαρτογράφηση και αποτίμηση των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών ως το 2014 και την εγγραφή τους σε εθνικό μητρώο μεταξύ άλλων.
Χάθηκαν 150 χιλ. θέσεις εργασίας στην αλιεία
Ο Patrick Ten Brink εκπρόσωπος του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική για το Περιβάλλον (IEEP) (http://www.ieep.eu/), παρουσίασε την αναγκαιότητα προστασίας της βιοποικιλότητας ως προϋπόθεση της πράσινης οικονομία αναφέροντας χαρακτηριστικά στοιχεία όπως ότι στη Μαύρη Θάλασσα το 1980 η εμφάνιση είδους εισβολέα στο θαλάσσιο οικοσύστημα είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν 150.000 θέσεις εργασίας στην αλιεία. Ο Patrick Ten Brink αναφερόμενος στα οικονομικά της φύσης (http://www.teebtest.org/) και στα αποτελέσματα του Natura 2000 ανέφερε ότι στην Ισπανία υπολογίζεται ότι απέδωσε αύξηση μεταξύ 0,1 - 0,26% του ΑΕΠ και 12.792 θέσεις εργασίας, σε περιοχές όπως η Ανδαλουσία, η Αραγονία και τα Κανάρια νησιά ακόμη καλύτερα με αύξηση από 0,26 έως 0,44% του ΑΕΠ και από 1346 έως 5937 θέσεις εργασίας. Το εθνικό πάρκο Wattenmeer στη Γερμανία προσελκύει το 23% των τουριστών της περιοχής και φέρνει πάνω από 100 εκατ. ευρώ έσοδα. Στη Φινλανδία τα εθνικά πάρκα υπολογίζεται ότι απέφεραν 70,1 εκατ. ευρώ έσοδα, ενώ γενικά υπολογίζεται ότι η δημόσια επένδυση 1 ευρώ στις προστατευόμενες περιοχές αποδίδει 20 ευρώ.
Παράδειγμα διαχειριστικής πρακτικής
Η Nicole Nowicki εκπρόσωπος του Eurosite (http://www.eurosite.org/), περιέγραψε το δίκτυο που στο πλαίσιο του Natura 2000 εκτείνεται από τη Φινλανδία ως τον Ατλαντικό και αποτελεί παράδειγμα διαχειριστικής πρακτικής από το 1989 με στόχο την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και των θέσεων απασχόλησης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τους ερωδιούς που ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, αλλά και επιμέρους ομαδικές εργασίες στις οποίες πήραν μέρος ειδικοί στην εκπόνηση και διαχείριση περιβαλλοντικών σχεδιασμών σε συνεργασία με αγρότες, δασοκόμους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για το ανθρώπινο δυναμικό που αξιολογεί αυτό που διαθέτουμε και συμβάλλει στη διατήρηση, διαχείριση και προβολή του κεφαλαίου της βιοποικιλότητας.
.imerisia.gr
15/12/12
----

[1] Η προστασία του περιβάλλοντος δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης 

-----------

ΣΧΕΤΙΚΑ1:

 -------

ΣΧΕΤΙΚΑ2:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin