Saturday, December 15, 2012

Αρχές του νέου έτους η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ (ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ)

Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση της εισηγμένης, ΕΥΑΘ Α.Ε., όπου προβλέπεται ότι θα παραχωρηθεί πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό της εταιρείας και το μάνατζμεντ για χρονική περίοδο τουλάχιστον 30 ετών. Όπως έγινε γνωστό χθες, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης (για τον ορισμό νέου Δ.Σ.) της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, πριν από την έναρξη της ιδιωτικοποίησης θα έχει προηγηθεί η σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει και μικρή χρονική μετάθεση στην ολοκλήρωση της πώλησης της ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ και μέλος των Δ.Σ., τόσο της ΕΥΑΘ, όσο και της ΕΥΔΑΠ, κ. Ε. Καραχάλιου, η πρώτη παρουσιάζει πολύ λιγότερες εκκρεμότητες, σε σχέση με τη δεύτερη και γι' αυτό μπορεί η ιδιωτικοποίησή της να προχωρήσει ταχύτερα και πολύ πιο απρόσκοπτα.
Η επικείμενη έναρξη της διαδικασίας πώλησης της ΕΥΑΘ αναμένεται να «φέρει» στη συμπρωτεύουσα και εκπροσώπους πιθανών επενδυτών, ενώ στη χθεσινή συνέλευση παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Suez Environment, η οποία διατηρεί το 5,46% της επιχείρησης. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ αναμένεται πως θα δοθεί και στους εργαζομένους της εισηγμένης, προκειμένου να ενημερωθούν. Ανοιχτό και χωρίς διευκρίνιση μέχρι στιγμής παραμένει το θέμα του ορισμού τιμολογιακής πολιτικής, ιδιαίτερα για το κομμάτι της ύδρευσης, από τη στιγμή, που θα εισέλθει ιδιώτης στην εταιρεία.
Επισφάλειες
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΑΘ (που χθες κατέλαβε και τη θέση του προέδρου του Δ.Σ.), κ. Ν. Παπαδάκη, στο τέλος του 2012 η εταιρεία θα έχει διαμορφώσει προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις της τάξης των 13 εκατ. ευρώ. Έτσι, παρόλο που και η ΕΥΑΘ έχει λαμβάνειν από δήμους κ.ά. για νερό, το οποίο έχει πωλήσει, εν τούτοις τα σχετικά ποσά είναι και ελεγχόμενα και πολύ πιο μικρά, σε σχέση με την ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ακόμη πως η εταιρεία αντιμετωπίζει και προβλήματα, όπως η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της, το λίγο και ανεπαρκές για τις ανάγκες της στελεχικό-εργατικό δυναμικό, η εσωτερική ένταση και οι δικαστικές προσφυγές του παρελθόντος, που έχουν σχεδόν εκλείψει και το γεγονός ότι μετατίθεται συνέχεια η πραγματοποίηση της αποκρατικοποίησης. Ο ίδιος στάθηκε ακόμη στο γεγονός πως η εταιρεία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης σ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς μπορεί να υποστηρίξει και να αναλάβει τη διαχείριση σχετικών δικτύων σε αστικά κέντρα. Εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι και ο μεγαλομέτοχος της ΕΥΑΘ, ήταν χθες ο ίδιος ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θ. Καράογλου, που υπογράμμισε την ανάγκη το νερό να προσφέρεται στην καλύτερη δυνατή τιμή και ποιότητα.


 .imerisia.gr
14/12/12 
-----------------------
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin