Monday, November 05, 2012

Η «Le Monde» για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική

Η χρεωμένη Ελλάδα έχει στο υπέδαφός της χρυσό. Αυτό θα έπρεπε να είναι ένα καλό νέο, αλλά στο χωριό των αδάμαστων Ελλήνων της Ιερισσού, μερικά χιλιόμετρα από την είσοδο του Αγίου Όρους, η αναβίωση των μεταλλείων βιώνεται σαν καταστροφή.

«Όχι στα μεταλλεία χρυσού» γράφει το πανό στο κέντρο του χωριού με τους 3.000 κατοίκους. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι πια συχνές στο δάσος των Σκουριών στην περιοχή αυτή της Χαλκιδικής, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στα βόρεια της χώρας.



Αυτά αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο της η εφημερίδα «Le Monde», σε μία εκτεταμένη αναφορά για ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής αλλά ξεπερνά τα όρια της χώρας.

«Για τον Χρήστο Πάππα, τον Τόλη Παπαγεωργίου, τον Κώστα Ευθυμίου, τη Μαρία Καδόγλου, είναι αγώνας μιας ζωής. Εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στο ρίσκο της ρύπανσης της όμορφής τους Χαλκιδικής με τα δασωμένα βουνά της και με τα δέντρα να φτάνουν τα λουλούδια τους μέχρι τη θάλασσα. Αγωνίζονται στα δικαστήρια, στα ΜΜΕ και επί τόπου. Πάλεψαν με τη μία πίσω απ’ την άλλη, τις μεταλλευτικές εταιρείες αλλά σήμερα έχουν απέναντι ακόμα έναν καινούργιο αντίπαλο, πιο δύσκολο να χτυπηθεί: την οικονομική κρίση» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Εδώ  το άρθρο της Le Monde

http://www.zougla.gr/perivallon/article/i-le-monde-gia-ta-metalia-xrisou-sti-xalkidiki
5/11/12
------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin