Thursday, November 08, 2012

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ συνεχίζουν ενωμένοι για τα ενεργειακά

Τη σύσταση δύο ομάδων εργασίας για άμεση προώθηση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου αποφάσισαν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανία και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Uzi Landau και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής  Αλλαγής της Ελλάδας Ασημάκη Παπαγεωργίου, σε κοινή συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Εξερχόμενοι της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου μια ώρα, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, οι τρεις Υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, προσθέτοντας ότι η τριμερής συνεργασία θα συμβάλει στην ευημερία των λαών της περιοχής.

Παράλληλα ανέφεραν ότι επίκειται η προώθηση ενός ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας «στρατηγικής σημασίας» των τριών χωρών, σε προσεχείς τους συναντήσεις.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το θέμα της υφιστάμενης συνεργασίας των τριών εταιρειών ηλεκτρισμού, της ΑΗΚ, της εταιρείας ηλεκτρισμού του Ισραήλ και της ΔΕΗ Quantum αναφορικά με την Ευρωασιατική σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου.

Παράλληλα, είπε ότι συζητήθηκε επίσης το θέμα του διαδρόμου φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, που στοχεύει στην ενεργειακή ενίσχυση της Ευρώπης στα θέματα αερίου.

«Έχουμε αποφασίσει να συστήσουμε ομάδες εργασίας, οι οποίες θα επεξεργαστούν λεπτομερώς τα έργα» είπε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι οι ομάδες αυτές αναμένεται να συνέλθουν στους επόμενους μήνες.

Πρόσθεσε ότι στην ομάδα εργασίας για το ηλεκτρικό καλώδιο θα κληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των εταιρειών ηλεκτρισμού των τριών χωρών.

«Η προσπάθειά μας είναι μέσα από αυτές τις μελέτες να ολοκληρώσουμε όλο τον σχεδιασμό στην λεπτομέρεια», ώστε να προωθηθεί κατά συγκεκριμένο τρόπο η συνεργασία των τριών χωρών στα θέματα ενέργειας, είπε ο Υπουργός.

Ευχαρίστησε τέλος τους δύο Υπουργούς για τη φιλική και εποικοδομητική συνάντηση και είπε ότι η συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ιδιαίτερα στον τομέα ενέργειας μπορεί να είναι παραγωγική και επωφελής, συμβάλλοντας πρώτα και κύρια στην ειρήνη και την ευημερία των λαών ολόκληρης της περιοχής.

Ο κ. Landau εξέφρασε από την πλευρά του ικανοποίηση για την συνάντηση, λέγοντας ότι η τριμερής συνεργασία θα προωθήσει τα συμφέροντα των τριών χωρών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των οικονομικών τους, ενώ θα αποτελέσει και μια «άγκυρα σταθερότητας» στην ακανθώδη αυτή περιοχή.

Τέλος ανέφερε ότι οι τρεις πλευρές αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα ενός ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας και σε άλλους τομείς.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι μετά τις σημερινές αποφάσεις «θα προχωρήσουμε σε μια πολύ μεγαλύτερη συνεργασία στρατηγικής σημασίας και για τις τρεις χώρες».

Ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα ενισχύσει πλήρως αυτήν την προσπάθεια, κάτι που, όπως ανέφερε, αποδεικνύει και η παρουσία του στη συνάντηση.

Τέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε όλες τις κινήσεις - και σε επίπεδο ΕΕ - ώστε ο διάδρομος φυσικού αερίου της Νοτιανατολικής Ευρώπης «να κριθεί ως ένας από τους απαραίτητους διασυνδετήριους διαδρόμους της Ευρώπης».

.sigmalive.com

8/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin