Thursday, November 08, 2012

Μια πράσινη «Σπουδαία Πόλη» για την Κίνα

Η πράσινη «Σπουδαία Πόλη», όπως θα ονομάζεται, θα βρίσκεται έξω από το Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, και σύμφωνα με τα σχέδια της Adrian Smith + Gordon Gill Architecture το 60% της έκτασής της θα καλύπτεται από κτίρια, το 15% από χώρους πρασίνου και το υπόλοιπο 25% από δρόμους, πεζόδρομους και μονοπάτια. (Πηγή: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture)

Με τη βοήθεια αμερικανικής αρχιτεκτονικής εταιρίας, η Κίνα σχεδιάζει την ανέγερση της πρώτης βιώσιμης πόλης της, όπου δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Θα καλύπτει έκταση 1,3 τ.χλμ. σε ένα τοπίο γεμάτο κοιλάδες και δάση, ενώ προβλέπεται να φιλοξενεί περίπου 80.000 ανθρώπους.
Η πράσινη «Σπουδαία Πόλη», όπως θα ονομάζεται, θα βρίσκεται έξω από το Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα. Σύμφωνα με τα σχέδια της Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, που έχει έδρα το Σικάγο, το 60% της έκτασής της θα καλύπτεται από κτίρια, το 15% από χώρους πρασίνου και το υπόλοιπο 25% από δρόμους, πεζόδρομους και μονοπάτια.

Η πόλη θα περιβάλλεται από σχεδόν 2 τ.χλμ. δασών και καλλιεργειών, ενώ οι κάτοικοί της δεν θα χρειάζονται αυτοκίνητο, αφού τα πάντα θα βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια. Θα συνδέεται με το Τσενγκντού και τις γειτονικές περιοχές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όμως απώτερος στόχος είναι οι κάτοικοι της «Σπουδαίας Πόλης» να εργάζονται εκεί.
Θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς και συστήματα διαχείρισης νερού και απορριμμάτων, ενώ θα είναι σχεδιασμένη να καταναλώνει σχεδόν τη μισή ποσότητα ενέργειας και 58% λιγότερο νερό από μια συμβατική πόλη του ίδιου μεγέθους.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες της AS + GG, η πρώτη πράσινη πόλη της Κίνας θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί περίπου 30.000 οικογένειες έως το 2021. «Η Σπουδαία Πόλη θα αποτελεί την απόδειξη ότι το να ζεις σε ένα πυκνοκατοικημένο περιβάλλον δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να ζεις μέσα στη ρύπανση και αποξενωμένος από τη φύση», όπως λέει ο Γκόρντον Γκιλ.
«Τα πάντα μέσα στο περιβάλλον της Σπουδαίας Πόλης έχουν σχεδιαστεί με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Πολύ απλά, είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζεις, να εργάζεσαι και να μεγαλώνεις την οικογένειά σου». 
.naftemporiki.gr
8/11/12
-----

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin