Tuesday, November 13, 2012

«Στην κατάψυξη» το μετρό της Θεσσαλονίκης

Εργο - φάντασμα παραμένει το μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο για τέταρτη εβδομάδα είναι «στον πάγο». Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον αρχαιολογικό τομέα συνεχίζονται, άγνωστο προς το παρόν για πόσο ακόμη.
Χτες, πάντως, δε συζητήθηκε στο δικαστήριο η αγωγή που κατέθεσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία, με την οποία ζητά να κριθεί καταχρηστική η απεργία των περίπου 600 εργαζομένων, οι οποίοι υπάγονται στο Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση πήρε αναβολή για τις 20 Νοεμβρίου! Ετσι, αν στο μεταξύ δεν αλλάξει κάτι, στα «κρίσιμα» εργοτάξια του μετρό, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και ακόμη εκτελούνται αρχαιολογικές ανασκαφές, σε λίγο θα κλείσουμε μήνα από την τελευταία φορά που έπεσε κάποια... φτυαριά.

Οι εργαζόμενοι βλέπουν πίσω από τη νέα αναβολή της συζήτησης σκοπιμότητα, καθώς θεωρούν ότι, παρά την αποχή των δικηγόρων, η υπόθεση θα μπορούσε να εξεταστεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. «Γιατί, όταν η απεργία μας κρίθηκε παράνομη (σε προηγούμενη αγωγή της κοινοπραξίας), βρέθηκε τρόπος και εκδικάστηκε αμέσως, ενώ τώρα που πρέπει να κριθεί αν είναι καταχρηστική δε γίνεται συζήτηση;», διερωτώνται οι εργαζόμενοι.

Συνέλευση
Σήμερα, εξάλλου, το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί νέα γενική συνέλευση, στην οποία η διοίκηση του σωματείου θα εισηγηθεί συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. «Τα ποσοστά συμμετοχής και η δυναμική που υπάρχει είναι τέτοια, ώστε θεωρούμε βέβαιο ότι θα ανανεωθεί η απόφαση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Παππάς.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό τομέα του μετρό προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, καθώς αντιδρούν σε περίπου 30 επαναπροσλήψεις εργατοτεχνιτών με βάση τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά, αντί για την κλαδική σύμβαση των οικοδόμων, με την οποία αμείβονται οι ίδιοι. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις, που έχουν διάρκεια ενός μήνα, προωθήθηκαν προκειμένου να επιταχυνθούν οι ανασκαφές στο σταθμό Δημοκρατίας, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν πριν από τις γιορτές. Μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν κερδήθηκε ο μήνας αυτός, αλλά αντίθετα όλες οι ανασκαφές πήγαν πίσω...
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι κινητοποιήσεις θα σταματήσουν στις 23 Νοεμβρίου. Γιατί τότε; Διότι τότε λήγει η σύμβαση την οποία υπέγραψαν οι 30 επαναπροσληφθέντες. Ομως η ανάγκη για την οποία προσλήφθηκαν δε θα έχει καλυφθεί.
ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
.agelioforos gr
13/11/12
---
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

 


 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin