Wednesday, November 07, 2012

Αγνωστη... η μοίρα του διαγωνισμού του υποβρύχιου καλωδίου

Στον αέρα φαίνεται πως είναι ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για τη “Διασύνδεση των Κυκλάδων” αφού όπως διαφαίνεται από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ υπάρχει πρόβλημα και με την προσφορά της κοινοπραξίας που έχει παραμείνει στο διαγωνισμό, μετά την απόρριψη της Ελληνικά Κλώδια για τεχνικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Δ.Σ του ΑΔΜΗΕ πρόκειται πολύ σύντομα να λάβει αποφάσεις για την πορεία του διαγωνισμού ενώ άμεσα πρόκειται να εκδικαστούν και τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του ΑΔΜΗΕ που έχει καταθέσει η Ελληνικά Καλώδια.
Ωστόσο με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ εκφράζονται επιφυλάξεις για την οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας «Siemens A.E. – Prysmian Powerlink Srl – Nexans Norway AS» αφού όπως αναφέρεται "ο διαγωνισμός του Έργου είναι σήμερα σε εξέλιξη, με το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της «Σύμπραξης», υπό τις δυσχερείς συγκυρίες στη χώρα μας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Εταιρεία μας θα αξιολογήσει το προτεινόμενο κόστος και τους όρους που έχουν τεθεί και σύντομα θα αποφασίσει για την πορεία του Έργου".
Επίσης σημειώνει ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού τεχνικού έργου υψηλών προδιαγραφών που θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και οικονομικά βιώσιμο.
Οι επιφυλάξεις αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα με βάση τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφορικά με την οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας σύμφωνα με τις οποίες, είναι πολύ υψηλότερη από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της κοινοπραξίας έχουν τεθεί σκληροί όροι όπως μεταξύ άλλων ότι θέτει ρήτρα ευρώ, σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη, ότι δεν δεσμεύεται επί χρονοδιαγράμματος, αφού δεν δέχεται ποινικές ρήτρες για τυχόν υπέρβασή του, όπως προβλεπόταν στους όρους του διαγωνισμού, ενώ επίσης ζητά την εφαρμογή του γερμανικού δικαίου.
Δηλαδή, τελικά, είτε διεξάγεται μια διαπραγμάτευση για την βελτίωση των όρων της κοινοπραξίας, είτε διαφαίνεται ότι ο διαγωνισμός δεν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία λόγω της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας.
Στην ίδια ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ ωστόσο σημειώνεται ότι τα «Ελληνικά Καλώδια Α.Ε.» αποκλείσθηκαν, διότι δεν πληρούσαν τους τεχνικούς όρους του διαγωνισμού για υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης, αφού το δείγμα καλωδίου που προσκόμισαν και η δάνεια εμπειρία από Ιαπωνικό οίκο που εξασφάλισαν, δεν κάλυπταν τις τεχνικές απαιτήσεις της διακήρυξης (δεδομένου ότι η Ελληνική εταιρεία δεν έχει εμπειρία και εξοπλισμό κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης).
Τα Ελληνικά Καλώδια, από την πλευρά τους έχουν καταθέσει δύο νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για το διαγωνισμό
Όσον αφορά στους λόγους αποκλεισμού της από το διαγωνισμό η εισηγμένη τονίζει ότι ο ισχυρισμός πως η δάνεια εμπειρία της VISCAS δεν καλύπτει τις τεχνικές απαιτήσεις της διακήρυξης αναιρείται από την από 5 Ιουλίου 2012 επιστολή του ΑΔΜΗΕ προς την Ελληνικά Καλώδια με την οποία ο ΑΔΜΗΕ αποδέχεται την δάνεια εμπειρία της Ιαπωνικής VISCAS.
Επιπλέον, τονίζει ότι το δείγμα καλωδίου της είναι εντός των προδιαγραφών του διαγωνισμού και σύμφωνο με την προσφορά της, πράγμα που πιστοποιείται από τους κορυφαίους παγκοσμίως οίκους πιστοποίησης, Lloyd's και TUV.
Τέλος, στην ανακοίνωσή τους τα Ελληνικά Καλώδια επισημαίνουν πως σε ότι αφορά την τήρηση από τον ΑΔΜΗΕ των αρχών διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης, δεν εξηγείται στην ανακοίνωση γιατί ο ΑΔΜΗΕ αποδέχθηκε την τεχνική προσφορά της Σύμπραξης «SIEMENS - PRYSMIAN Powerlink - Nexans NORWAY», η οποία εμφανίζει 33 σημαντικές αποκλίσεις από τους όρους του διαγωνισμού, συμπεριλαμβανομένου και όρου για τον δραστικό περιορισμό της ευθύνης της σύμπραξης για κακοτεχνίες εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.
Μαρίνα Πρωτονοταρίου
7/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin