Thursday, November 15, 2012

Μειώνεται σταδιακά η ανθρώπινη νοημοσύνη;

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια οι διανοητικές και συναισθηματικές ικανότητες του ανθρώπου τείνουν να ελαττώνονται στην πάροδο των χρόνων.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα γονίδια που συνδέονται με την εγκεφαλική ικανότητα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μεταλλάξεις και η «φυσική επιλογή» δεν αποκλείει αυτές τις μεταλλάξεις καθώς πλέον χρειαζόμαστε ολοένα και λιγότερη νοημοσύνη προκειμένου να επιβιώσουμε.

Ο επικεφαλής της έρευνας και του Εργαστήριου Γενετικής του Στάνφορντ καθηγητής Τζέραλντ Κράμπτρη θεωρεί ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη έφτασε το ζενίθ της χιλιάδες χρόνια πριν και από τότε σταδιακά μειώνεται.


«Θα στοιχημάτιζα ότι ο μέσος πολίτης της αρχαίας Αθήνας το 1.000 π.Χ. θα ήταν σήμερα ένας από τους εξυπνότερους και πιο δραστήριους ανθρώπους σήμερα, με εξαιρετική μνήμη, μεγάλο εύρος ιδεών και καθαρή ματιά των σημαντικών θεμάτων», αναφέρει στη μελέτη του ο δρ. Κράμπτρη. «Επιπλέον, είμαι σίγουρος ότι θα ήταν και συναισθηματικά πιο σταθερός από τους φίλους και συναδέλφους μας, όπως και πιθανώς άλλοι αρχαίοι κάτοικοι της Ασίας, της Αφρικής ή της Αμερικής δύο ή τρεις χιλιάδες χρόνια πριν».

Ο δρ. Κράμπτρη βασίζει τη θεωρία του στο γεγονός ότι σε κάθε γενιά συμβαίνουν κατά μέσο όρο 25 με 65 μεταλλάξεις στο DNA, και περίπου 5.000 τις τελευταίες 120 γενιές, ήτοι 3.000 χρόνια. Αρκετές από αυτές θα συνέβησαν ανάμεσα στα 2.000 με 5.000 ιδιαίτερα ευαίσθητα γονίδια που συνδέονται με την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Η νοημοσύνη ήταν αρκετά πιο σημαντική για την επιβίωση 3.000 χρόνια πριν, με αποτέλεσμα η πίεση της φυσικής επιλογής να ήταν πολύ πιο ισχυρή πάνω στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη διανοητική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της γεωργίας και η ακόλουθη αστικοποίηση μείωσαν αυτή την πίεση και η καθημερινότητα έγινε λιγότερο απαιτητική για τη νοημοσύνη μας.

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται σκεπτική στα ευρήματα της έρευνας και αρκετοί γενετιστές όπως ο καθηγητής Στηβ Τζόουνς του UCL στο Λονδίνο αμφισβητούν ότι τα υπάρχοντα δεδομένα είναι αρκετά ώστε να οδηγήσουν σε ασφαλές συμπέρασμα. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στη New York Post τον περασμένο Φεβρουάριο υποστήριζε μάλιστα ότι ο μέσος άνθρωπος θα είχε 30 πόντους υψηλότερο σκορ σε τεστ νοημοσύνης συγκριτικά με τους παππούδες του, λόγω του πιο μοντέρνου τρόπου σκέψης. 

 .naftemporiki.gr
15/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin