Thursday, November 22, 2012

Σενάρια για Αλλαγές στον Ορισμό του Δάσους

Το ενδεχόμενο αλλαγών στον ορισμό του τι θεωρείται δάσος, κάτι που αποτελεί θέμα συνταγματικής φύσεως και απαιτείται αναθεώρηση, άφησε ανοιχτό χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος Ε. Λιβιεράτος προαναγγέλλοντας επίσης fast track Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για το έργο του Κτηματολογίου για την κάλυψη του οποίου θα αναζητηθεί πηγή χρηματοδότησης, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος. Ο κ. Λιβιεράτος παραδέχτηκε ότι είναι αδύνατο να υλοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ως το 2020, ενώ σχετικά με τους δασικούς χάρτες σχολίασε ότι «είναι προβληματικό που συγκρίνουμε με αεροφωτογραφίες του '40. Πρέπει να πάρουμε μια γενναία απόφαση και να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες» είπε χαρακτηριστικά.

Από το 1945
Σήμερα ο ορισμός του δάσους γίνεται με βάση αεροφωτογραφίες του 1945 και σε κάποιες περιπτώσεις του 1960 με την σύγκριση μεταγενέστερων στοιχείων. Ενδεχόμενη αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χαρακτηρίζεται μια περιοχή ως δάσος ή δασική έκταση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την πολεοδόμησή τους, την εκμετάλλευση δηλαδή περιοχών που σήμερα έχει «ανάψει κόκκινο» για να κτιστούν. O υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του ρυθμιστικού σχεδίου το οποίο αλλάζει πλέον ριζικά και θέτει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Όπως είπε, το τελικό σχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του παραλιακού μετώπου και τις ρυθμίσεις που βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης, σύμφωνα με τις οποίες, αλλάζει ο τρόπος αδειοδότησης για επενδύσεις σε ακίνητα, ο υπουργός άφησε αιχμές λέγοντας ότι «η περιβαλλοντική αδειοδότηση γίνεται από το ΥΠΕΚΑ».

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν είναι αντίθετος ως προς την παραχώρηση για αξιοποίηση παραλιών και την κατασκευή προσχώσεων αρκεί, όπως είπε, να υπάρχουν οι συνθήκες και οι κανόνες. Aιχμές και κατά του ευρωβουλευτή Κ. Αρσένη για το θέμα των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τον κίνδυνο για τα κήτη, άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος. «Κάθε χρόνο ξεβράζονται 80 δελφίνια, νεκρά από τα δίχτυα των ψαράδων. Δεν ειδα να γίνεται λόγος» είπε.
Επενδυτής
Σχετικά με τα σενάρια εισόδου επενδυτή στο έργο, επανέλαβε ότι «το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό». Προανήγγειλε επίσης σαρωτικές αλλαγές στον θεσμό των υποθηκοφυλακείων κάνοντας λόγο για «ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης». Ο κ. Λιβιεράτος ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία και θα διαμορφώσει το τελικό σχέδιο των αλλαγών που αναμένεται να δημιουργήσει διαδικασίες εξπρές για την παραγωγή μελετών κτηματογράφησης και δασικών χαρτών καθώς και απλοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών.

«Φωτεινός κύβος» το Μινιόν
Το ερχόμενο Καλοκαίρι θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο ιστορικό κτίριο του Μινιόν το οποίο όπως είπε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος, θα γίνει αρχιτεκτονικό τοπόσημο, αφού θα πάρει την μορφή ενός φουτουριστικού «φωτεινού κύβου» πάνω στον οποίο θα γίνονται και διάφορες προβολές, στα πρότυπα πολλών νέων κατασκευών ανά τον κόσμο. Χτες κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για το θέμα του leasing και πλέον απαιτούνται έξι έως οκτώ μήνες για την παράδοση του κτιρίου.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 22/11/2012)
 http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64054
22/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin