Wednesday, November 14, 2012

Προς ρήξη με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Τη ρήξη με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), αφού οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών απέβησαν άκαρπες σκοπεύει να προτείνει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο ειδικός σύμβουλος για τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, Νίκος Αναστασόπουλος, ο οποίος παράλληλα με δηλώσεις του στη «Ν» σημειώνει ότι ο κλάδος στη χώρα μας δεν θα ανακάμψει ούτε γρήγορα ούτε και εύκολα.
Αναφορικά με το μέλλον των ναυπηγείων στη χώρα μας ο κ. Αναστασόπουλος αναλύοντας τα δεδομένα σημειώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση στη ναυτιλία, αλλά και στη ναυπηγική βιομηχανία. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, προσθέτει, ότι τον κυρίαρχο ρόλο σήμερα τόσο στις ναυπηγήσεις όσο και στις επισκευές διαδραματίζουν οι μονάδες στη Κίνα, τη Κορέα αλλά και την Ιαπωνία. Επιπλέον ο ανταγωνισμός στην περιοχή μας, από τις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία εξακολουθεί να είναι ισχυρός, ενώ και τα τρία μεγάλα ελληνικά ναυπηγεία ουδεμία διάθεση προσαρμογής έδειξαν στα νέα οικονομικά δεδομένα. «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον διέξοδος στη συγκεκριμένη δραστηριότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα όπως τονίζει στη «Ν», «η κατάσταση είναι τέτοια σήμερα που δεν επιτρέπει τη διατήρηση του συνόλου της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, αφού ο όγκος εργασιών δεν καλύπτει το break even. Εκεί που διακρίνω, υπό προϋποθέσεις δυνατότητα διατήρησης υγιών επισκευαστικών δυνάμενων είναι στη ναυπηγοεπισκευή, εφόσον βελτιωθεί σημαντικά η διαμόρφωση του κόστους, επανέλθει η αξιοπιστία των εταιρειών στο θέμα τήρησης ημερομηνιών ολοκλήρωσης των εργασιών, εξασφαλισθεί 5ετής συμφωνία ειρήνης με τα σωματεία και λειτουργήσει επιτέλους το αναγκαίο τραπεζικό σύστημα».
Εφόσον ικανοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού θεωρεί ότι θα «λυθούν τα χέρια της κυβέρνησης, η οποία θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ζητήσει από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα να στηρίξει την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία».
Όμως όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, «ούτε και σε αυτή την περίπτωση, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θεωρώ ότι μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα όλα τα ναυπηγεία».
Οι διαπραγματεύσεις
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο κ. Αναστασόπουλος διαπιστώνει ότι: «από τα τελευταία μηνύματα που από όλες τις πλευρές λαμβάνω, από τις επίσημες και ανεπίσημες επαφές που έχω από την πλευρά της ΕΝΑΕ, οι απαιτήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου αυξάνονται.
Για παράδειγμα δηλαδή αναφέρω ότι μου ζητήθηκε η εξασφάλιση της λειτουργίας με νέα εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που όμως δεν υπάρχουν λόγω και της κρίσης», ενώ προσθέτει: «Παράλληλα διαπιστώνω και αρνητική διάθεση εξεύρεσης, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, κάποιας λύσης, και για το λόγο αυτό θα προτείνω την προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, για διεκδίκηση των απαιτήσεών μας και προστασίας του Δημοσίου συμφέροντος μέσω της νομικής οδού».
Νομοθετική διάταξη
Παράλληλα η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση της στρατιωτικής συμφωνίας του 2010 για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
«Σε ό,τι αφορά την ανάκτηση των εδαφών από το ελληνικό δημόσιο και την εκποίηση της κινητής περιουσίας από πλευράς ΕΝΑΕ του εμπορικού τμήματος, η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται ήδη με τις Βρυξέλλες, όλα τα θέματα υλοποίησής της. Καταθέτει μάλιστα μέσα στην εβδομάδα, νομοθετική διάταξη ανάκτησης των εδαφών, κάτι το οποίο από τον Οκτώβριο του 2010 είχε γίνει αποδεκτό από την ΕΝΑΕ και μέχρι τώρα δεν είχε υλοποιηθεί. Αυτό είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα υλοποίησης της στρατιωτικής συμφωνίας», αναφέρει στη «Ν» ο κ. Αναστασόπουλος.
Η στρατιωτική συμφωνία του 2010 αναφέρει ότι τα ναυπηγεία μέχρι το 2025 δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εμπορικές κατασκευές. Θα μπορούν μόνο να ασχολούνται με εργασίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αφού με επεξηγηματική επιστολή το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, διευκρίνισε ότι τα ναυπηγεία δεν δικαιούνται να κλείσουν συμφωνίες ούτε με το Πολεμικό Ναυτικό τρίτων χωρών.
Επίσης αναφέρει ότι τα ναυπηγεία χωρίζονται στο στρατιωτικό και εμπορικό μέρος. Η ακίνητη περιουσία θα πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο και τα κινητά στοιχεία να βγουν σε πλειστηριασμό από τα ΕΝΑΕ.
Ωστόσο από ελληνικής πλευράς έχει τεθεί ζήτημα να επιτραπούν στα ΕΝΑΕ να κλείσει συμφωνίες με Π.Ν. τρίτων χωρών. Θέμα που συζητείται ήδη με την κοινότητα σε όλα τα επίπεδα.
Ορατός ο κίνδυνος πτώχευσης
Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το μόνο έργο που υλοποιείται σήμερα στα ναυπηγεία είναι το υπόλοιπο της κατασκευής τριών πυραυλακάτων. «Λόγω οικονομικών διαφωνιών για τον τρόπο πληρωμών του Πολεμικού Ναυτικού προ τα ναυπηγεία ενεπλάκη το νομικό συμβούλιο του κράτους το οποίο και γνωμάτευσε αρνητικά στην καταβολή κάποιων συμβατικών πληρωμών», αναφέρει ο κ. Αναστασόπουλος και προσθέτει: «Συζητάμε για 12,7 εκατ. ευρώ, άμεσα αλλά μετά τη γνωμάτευση είναι στον αέρα και η δεύτερη ανάλογη δόση του Μαρτίου του 2013.
Πέραν αυτών υπάρχουν απαιτήσεις των ναυπηγείων ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ έναντι του Δημοσίου οι οποίες δεν έχουν ακόμα εξετασθεί», ενώ καταλήγει: «Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι η διακοπή των εργασιών του ναυπηγείου και η αναμονή επίλυσης των θεμάτων. Τυχόν αρνητική έκβαση στην καταβολή των δόσεων οδηγεί μετά βεβαιότητας στην οριστική πτώχευση των ναυπηγείων, που έχουν ήδη υπαχθεί στο άρθρο 99 αλλά εκκρεμεί η έγκριση των συνδιαλλαγών με τους πιστωτές από το δικαστήριο».
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη επιστολή του προς τον κ. Αναστασόπουλο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Νεώριον, Νίκος Ταβουλάρης, επισήμανε: «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια "δυσλειτουργία" που προδικάζει, κατά την άποψή μας, ότι τα Νεώριον/Ελευσίνα θα "εκπνεύσουν" πριν καταλήξετε στις προτάσεις σας».
«Το ελληνικό Δημόσιο δεν τήρησε τις υποσχέσεις του»
Ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων και αντισυμβατικών ενεργειών εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου υποστηρίζει ότι βρέθηκε η διοίκηση των ΕΝΑΕ και ο όμιλος Privinvest, μόλις ανέλαβε τη διοίκηση των ναυπηγείων.
«Κυριότερη από αυτές τις εκπλήξεις ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2010 (όπως αυτή ερμηνεύτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, και τους υπουργούς της με δηλώσεις τους), σύμφωνα με την οποία τα ΕΝΑΕ εμφανίζονταν να μην έχουν δικαίωμα να δέχονται παραγγελίες και να κατασκευάζουν πλοία και υποβρύχια για πολεμικό ναυτικό τρίτων χωρών», αναφέρουν τα ΕΝΑΕ.
«Με άλλα λόγια μετά την εξαγορά των ναυπηγείων και προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να αποφύγει τις συνέπειες των ενεργειών του κατά το παρελθόν, αποφασίστηκε, χωρίς καμία δική μας υπαιτιότητα, ότι υποχρεωτικά αποκλειστικός μας πελάτης θα ήταν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, γεγονός που ουσιαστικά αναιρεί το σκοπό της επένδυσής μας. Τα ανωτέρω καθίστανται ακόμη πιο σοκαριστικά, καθώς το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε, επίσης, ότι ακόμη και έργα για το ίδιο το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορούσαν να ανατεθούν στα ελληνικά ναυπηγεία αν αποτελούσαν αντικείμενο διαγωνισμού», επισημαίνουν τα ΕΝΑΕ.
«Κανένας ιδιώτης επενδυτής Ελληνας ή ξένος δεν θα μπορούσε να κρατήσει ανοικτά τα ναυπηγεία, αν αποκλειστικός πελάτης είναι το ελληνικό δημόσιο και μάλιστα σε φάση ύφεσης», τονίζουν και προσθέτουν: «Τα δύο προγράμματα υποβρυχίων (που είναι γνωστά ως Αρχιμήδης και Ποσειδών), μπορούν, όπως είναι γνωστό σε όλους, μετά βίας να απασχολήσουν 500 άτομα, για το λόγο αυτό το ελληνικό δημόσιο υποσχέθηκε έργα εν αναμονή της ανάθεσης κατάλληλων συμβάσεων από το ναυτικό ξένων χωρών».
Τονίζεται επίσης ότι το ελληνικό δημόσιο προέβη στην παύση κάθε πληρωμής για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Καταλήγοντας τα ΕΝΑΕ σημειώνουν ότι οι εργασίες στα ναυπηγεία, έπρεπε να ανασταλούν, διότι το ελληνικό δημόσιο δεν τήρησε τις υποσχέσεις του όπως προκύπτουν από το νόμο που ισχύει ώς σήμερα.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ
12/11/12
----
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin