Friday, November 23, 2012

Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης για την έκτακτη εισφορά στις Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) γενικά και για τα φωτοβολταϊκά ειδικότερα, άσκησε σήμερα (23 Νοεμβρίου) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EUFORES), ClaudeTurmes, στο πλαίσιο της ετήσιας Διακοινοβουλευτική Συνέλευσης του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο
Αναφερόμενος στις ΑΠΕ και την Ελλάδα, ο πρόεδρος του EUFORES,  υπογράμμισε τη σημασία να γίνει «πιο επιθετική η ελληνική στρατηγική».
 «Η Ελλάδα είναι μία χώρα ήλιου και ανέμου. Μπορείτε να ξαναχτίσετε την ελληνική οικονομία γύρω από την ενεργειακή αποδοτικότητα. Πρέπει να έχετε μια πιο επιθετική στρατηγική πάνω στο θέμα», είπε.

Ωστόσο ήταν ιδιαίτερα επικριτικός αναφορικά με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Κομισιόν θα διερευνήσει τα μέτρα που ελήφθησαν και εάν ότι έγινε,  έγινε «με διαφανή τρόπο».
«Η οποιαδήποτε αναδρομική πολιτική μέτρων αποτελεί πολύ κακό μήνυμα για επίδοξους επενδυτές», τόνισε ο πρόεδρος του EUFORES Claude Turmes. «Η Κομισιόν θα διερευνήσει τα μέτρα που ελήφθησαν. Αν υπάρξουν αμφιβολίες ότι το τέλος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα, τότε το έλλειμμά του δεν είναι πρόβλημα των ανανεώσιμων πηγών. Η Κομισιόν θα εξετάσει αν τα μέτρα αυτά ελήφθησαν με διαφανή τρόπο και κατά πόσο αδίκησαν τις ΑΠΕ», συνέχισε.
Έρευνα της Επιτροπής
«Η Κομισιόν θα αναλύσει εάν οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου έγιναν με διαφανή τρόπο», επεσήμανε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Τμήματος Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Κομισιόν Paul Hodson, υπογράμμισε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να γίνονται ύστερα από διαβουλεύσεις με τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Η  ελληνίδα ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου  Γιάννης Μανιάτης,  σε μια προσπάθεια να αντικρούσουν την κριτική του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EUFORES),  ClaudeTurmes, υποστήριξαν ότι τα μετρά είναι «έκτακτα» και ότι «άδικα μέτρα» ελήφθησαν και εναντίον συνταξιούχων και ανέργων άρα  «είναι μοιραίο αυτά τα μέτρα να επεκτείνονται και σε επενδύσεις.»
 EurActiv.gr  

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin