Sunday, November 18, 2012

Ρυθμίστε τους θερμοσυσσωρευτές σας

Μειώστε τις απώλειες της θερμοκρασίας του σπιτιού σας - Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για υψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών, οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσής τους.

ΑΝ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΕ δωμάτια και χώρους του σπιτιού που δεν είναι σε χρήση, τότε σπαταλάτε άδικα ενέργεια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτιρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα, με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα, τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε τον χώρο, τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο.
Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητά του, αφού στην αγορά κυκλοφορούν μικρής (περίπου 1KW) και πολύ μεγάλης κατανάλωσης 7KW. Το δεύτερο κουμπί ρυθμίζει το μέγεθος του ανοίγματος από το οποίο θα περάσει ο αέρας μέσα στο δωμάτιο (output). Όσο πιο πολλά ανοίγει η τρύπα τόσο πιο πολλή θερμότητα θα μεταφερθεί μέσα στο δωμάτιο, αλλά τα τούβλα θα κρυώσουν πιο γρήγορα.
Όσο πιο κρύα είναι τα τούβλα, τόσο πιο πολλή ενέργεια θα χρειαστεί την επόμενη φορά που θα έρθει ηλεκτρισμός.Οι θερμοσυσσωρευτές ενώνονται σε ξεχωριστή παροχή ηλεκτρισμού την οποία ελέγχει κεντρικά η ΑΗΚ, η οποία δίνει ηλεκτρισμό για περίπου 90 λεπτά λίγο πριν από τις 11 πμ και για περίπου 8 ώρες το βράδυ, ξεκινώντας λίγο πριν από τις 9 μμ. Στον τοίχο δίπλα από κάθε θερμοσυσσωρευτή θα βρείτε το κουμπί που τον αποσυνδέει από την παροχή ηλεκτρισμού.
Ο ηλεκτρισμός που δίνεται χρεώνεται πιο χαμηλά, αλλά οι λογαριασμοί θα είναι υψηλοί εάν: Όπως αναφέρθηκε και πριν, αν το σπίτι έχει πολλές απώλειες ή αν οι χώροι είναι μεγάλοι και δεν μπορούν να απομονωθούν (π.χ. κλείνοντας την πόρτα), τότε είναι φυσικό να χρειάζεται πολλή ενέργεια για να ζεσταθεί.
Αν ο θερμοσυσσωρευτής δεν έχει θερμοστάτη, η πόρτα που ρυθμίζει τη ροή του ζεστού αέρα θα μένει μόνιμα ανοικτή και δεν θα ανοιγοκλείνει αυτόματα, ανάλογα με τη ρύθμιση του θερμοστάτη. Αυτό σημαίνει σπατάλη ηλεκτρισμού, αλλά και ότι κάθε φορά που συνδέεται ο ηλεκτρισμός τα τούβλα είναι κρύα και θα χρειαστεί πιο πολλή ενέργεια να ξαναζεσταθούν.
Συνήθως οι θερμοσυσσωρευτές δεν χρειάζονται και πολλή συντήρηση. Όμως ένα πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί είναι μια βλάβη στον θερμοστάτη που ελέγχει τη θερμοκρασία που ζεσταίνονται τα τούβλα. Γι' αυτό καλό είναι κάποια στιγμή να καλέσετε κάποιον ηλεκτρολόγο να κάνει έναν έλεγχο, για να μη σπαταλάτε άδικα ενέργεια.

Μη σπαταλάτε ενέργεια

ΑΝ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΕ δωμάτια και χώρους του σπιτιού που δεν είναι σε χρήση, τότε σπαταλάτε άδικα ενέργεια. Τα πρωινά όταν συνδεθεί ο ηλεκτρισμός, λίγο πριν από τις 11πμ, το σπίτι θερμαίνεται, άσχετα αν είσαστε σπίτι ή όχι, και τα ξημερώματα, άσχετα αν είσαστε στο κρεβάτι. Ένας τρόπος για να μειωθεί δραματικά η κατανάλωση, ιδιαίτερα σε εγκαταστάσεις με τους παλιούς και χωρίς ελέγχους θερμοσυσσωρευτές, είναι η εγκατάσταση μετά από τον μετρητή παροχής ενός ρολογιού - timer. Ο ηλεκτρολόγος που θα κάνει την εγκατάσταση αυτήν πρέπει να είναι αδειούχος και να ξέρει πραγματικά καλά τι θα κάνει.

Μια τέτοια εγκατάσταση στοιχίζει περίπου €250 με €300 και δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης της διάρκειας λειτουργίας. Έτσι, αν για παράδειγμα τα πρωινά δεν υπάρχει κανένας σπίτι, μπορεί το timer να μην αφήσει να γίνει η σύνδεση. Παράλληλα, μπορεί να προγραμματίσουμε τη διακοπή της παροχής μετά τα μεσάνυκτα. Μια τέτοια ρύθμιση θα μειώσει κατά πολύ το κόστος, ανάλογα φυσικά με το σπίτι, τις ώρες λειτουργίας και τον τύπο των θερμοσυσσωρευτών, εφόσον τον έλεγχο τον έχει πλέον ο ιδιοκτήτης να κάνει τις δικές του ρυθμίσεις με τις ώρες λειτουργίας. Πολλές χώρες προωθούν τη χρήση θερμοσυσσωρευτών, γιατί με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ζήτηση σε ώρες αιχμής.
Ανάλογα, δε, ορισμένες χώρες επιτρέπουν και τη σύνδεση πλυντηρίων, άλλων συστημάτων θέρμανσης και άλλους εξοπλισμούς. Έτσι, αν για παράδειγμα φυσά πολύ ένα βράδυ, η ενέργεια που παράγουν οι ανεμογεννήτριες θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Πρέπει οπωσδήποτε να προσφέρουμε κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τη χρήση ηλεκτρισμού τις ώρες που η ζήτηση είναι χαμηλή. Αυτό θα γίνει πολύ πιο εύκολο με την εισαγωγή των έξυπνων μετρητών, αλλά μέχρι τότε έχουμε πολλές άλλες επιλογές και μέτρα να εφαρμόσουμε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΟΠΕΜΠΤΟΥ
Επίτροπος Περιβάλλοντος

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin