Thursday, November 08, 2012

Άνθρακες ο Θησαυρός για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ





Παρά το ενθουσιώδες κλίμα που είχε καλλιεργηθεί πριν από έξι μήνες για την πορεία της ιδιωτικοποίησης ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ τελικά αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός. Καμία από τις ευρωπαϊκές εταιρίες που συγκαταλέγονταν στους 14, από τους αρχικά 17, μνηστήρες, οι οποίοι προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, μετά τη σχετική πρόσκληση από το ΤΑΙΠΕΔ. Για τη ΔΕΠΑ οι υποψήφιοι επενδυτές είναι μόλις 4 και για το ΔΕΣΦΑ μία κοινοπραξία. Πηγές, μάλιστα, της αγοράς δεν αποκλείουν να ακυρωθεί τελικά ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ, καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει με μία μόνον προσφορά.

Κύκλοι της ενεργειακής αγοράς που μίλησαν στο energia εξέφρασαν σκεπτικισμό για την απουσία ευρωπαϊκών εταιριών από το διαγωνισμό για τον όμιλο της ΔΕΠΑ, δεδομένου ότι, όπως επισήμαναν, το 2000 στους διαγωνισμούς για τις ΕΠΑ υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και κυρίως από την Ιταλία. Τώρα, ούτε η γειτονική χώρα συμμετέχει, τη στιγμή μάλιστα που είναι ανοικτή η συζήτηση για τη διασύνδεση των δύο χωρών. Να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στους 14 επενδυτές που προκρίθηκαν πριν από τις εκλογές συγκαταλέγονταν, η ισπανική Enagas, η ιταλική ENI, και η ολλανδική VOPAK. Με αυτά τα δεδομένα, οι ίδιες πηγές αποδίδουν την ηχηρή απόσυρση ευρωπαϊκών ονομάτων σε δύο λόγους.
Πρώτον, στην απροθυμία να αναλάβουν το country risk, γεγονός που ερμηνεύεται και ως αρνητική ψήφος εμπιστοσύνης στην ίδια την κυβέρνηση.
Δεύτερον, στο ότι δεν εντάσσουν την ίδια τη ΔΕΠΑ στο στρατηγικό σχεδιασμό τους, στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς φυσικού αερίου στην Ε.Ε.
Τρίτον, ότι, συνυπολογιζόμενου του country risk, γυρίζουν την πλάτη και στο ΔΕΣΦΑ, δεδομένου ότι είναι μια εταιρία με σταθερή και ικανοποιητική κερδοφορία, χωρίς κλυδωνισμούς.
Οι τρεις από τους υποψήφιους επενδυτές για τη ΔΕΠΑ, ήτοι, οι ρωσικές, Gazprom και Negusneft και η αζέρικη Socar, εκτιμάται ότι ενδιαφέρονται για την εταιρία για γεωπολιτικούς λόγους, ενώ η M& M Gas Co (Μυτιληναίος- Motor Oil) για την ενίσχυση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά. Το ενδιαφέρον της Gazprom είναι γνωστό και συνεχές για τη ΔΕΠΑ. Ο ρωσικός κολοσσός ενδιαφέρεται σφόδρα να αποκτήσει την Επιχείρηση Αερίου, και για να εισέλθει στο retail, με δεδομένο το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ ελέγχει το 51% των ΕΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ENI επιδίωκε να συμπήξει συμμαχία με την Gazprom, αλλά η τελευταία δεν θέλησε να αποκτήσει εταίρο στην κούρσα διεκδίκησης της ΔΕΠΑ. Το ερωτηματικό που διατυπώνεται είναι τι τίμημα προτίθεται να δώσει για να την αποκτήσει και κατά πόσο θα μπορέσει να υπερπηδήσει τις ενστάσεις που υπάρχουν από την Ε.Ε. και όχι μόνον.
Σε κάθε περίπτωση, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν συμπράξεις μετά την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών, αλλά το ερώτημα που διατυπώνεται είναι γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο τώρα. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης θα υποβάλουν την πρόταση τους στο δ.σ. του φορέα σχετικά με το ποιοι υποψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, που αφορά στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών. 
.energia.gr
8/11/12 
---

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin